Super stronka! Ja od ponad 10 lat pracuje w systemie PaĹstwowego Ratownictwa Medycznego i powiem wam ze zakres wiedzy ludzi roĹnie z roku na rok co raz bardziej i bardz odobrze. W ratownictwie sporo rzeczy sie doĹÄ szybko zmienia,algorytmy,procedury itp... ale podstawy pozostaja te same i to tez jest na tej stronce....PODSTAWY ktĂłre kaĹźdy pownien znaÄ bo jak ktoĹ mÄ dry kiedyĹ powiedizaĹ ....NIE ZNASZ DNIA ANI GODZINY...
Fajna akcja Ĺźeby odĹwieĹźyÄ sobie kurs pierwszej pomocy. Ale nadal jestem zaskoczony CPRem bez oddechĂłw, moĹźe Ĺşle zapamiÄtaĹem, ale zawsze sĹyszaĹem, Ĺźe trzeba je wykonaÄ w czasie masaĹźu serca...
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Sro Lip 10, 2013 20:10
AbeS napisał/a:
....NIE ZNASZ DNIA ANI GODZINY...
JakieĹ 2 godziny temu mĂłj mĹodszy brat miaĹ wypadek... Na szczÄĹcie ani jemu, ani jego kumplowi nic siÄ nie staĹo (choÄ w szpitalu siÄ okaĹźe, bo w szoku nie czuje siÄ bĂłlu), ale samochĂłd ojca skasowany. Wina tego drugiego kierowcy, nie wiem dokĹadnie jak, bo to 200km od domu.
Nigdy nie zna siÄ dnia ani godziny , mnie kiedyĹ jak wracaĹem ze szkoĹy potrÄ ciĹ samochĂłd na przejĹciu dla pieszych , na szczÄĹcie zĹamaĹem jedynie rÄkÄ chodĹş ten huk i lot w powietrzu zapamiÄtujÄ siÄ na dĹugo
Ja teĹź pracuje zawodowo w ratownictwie paĹstwowym i stronka super. Wszystkim polecam nosiÄ przy sobie rÄkawiczki to nic nie kosztuje, a przy kaĹźdej nadÄ ĹźajÄ cej siÄ okazji (festyny, zloty, imprezy) jak tylko jest fantom poĹwiÄciÄ 5 min i poprĂłbowaÄ. CzÄsto jest tak Ĺźe ludzie na nas (pogotowie) czekajÄ to stojÄ i nic nie robiÄ a potem mĂłwiÄ co tak dĹugo jechaliĹcie a my np byliĹmy po 5 minutach tylko im siÄ wydaje Ĺźe wieki mijajÄ a zamiast staÄ to moĹźna pompowaÄ
przypominam aktualne wytyczne
30:2 jeĹźeli nie mamy maseczki nie musimy dmuchaÄ wystarczy pompowaÄ
KaĹźdy tego typu film ktĂłry oczywiscie jest zrobiony bez bĹÄdĂłw jest przydatny. MoĹźna sobie zaktualizowaÄ posiadanÄ wiedze lub przyswoiÄ nowe informacje. Bardzo fajnÄ rzeczÄ jest interaktywnoĹÄ tego typu filmikĂłw bop moĹźna siÄ nieco ,,sprawdziÄ" i poczuÄ choÄ trochÄ jak to jest podejmowaÄ decyzje ktĂłre mogÄ wpĹywaÄ na czyjeĹ Ĺźycie.
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 655 Skąd: Szewna
Wysłany: Nie Gru 15, 2013 18:07
Jankes, fajny filmik, tylko tak jak pisaĹ Halifaks, trza ludzi uczulaÄ, Ĺźeby nosili przy sobie rÄkawiczki i maseczkÄ. Na tym filmie tego zabrakĹo, ja bym nigdy nie zrobiĹ sztucznego oddychania bez maseczki, osobie, ktĂłrej nie znam, dlatego mam jÄ zawsze przy sobie. MieĹci siÄ w..., to siÄ chyba kondonierka nazywa, najmniejsza kieszonka w spodniach
trza ludzi uczulaÄ, Ĺźeby nosili przy sobie rÄkawiczki i maseczkÄ
Za jakieĹ 10 zĹ moĹźna kupiÄ brelok ratowniczy, maĹa paczuszka a tam rÄkawiczki i maseczka. Wystarczy dopiÄ Ä do kluczy, plecaka, kurtki i zawsze bÄdzie pod rÄkÄ .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum