Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Nie Kwi 09, 2017 22:49
Już napisałem dosyć dawno. Od sprzedającego otrzymałem radę: "niezależnie od ciśnięcia maszyny tankować po 200 km". Dopuszczam 250 km czasami. W rezultacie tankuję od 9 do 12 litrów - zostaje mi w baku 10 - 7 litrów.
Żadnych kłopotów z tego tytułu a odpoczynek 15 - 20 minut po 200 km bardzo mi odpowiada.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
prędkość od 80-110 km/h. Momentami mocno wiało w twarz.
izywec napisał/a:
"niezależnie od ciśnięcia maszyny tankować po 200 km".
mój sprzedawca dał mi taką samą radę gdy wczoraj do niego dzwoniłem z zapytanie czy orientuje się dlaczego rezerwa nie zadziałała.
Teraz już wiem - 200 km i tankowanie
Omg, mi się udaje przejechać 350-400km na jednym tankowaniu, ale raz tak miałem, że zgasła, przekręcam na rezerwę a tu nic Akurat wiozłem ją do mechanika, jak odbierałem to zgasła na skrzyżowaniu. Kręcę kręcę i nic. Zepchałem na stację paliw, wlałem paliwo, kręcę kręcę i dalej nic. Myślę sobie, czeka mnie pchanie do mechanika. Żona wysiada z puszki i wkurwiona pyta czy długo jeszcze będę zarzynał motocykl na zakręconym kraniku
[ Dodano: Pon Kwi 10, 2017 08:01 ]
Dodam jeszcze, że te 350-400km to zanim przełączę na rezerwę
To mój wpis z wątku "ile wam średnio palą motorki"
Wysłany: Pon Wrz 19, 2016 15:13
Zrobiłem sobie w piątek (16.09) szybki wypad nad morze.
Ja , małżonka, dwie pełne torby i centralny nawalony po brzegi lekko licząc 420 kg.
W moim małym Siedlcu wlałem paliwa pod korek i ruszyłem, przez Świebodzin , potem S3 w kierunku Bałtyku.
Dotarłem do Goleniowa, gdzie postanowiłem odpocząć i wlać trochę paliwa.
Jakież było moje zdziwienie kiedy po przejechaniu 235 km weszło do baku 8,75litra
Fakt jechałem równo i spokojnie 90-110 km/h ale ... 3,73:?:
Wysłany: Pon Kwi 10, 2017 10:00
U mojego komara, "odległościomierz do tankowania" działa niemal jak szwajcarski czasomierz. Pokazał ostatnio jeszcze 25 km, gdym zmiękł i zameldował się pod pompą . Znaczy, zajechałem nim, na pracującym silniku, ofkorsik
Ważna uwaga w tym wątku: nie ma wajchy rezerwy, jeno wskaźnik na wyświetlaczu.
_________________ Nie jedź szybciej niż twój Anioł Stróż potrafi latać...
@Bary75
Tak jak powyżej - trochę mało km jak na wysuszenie zbiornika? No chyba, że faktycznie ten wiatr tak dał w kość.
U mnie standardowo ponad 320 km (często 350 km) do włączenia rezerwy.
Na rezerwie ok 50 km (sprawdzone organoleptycznie - zabrakło mi paliwa 2 km od domu - zapomniałem przekręcić kranik z rezerwy po tankowaniu do pełna - a zdziwiony byłem, co mi tak ładnie bez rezerwy idzie ).
_________________ Rover, wanderer
Nomad, vagabond
Call me what you will
Jak sprawdzić tę pompę paliwa?
Jakieś metody:) ?
Sprzedawca, gdy od niego kupowałem Hondę, mówił mi, że te pompy po dłuższym staniu potrafią nie zaskoczyć i wtedy trzeba im kabelkiem plusowym akumulatora pomóc.
[ Dodano: Wto Kwi 25, 2017 20:07 ]
A może mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić czy działa u mnie kranik rezerwy?
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 773 Skąd: Warszawa / Siedlce
Wysłany: Wto Kwi 25, 2017 21:52
bary75 napisał/a:
A może mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić czy działa u mnie kranik rezerwy?
Ustaw na off. Ściągnij wężyk z filtra. Podstaw (odpowiednio dużą ) butelkę. Przełącz na On. Poczekaj, aż paliwo przestanie lecieć. Przełącz na Res. Powinno zlecieć jeszcze 2l.
[ Dodano: Sro Kwi 26, 2017 16:29 ]
OK, kranik rezerwy sprawdzony. Po przekręceniu na ON zleciało całe paliwo, potem przekręciłem na RES i zleciała cała reszta. Czyli kranik można uznać za sprawny.
Natomiast martwi mnie pompa paliwa.
Zdemontowałem ją i po podłączeniu na krótko do akumulatora i nie było słychać charakterystycznego szumu (takiego bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....)
Było słychać tylko "pyknięcia".
Na alledrogo widzę, że są zestawy naprawcze po 60zł. Ma ktoś doświadczenie jak się one sprawują?
Widziałem też nowe pompki po 145 zł: http://www.pompa-paliwa.p...10-MZ6-711/4913
Jakieś sugestie co zrobić (kupić)?
[ Dodano: Sro Kwi 26, 2017 17:29 ]
Sprawdziłem pompkę raz jeszcze.
Zestaw naprawczy razem nic mi nie pomoże, bo słychać jak w pompce działają (załączają się) styki.
Niestety nie kręci się silniczek.
Dmuchnąłem w jeden z dwóch króćców od pompki, w taki sposób, że powietrze wyleciało drugim króćcem - efekt po podłączeniu do akumulatora pompka ruszyła - charakterystyczny szum.
Niestety po ponownym podłączeniu pompki do akumulatora było słychać tylko załączające się styki, a pompka stała w miejscu - także czeka mnie kupno nowej pompki.
[ Dodano: Sro Kwi 26, 2017 19:22 ]
Kurcze - chyba znowu zmiana
Postanowiłem wyczyścić styki na kowadełku - pompka zaczęła działać. Wcześniej przedmuchałem ją sprężarką. Przelałem już 10 ltr paliwa z kanistra do kanistra i działa. Także może jednak zestaw naprawczy zda egzamin. Zamieszczam filmik z działania pompki.
https://youtu.be/6oizyYRpNoA
Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Sob Lip 14, 2018 23:03
Błądząc po portalu ponownie natrafiłem na ten temat. Jak dotychczas tankując co 200 - 250 km nie wiem nic o pompce. Kurka pod zbiornikiem nie ruszam nawet na zimę a jedynie wtedy gdy zdejmuję zbiornik z motocykla.
Teraz niech mi biegli w sprawie pompy powiedzą jeśli ją rozbierali jaki to typ bo mnie wychodzi, że to pompka przeponowa - tak wynika z filmiku na YouTube. Zatem żadnej pracy silniczka tam nie ma - może się mylę?
Filmik: https://youtu.be/6oizyYRpNoA
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum