Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 07:08
Ja niestety odkąd po ostatnim wypadku wyciągnąłem apteczkę z plecaka (bo miałem w plecaku tuningowe nawiewy wentylacyjne od asfaltu) nie mogę jej znaleźć. Ale starałem się mieć zawsze!
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 825 Skąd: Sławków
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 08:34
Apteczke na moto i do samochodu już jakiś czas temu skompletowałem i zawsze jest pod ręką. Natomiast przy sobie nie noszę takiego zestawu. Taki kurs to fajna rzecz i jeśli byłby w okolicy lub w niedalekim zasięgu to chętnie się piszę
Na łojach najlepiej wychodzi reanimacja zwłaszcza w godzinach poranych, w stanie gdy człowiek jest jeszcze w Matrixie, Środkiem na wszelkie bolączki jest wtedy Kasztelan. To tyle off topu
W temacie motopozytywnych - pozwolę sobie zacytować post z forum transalpa.
Cytat:
Pierwszy projekt w ramach akcji MOTOPOZYTWNI.PL zakończony. Dla tych co przespali , nie wiedzieli, nie słyszeli zamieścimy z Wojtkiem parę linków do materiałów. Można powiedzieć, że pomysł zrodził się w tym klubie (TCP) tu są jego korzenie. W necie jest masa dziwnych informacji na ten temat które nie wiadomo jak wpadły w ręce ludzi piszących o tym, więc nie wszystkie są takie jak byśmy sobie życzyli. Dla waszej informacji akcję realizuje KRAJOWE CENTRUM BEZPIECZEńSTWA RUCHU DROGOWEGO (BRD) http://www.brd.org.pl/, przy współpracy ze SZKOŁĄ WYŻSZĄ PSYCHOLOGII SPOŁECZNEJ (SWPS) http://www.swps.pl/ , MINISTERSTWEM INFRASTRUKTURY (MI) http://www.mi.gov.pl/, KRAJOWĄ RADĄ BEZPIECZEńSTWA DROGOWEGO (KRBD) http://www.krbrd.gov.pl/ , oraz OSP WARSZAWA URSYNóW SPECJALISTYCZNĄ OCHOTNICZA FORMACJĄ RATUNKOWĄ (SOFR) http://www.sofr.pl
Tu jest źródło. Dla zainteresowanych tematem polecam przeczytanie całego wątku. Znajdziecie tam też kilka relacji z akcji, w których "pozytywni" brali udział - nie tylko pokazy, ale i prawdziwe wypadki. Moim zdaniem warto poczytać.
Projekt się nie zakończył. Będą powstawały nowe grupy. Jeśli jesteście zainteresowani, to z treści wątku wynika kogo pytać. Jeśli nie chcecie się rejestrować na tym forum, to pewnie udałoby się skombinować jakiś kontakt bezpośredni.
Wiek: 45 Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 97 Skąd: Wrocław i okolice
Wysłany: Wto Sty 10, 2012 23:07
Jesli ktos ma namiary na grupe/organizatora Wrocławskich Motopozytywnych to prosze o kontakt chetnie wejde w ten temat.
Dawno temu odbyłem takie szkolenie ale chetnie odświeże wiedze i poznam nowosci ratownicze .
Jesli nie uda sie na Łojach zrobic takiego mini szkolenie to moze gdzies w centrum Polski znajdą sie chetni by takie zorganizowac np. dwu dniowe z profesjonalnym instruktorem. papier jest zbyteczny ważniejsza wiedza
p.s
apteczke w moto mam zawsze ze soba
_________________ Honda Deauville 99'
Pomagam poszkodowanym w wypadkach przy odszkodowaniach za utracone zdrowie i zniszczony pojazd.
Porady prawne oraz pomoc przy kredytach hipotecznych.
Na stronie motopozytywni.pl pojawił się news o szkoleniu w Warszawie. Ponoć wolne miejsca jeszcze są. A i termin zgłaszania chęci wzięcia udziału jeszcze nie upłynął.
Cytat:
Motopozytywni już rozpoczynają przygotowania do sezonu.
19 stycznia 2012 w Warszawie odbędzie się kolejne ze szkoleń realizowanych w ramach kampanii Motopozytywni. W Sali konferencyjnej Torwaru motocykliści spotkają się by pogłębić swoją wiedzę w zakresie zagadnień bezpieczeństwa na drogach, przepisów ruchu drogowego, profesjonalnego ubioru i podyskutować o konkretnych sytuacjach drogowych. Jeśli jesteś motocyklistą i chciałbyś wziąć udział w naszym przedsięwzięciu wyślij meil na adres biuro@brd.org.pl do dnia 13 stycznia 2012 do godz. 14.00.
Szkolenie jest bezpłatne a po szkoleniu można posłuchać na żywo koncertu Zakopower.
Oprócz tego kilka szczegółów zaczerpniętych drogą mniej oficjalną:
Cytat:
Mamy kilka wolnych miejsc:
19.01.2012. Szkolenie na Torwarze (Warszawa). od 17:00 do ok 20:00/21:00
Prowadzącym będzie kom. Marcin Sygocki (szef V Sekcji Motocyklowej Komendy Stołecznej Policji, Wydział Ruchu Drogowego - ten sam co nas szkolił na początku października).
Tematyka:
- najnowsze (ostatnio omawialiśmy z 2010) statystyki nt. wypadków - liczby, przyczyny, sprawcy etc.
- przepisy ruchu drogowego - ze szczególnym naciskiem na motocyklistów. Aplikacje praktyczne - czyli jak to się ma do "życia na ulicy"
- omawianie casów - konkretnych zdarzeń. My mówimy jak wyglądało zdarzenie/ wypadek w którym braliśmy udział / widzieliśmy - dyskutujemy o tym jak rozstrzygnąłby to sąd / policjant. Czyli nauka jak powstają decyzje i opinie
- co nie ubrane w przepisy a lepiej wiedzieć (by nie było wypadku i poszkodowanych - szczególnie dla motocyklistów). Np. kolory kasków, kwestia kamizelek etc.
- na dwa tygodnie przed spotkaniem prześlijcie do mnie zagadnienia jakie Was interesują. Co chielibyście omówić podczas tych zajęć (a jest z dziedziny Marcina).
- A WSZYSTKO PO TO, BYŚMY CAŁO DOCIERALI NA MIEJSCE (w myśl zasady "ranny / martwy ratownik to żaden ratownik").
Jeśli chodzi o inne miasta, to moim zdaniem najlepiej byłoby zadać pytanie o plany na przyszłość drogą mailową - adres podany w powyższym cytacie.
Edit:
Napisałem do Wojtka z zapytaniem o organizowanie grupy we Wrocławiu.
Cytat:
We Wrocławiu na pewno ruszy. Tylko czekamy na uruchomienie środków. Niech obserwują FB (strona www w budowie).
Pomógł: 10 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Sro Sty 11, 2012 14:00
Oooo.. byłbym chętny.. Bo ja nigdy nie wiem czy dwa uciski na jeden wdech czy cztery na dwa
A tak poważnie, od nadmiaru nauki nikt nie skonał, więc chętnie się przyłączę...
Bo ja nigdy nie wiem czy dwa uciski na jeden wdech czy cztery na dwa
Na ostatnim szkoleniu (jakies poltora miesiaca temu) ratownik powiedzial ze praktycznie mozna olac wentylacje (wdmuchiwanie poszkodowanemu powietrza, czy to przez usta czy tez nos). Ponoc wystarczy sam masaz serca. Tlumaczyl to tym ze przy kazdym wcisnieciu klatki czesc powietrza sama zostaje "wyduszona" z poszkodowanego, a nastepnie przy podnoszeniu sie klatki powietrze jest zasysane przez pluca. Na poparcie takiego stwierdzenia pokazal nam film z prawdziwej akcji jaka miala miejsce na australijskiej plazy (przez przypadek podcza krecenia filmu instruktazowaego wyciagnieto chlopaka ktory kilka minut byl pod woda). Pierwszym razem tego nie zauwazylem, ale zwrocil nam uwage na to ze ratownicy nie wykonali zadnego sztucznego oddychania. Cala akcja polegala na masazu serca i uzyciu defibrilatora. Po 5 minutach chlopak zaczal sam oddychac.
_________________ Były: Mińsk 125, 1989, NT 650V, 2000
Teraz: XL700V, 2008
http://www.dkms.pl/ - Fundacja Dawców Komórek Macierzystych
Tak, wyslalem swoje zgloszenie, ale jeszcze nie mam odpowiedzi od organizatorow, ale jakby co to wydrukuje sobie maila jaki do nich wyslalem i sprobuje sie wbic na szkolenie. Jakby co to dawaj cynk czy bedziesz to sie jakas puszke zorganizuje. Moze zmiescisz sie do mojej malej astry
_________________ Były: Mińsk 125, 1989, NT 650V, 2000
Teraz: XL700V, 2008
http://www.dkms.pl/ - Fundacja Dawców Komórek Macierzystych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum