Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Motopozytywni
Autor Wiadomość
radzieckii 
radzieckii

Wysłany: Sro Lis 09, 2011 22:27   

Ja, no prawie zawsze, bo na plaży czasem nie mam :wink: A na moto apteczkę!

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Czw Lis 10, 2011 07:08   

Ja niestety odkąd po ostatnim wypadku wyciągnąłem apteczkę z plecaka (bo miałem w plecaku tuningowe nawiewy wentylacyjne od asfaltu) nie mogę jej znaleźć. Ale starałem się mieć zawsze!

kudlaty 
Premium User

Wysłany: Czw Lis 10, 2011 07:20   

Przy sobie nie, ale apteczki w moto i puszcze sa.

SławekK 

Wysłany: Czw Lis 10, 2011 08:34   

Apteczke na moto i do samochodu już jakiś czas temu skompletowałem i zawsze jest pod ręką. Natomiast przy sobie nie noszę takiego zestawu. Taki kurs to fajna rzecz i jeśli byłby w okolicy lub w niedalekim zasięgu to chętnie się piszę ;)
Na łojach najlepiej wychodzi reanimacja zwłaszcza w godzinach poranych, w stanie gdy człowiek jest jeszcze w Matrixie, Środkiem na wszelkie bolączki jest wtedy Kasztelan. To tyle off topu ;)

ryve 

Wysłany: Pon Sty 09, 2012 00:07   

W temacie motopozytywnych - pozwolę sobie zacytować post z forum transalpa.

Cytat:
Pierwszy projekt w ramach akcji MOTOPOZYTWNI.PL zakończony. Dla tych co przespali , nie wiedzieli, nie słyszeli zamieścimy z Wojtkiem parę linków do materiałów. Można powiedzieć, że pomysł zrodził się w tym klubie (TCP) tu są jego korzenie. W necie jest masa dziwnych informacji na ten temat które nie wiadomo jak wpadły w ręce ludzi piszących o tym, więc nie wszystkie są takie jak byśmy sobie życzyli. Dla waszej informacji akcję realizuje KRAJOWE CENTRUM BEZPIECZEńSTWA RUCHU DROGOWEGO (BRD) http://www.brd.org.pl/, przy współpracy ze SZKOŁĄ WYŻSZĄ PSYCHOLOGII SPOŁECZNEJ (SWPS) http://www.swps.pl/ , MINISTERSTWEM INFRASTRUKTURY (MI) http://www.mi.gov.pl/, KRAJOWĄ RADĄ BEZPIECZEńSTWA DROGOWEGO (KRBD) http://www.krbrd.gov.pl/ , oraz OSP WARSZAWA URSYNóW SPECJALISTYCZNĄ OCHOTNICZA FORMACJĄ RATUNKOWĄ (SOFR) http://www.sofr.pl

Tu jest źródło. Dla zainteresowanych tematem polecam przeczytanie całego wątku. Znajdziecie tam też kilka relacji z akcji, w których "pozytywni" brali udział - nie tylko pokazy, ale i prawdziwe wypadki. Moim zdaniem warto poczytać.

Projekt się nie zakończył. Będą powstawały nowe grupy. Jeśli jesteście zainteresowani, to z treści wątku wynika kogo pytać. Jeśli nie chcecie się rejestrować na tym forum, to pewnie udałoby się skombinować jakiś kontakt bezpośredni.

piterek 
Carpe Diem

Wysłany: Wto Sty 10, 2012 23:07   

Jesli ktos ma namiary na grupe/organizatora Wrocławskich Motopozytywnych to prosze o kontakt chetnie wejde w ten temat.
Dawno temu odbyłem takie szkolenie ale chetnie odświeże wiedze i poznam nowosci ratownicze .
Jesli nie uda sie na Łojach zrobic takiego mini szkolenie to moze gdzies w centrum Polski znajdą sie chetni by takie zorganizowac np. dwu dniowe z profesjonalnym instruktorem. papier jest zbyteczny ważniejsza wiedza

p.s
apteczke w moto mam zawsze ze soba ;)

Pomagam poszkodowanym w wypadkach przy odszkodowaniach za utracone zdrowie i zniszczony pojazd.
Porady prawne oraz pomoc przy kredytach hipotecznych.

ryve 

Wysłany: Sro Sty 11, 2012 11:38   

Na stronie motopozytywni.pl pojawił się news o szkoleniu w Warszawie. Ponoć wolne miejsca jeszcze są. A i termin zgłaszania chęci wzięcia udziału jeszcze nie upłynął.

Cytat:
Motopozytywni już rozpoczynają przygotowania do sezonu.

19 stycznia 2012 w Warszawie odbędzie się kolejne ze szkoleń realizowanych w ramach kampanii Motopozytywni. W Sali konferencyjnej Torwaru motocykliści spotkają się by pogłębić swoją wiedzę w zakresie zagadnień bezpieczeństwa na drogach, przepisów ruchu drogowego, profesjonalnego ubioru i podyskutować o konkretnych sytuacjach drogowych. Jeśli jesteś motocyklistą i chciałbyś wziąć udział w naszym przedsięwzięciu wyślij meil na adres biuro@brd.org.pl do dnia 13 stycznia 2012 do godz. 14.00.

Szkolenie jest bezpłatne a po szkoleniu można posłuchać na żywo koncertu Zakopower.

Oprócz tego kilka szczegółów zaczerpniętych drogą mniej oficjalną:

Cytat:
Mamy kilka wolnych miejsc:

19.01.2012. Szkolenie na Torwarze (Warszawa). od 17:00 do ok 20:00/21:00

Prowadzącym będzie kom. Marcin Sygocki (szef V Sekcji Motocyklowej Komendy Stołecznej Policji, Wydział Ruchu Drogowego - ten sam co nas szkolił na początku października).
Tematyka:
- najnowsze (ostatnio omawialiśmy z 2010) statystyki nt. wypadków - liczby, przyczyny, sprawcy etc.
- przepisy ruchu drogowego - ze szczególnym naciskiem na motocyklistów. Aplikacje praktyczne - czyli jak to się ma do "życia na ulicy"
- omawianie casów - konkretnych zdarzeń. My mówimy jak wyglądało zdarzenie/ wypadek w którym braliśmy udział / widzieliśmy - dyskutujemy o tym jak rozstrzygnąłby to sąd / policjant. Czyli nauka jak powstają decyzje i opinie
- co nie ubrane w przepisy a lepiej wiedzieć (by nie było wypadku i poszkodowanych - szczególnie dla motocyklistów). Np. kolory kasków, kwestia kamizelek etc.
- na dwa tygodnie przed spotkaniem prześlijcie do mnie zagadnienia jakie Was interesują. Co chielibyście omówić podczas tych zajęć (a jest z dziedziny Marcina).
- A WSZYSTKO PO TO, BYŚMY CAŁO DOCIERALI NA MIEJSCE (w myśl zasady "ranny / martwy ratownik to żaden ratownik").

Jeśli chodzi o inne miasta, to moim zdaniem najlepiej byłoby zadać pytanie o plany na przyszłość drogą mailową - adres podany w powyższym cytacie.

Edit:

Napisałem do Wojtka z zapytaniem o organizowanie grupy we Wrocławiu.

Cytat:
We Wrocławiu na pewno ruszy. Tylko czekamy na uruchomienie środków. Niech obserwują FB (strona www w budowie).

Borys 
Premium User
mistrz OBI

Wysłany: Sro Sty 11, 2012 14:00   

Oooo.. byłbym chętny.. Bo ja nigdy nie wiem czy dwa uciski na jeden wdech czy cztery na dwa :P
A tak poważnie, od nadmiaru nauki nikt nie skonał, więc chętnie się przyłączę...

kudlaty 
Premium User

Wysłany: Sro Sty 11, 2012 17:36   

Borys napisał/a:
Bo ja nigdy nie wiem czy dwa uciski na jeden wdech czy cztery na dwa

Na ostatnim szkoleniu (jakies poltora miesiaca temu) ratownik powiedzial ze praktycznie mozna olac wentylacje (wdmuchiwanie poszkodowanemu powietrza, czy to przez usta czy tez nos). Ponoc wystarczy sam masaz serca. Tlumaczyl to tym ze przy kazdym wcisnieciu klatki czesc powietrza sama zostaje "wyduszona" z poszkodowanego, a nastepnie przy podnoszeniu sie klatki powietrze jest zasysane przez pluca. Na poparcie takiego stwierdzenia pokazal nam film z prawdziwej akcji jaka miala miejsce na australijskiej plazy (przez przypadek podcza krecenia filmu instruktazowaego wyciagnieto chlopaka ktory kilka minut byl pod woda). Pierwszym razem tego nie zauwazylem, ale zwrocil nam uwage na to ze ratownicy nie wykonali zadnego sztucznego oddychania. Cala akcja polegala na masazu serca i uzyciu defibrilatora. Po 5 minutach chlopak zaczal sam oddychac.

DorDaw 
Premium User
Honda Goldwing

Wysłany: Czw Sty 12, 2012 21:13   

Jakby była osiemnastka to usta-usta są uzasadnione :twisted:

kudlaty 
Premium User

Wysłany: Czw Sty 12, 2012 21:36   

DorDaw, zaszkodzic sie nie zaszkodzi :twisted: :twisted:

DorDaw 
Premium User
Honda Goldwing

Wysłany: Czw Sty 12, 2012 23:25   

kudlaty, jedziesz na szkolenie 19 stycznia ??? Jak mnie ktoś puszką odbierze i odstawi na dworzec to przyjadę chętnie PKS-em !!! Ja jestem chętny :lol:

kudlaty 
Premium User

Wysłany: Pią Sty 13, 2012 08:11   

Tak, wyslalem swoje zgloszenie, ale jeszcze nie mam odpowiedzi od organizatorow, ale jakby co to wydrukuje sobie maila jaki do nich wyslalem i sprobuje sie wbic na szkolenie. Jakby co to dawaj cynk czy bedziesz to sie jakas puszke zorganizuje. Moze zmiescisz sie do mojej malej astry :mrgreen: :mrgreen:

DorDaw 
Premium User
Honda Goldwing

Wysłany: Pią Sty 13, 2012 18:09   

Piszę się ! Co do Astry to się nie martw , nogi pojadą w bagażniku :razz:

vagner 
Premium User

Wysłany: Sro Sty 18, 2012 10:01   

kudlaty napisał/a:
wyslalem swoje zgloszenie, ale jeszcze nie mam odpowiedzi od organizatorow

Odpisali Ci? U mnie cisza... I teraz nie wiem czy mam tam iść czy nie... Ktoś słabo ogarnia temat chyba...

Odpowiedz do tematu