JeĹli macie chwilÄ czasu sprĂłbujcie swoich siĹ w ratowaniu Ĺźycia. Strona jest doskonale wykonana i bardzo realistyczna. Powiem wam, Ĺźe nawet mocno przejmujÄ ca. Wszystko jest po angielsku ale dialogi sÄ wyraĹşne i nie powinny stanowiÄ kĹopotu w ogĂłlnym zrozumieniu.
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 655 Skąd: Szewna
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 19:24
Rewelacja.
PrzydaĹoby siÄ Ĺźeby ta Pani miaĹa maseczkÄ do sztucznego oddychania i rÄkawiczki, ale i tak jestem pod wielkim wraĹźeniem inicjatywy.
DziÄki wielkie za link.
Pozdrawiam
P.S.
Akcja z rowerzystÄ i sprawdzeniem bezpieczeĹstwa ratownika to wisienka na torcie.
haidi, Ĺwietna strona, dziÄki. Staram siÄ w podobnych szkoleniach braÄ udziaĹ i ostatnio mi siÄ to przydaĹo. ChociaĹź wiadomo, najlepiej jakby taki rodzaj wiedzy nigdy nam siÄ nie przydawaĹ.
sitars, trudno wymagac od ludzi noszenia rekawiczek i maseczki. Bardziej chodzi o to, zeby w ogole pomoc i jak to zrobic.
kudlaty, mnie poraziĹ profesjonalizm wykonania tej strony. Na prawdÄ jest to doskonale zrobione. Ja teĹź bylem na dwĂłch szkoleniach z pierwszej pomocy (w róşnych przypadkach), jedno podczas robienia ratownika wopr, a drugie przy okazji robienia papierow ratownika wodnego w usa. Ostatnie szkolenie bylo jednak 4 lata temu.. pamiÄÄ jest ulotna i warto odĹwiezyÄ sobie informacje. ZdaĹźyĹo siÄ kilka bĹÄdĂłw jak np pomylenie uĹoĹźenia AED. SwojÄ drogÄ nigdy nie widziaĹem tych urzÄ dzeĹ w miejscach publicznych. Ja nigdy nie musiaĹem nikomu pomagaÄ ale wyobraĹźam sobie jaki stres to moĹźe byÄ.
bedur Pomógł: 1 raz Wiek: 52 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 453 Skąd: Nidderau DE
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 21:35
SUper stronka haidi. Ja miaĹem kiedyĹ "awaryjnÄ " sytuacjÄ. Adrenalina podskoczyĹa, w kaĹźdym razie najtrudniej wziÄ Ä siÄ do roboty a potem juĹź leci - jak ze wszystkim (tak w skrĂłcie).
_________________ Jest tyle rzeczy które mam w dupie a codzienne dochodzą nowe.
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 655 Skąd: Szewna
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 21:43
Haidi, widzisz, osoba ktĂłra zna techniki ratownicze (tak jak ta na filmie) powinna mieÄ przy sobie wĹaĹnie rÄkawiczki i maseczkÄ, powinna uĹźyÄ tych z AED. RÄkawiczki+maseczka zajmujÄ tyle miejsca w kieszeni, co nic. Nie ma takiej moĹźliwoĹci, Ĺźebym zrobiĹ obcej osobie sztuczne oddychanie bez maseczki (dlatego mam jÄ zawsze przy sobie, rÄkawiczki teĹź).
Jest to film instruktaĹźowy, bardzo dobry, pokazywanie jednak pewnych technik bez zabezpieczenia jest wedĹug mnie niebezpieczne. Powinno siÄ teĹź zwrĂłciÄ uwagÄ, na to, Ĺźe nie naleĹźy ÄwiczyÄ tych czynnoĹci na osobie zdrowej, tylko fantom.
Ĺťeby jednak byĹo jasne, nadal uwaĹźam film/grÄ za REWELACJE.
Pozdrawiam
P.S.
Tak, wymagam od Was, ĹźebyĹcie nosili przy sobie rÄkawiczki i maseczkÄ (w razie W moĹźe je wykorzystaÄ ktoĹ inny Ĺźeby Wam pomĂłc). Rocznie szkolÄ z pierwszej pomocy jakieĹ 200-300 osĂłb. Pod koniec roku szkolnego 80% ma przy sobie ww. zestaw. Da siÄ!
Masz racjÄ w tym co mĂłwisz. Idealnie byĹo by jakby kaĹźdy mial to minimum przy sobie. SÄ takie maseczki kieszonkowe? Ja mam jedynie w samochodzie takÄ w pudeĹku wielkoĹci mydelniczki, woziĹem jÄ teĹź w schowku w motocyklu. Nie wiem jak siÄ profesjonalnie nazywa ale pewnie bÄdziesz wiedziaĹ o co chodzi, kosztowaĹa ok 70 zĹ. Tylko nie wyobraĹźam sobie chodzenia z niÄ wszÄdzie, jest trochÄ za duĹźa.
Moim zdaniem minimum to posiadanie rÄkawiczek, a maseczka to juĹź jako dodatek. Z czystym sumieniem przy reanimacji moĹźna siÄ ograniczyÄ do samego masaĹźu serca. Ugniatana klatka samoczynnie powodujÄ rĂłwnieĹź sprÄĹźanie i rozprÄĹźanie pĹuc "zaciÄ gajÄ c i wyduszajÄ c" powietrze z pĹuc reanimowanego. Dodatkowo w takiej sytuacji poszkodowany "zaciÄ ga" do pĹuc duĹźo wiÄcej tlenu niĹź my byĹmy mu dostarczyli z wĹasnych pĹuc.
Ale mimo wszystko to muszÄ siÄ zaopatrzyÄ w jakiĹ minimalistyczny zestaw osobisty, bo narazie mam tylko apteczki w puszce i Devi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum