Forum Honda NTV

Problemy techniczne - Owiewki, wymiana płynu chłodniczego ; PILNE

motonita1 - Wto Lis 23, 2021 20:47
: Temat postu: Owiewki, wymiana płynu chłodniczego ; PILNE
Koledzy o pomoc proszę. Jak zdemontować boczną (dużą) owiewkę z prawej strony NT 700V?
Wymontowałem schowek prawy, a owiewka trzyma się tylko czachy i częściowo pulpitu rozdzielczego. Nie chcę ciągnąć i szarpać, aby czegoś nie zdeformować, albo urwać. Chcę się dostać do korka chłodnicy, bez tego zabiegu nie ma szans wymienić płynu.

Jest film na You Tube nt. pełnego serwisu NT 700V jednak nie ma prezentacji demontażu owiewek
Ciok - Wto Lis 23, 2021 21:04
:
Nie pamiętam dokładnie, jak demontowałem owiewki, ale nie miałem jakiegoś problemu. Wykręciłem śruby i delikatnie zeszło.Pewnie nie pomogłem... :oops:
C_D - Sro Lis 24, 2021 08:08
:
Sam jeszcze nie rozbierałem. Może ta rycina z manuala pomoże...

Edit 24.11
Niestety nie umiem wstawić w pełnej rozdzielczości :(
Tutaj link: https://www.fotosik.pl/zdjecie/fba5e0aba4709f2f
motonita1 - Sro Lis 24, 2021 08:41
:
C_D, może by to pomogło, ale jest nieczytelne nawet na fotosiku.pl Może masz to w innej formie, byle rozdzielczość była duża, to podesłałbyś na maila henrykje@gmail.com ?

Ciok, właśnie chodzi o te śruby w okolicy czachy, których wyczaić nie mogę, myślę że śruby trzymają a nie jakieś zaczepy, bo mocno to siedzi.
C_D - Sro Lis 24, 2021 09:32
:
No niestety, w tym skanie instrukcji, który mam wiele więcej nie widać. Wrzuciłem ci na maila tą stronę w powiększeniu - może coś wypatrzysz.
motonita1 - Sro Lis 24, 2021 10:11
:
To co dałeś na maila to zupełnie co innego, po prostu czytelne :) Dzięki
Ciok - Sro Lis 24, 2021 19:45
:
Jak już zwątpisz, to napisz. Wiem gdzie stoi 700 tka, to podejdę i sprawdzę jak odkręcić.
motonita1 - Sro Lis 24, 2021 20:14
:
Dzięki Ciok. Aż tak kolegów nie będę wykorzystywał :) Szkic od Piotra pomógł tylko ciut, ciut, ale zawsze to coś :) Co prawda nie udało mi się zdemontować owiewki głównej, ale po kilku godzinach walki znalazłem sposób i poluzowałem osłonę wewnętrzną, tę która nakrywa nakrętkę termostatu. I tym sposobem jest dostęp do korka/termostatu chłodnicy. Teraz płyn można wypuścić, ale pod warunkiem, że znajdę śrubę spustową w pompie :) Znowu problem z tym, bo rozwiązanie jest inne niż w 650tce. Żadnej takiej, podobnej śruby tam nie widzę. Może Piotr podeśle rycinę tego szczegółu. Nie mam zamiaru tego robić po kowalsku (z całym szacunkiem dla zawodu kowalstwa) jak poradził mi mój kumpel, żeby zdjąć przewód gumowy z króćca pompy.
Jak poczytałem na forum jakie problemy ktoś tu miał z uszczelnieniem, to wolę nie ryzykować.
C_D - Sro Lis 24, 2021 20:46
:
Hej,
Znalazłem dla ciebie ściągę:
https://www.youtube.com/watch?v=0AAXXDlIHr0
Koleś trochę sepleni ale szczegółowo pokazuje co i jak. Warto przejrzeć inne jego filmy o ntv700.

Pozdrawiam
Piotrek
motonita1 - Sro Lis 24, 2021 20:54
:
O kurcze, to świetne, dzięki że to wyszukałeś. Sądzę że nie tylko mnie się przyda, ale też innym kolegom na tym forum. Wprawdzie nie władam tym językiem, ale i tak łatwo się domyślić istoty rzeczy :)
C_D - Sro Lis 24, 2021 21:01
:
Koniecznie ściągnij sobie instrukcje od innego Piotra :)

http://hondantv.pl/forum/...?t=8310&start=0

póki jeszcze link aktywny ;)
motonita1 - Czw Lis 25, 2021 19:04
:
Instrukcja od Piotra Szydłowskiego się nie ładuje. Trzeba bezpośrednio do Piotra się zwrócić by to uaktywnił, reaktywował?

Poradźcie jeszcze koledzy: Dzisiaj opróżniłem układ chłodzenia, wypłynęło dokładnie 2,1 litra płynu niezbyt czystego. Następnie chciałem ponownie napełnić układ wodą destylowaną (celem przepłukania) i weszło zaledwie 1,5 litra pod korek chłodnicy. Nie pomógł zabieg ściskania grubego węża, tylko bulgotało i wylewała się woda. Dwukrotna próba i nadal to samo :( Czy istnieje jakiś trick aby dokładnie wypełnić układ chłodzenia, bez takich niespodzianek?
Na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=vb-0n7qYtMw facet normalnie wlewa całą ilość płynu przez lejek i nic takiego jak w moim przypadku się nie dzieje. Dobrze że wpadłem na pomysł tej płukanki, bo gdybym użył płynu, to mnóstwo rozlałbym na posadzkę.

[ Dodano: Czw Lis 25, 2021 20:06 ]
Natomiast na tym filmie od Piotra https://www.youtube.com/watch?v=Fo5Y6BKeSXk gość stosuje trochę skomplikowane urządzenie, trudno aby amatorsko takie ustrojstwo posiadać.
C_D - Czw Lis 25, 2021 20:40
:
U siebie jeszcze nie wymieniałem ale uzupełniłbym zbiornik wyrównawczy do max i chłodnicę do oporu i odpalił silnik. jak otworzy się termostat to się odpowietrzy. Przygazować lekko dwa trzy razy i zgasić silnik. Uzupełnić do właściwego poziomu.
motonita1 - Czw Lis 25, 2021 21:51
:
Ok. ale zanim uzupełnię płyn, trzeba poczekać aż ostygnie, bo w układzie będzie ciśnienie? Termostat się otworzy po uzyskaniu odpowiedniej temperatury? Dobrze rozumiem?
C_D - Czw Lis 25, 2021 22:21
:
Amerykanin mówił, że odpalasz przy otwartym korku chłodnicy.
Termostat powinien zacząć się otwierać przy 80 stopniach i puszczać na duży obieg.
motonita1 - Sob Lis 27, 2021 21:31
:
Wydawało się, że to prosta czynność.
Wypełniłem układ płynem pod korek, weszło 1,7 litra. Robiłem to etapami, bez pośpiechu od czasu do czasu wachałem motocyklem dokąd wychodziły bąble powietrza. Następnie odpaliłem moto , a gdy po kilkunastu sekundach zauważyłem, że poziom płynu się podnosi, zamknąłem wlew korkiem i poczekałem, aż układ się mocno nagrzeje (wskaźnik temperatury w połowie skali) po czym wyłączyłem zapłon. Po około 4 godzinach sądziłem, że tylko dopełnię płyn, ale niestety weszło zaledwie 10ml. Powtórzyłem więc start, przy otwartej chłodnicy i znowu ją zamknąłem gdy poziom zaczął się podnosić. Tym razem poczekałem, aż wskaźnik temp. przekroczył 1/2 skali, włączył się wentylator więc po chwili zgasiłem. Po około 1,5 godz. otwieram wlew, próbuję uzupełnić płyn a tam znowu wchodzi zalewie 1ml. Nie rozumiem co jest nie tak. Wygląda, że układ nadal jest zapowietrzony, bo powinno wejść jeszcze 0,4 litra, czyli w sumie tyle samo ile wyszło płynu podczas opróżniania układu 2,1 litra. Czyżby termostat padł???
Nadmienię, że silnik nagrzewał się w normalnym tempie, w normalnym czasie osiągał temperaturę.
markali - Sob Lis 27, 2021 22:47
:
W którym miejscu spuszczałeś płyn? A zbiorniczek wyrównawczy? Ściągnąłeś z niego wszystko? Czasami coś tam zostaje. Zalać chłodnicę i zbiorniczek wyrównawczy. Zakręcić korki i uruchomić. Tam jest chyba układ ciśnieniowy. Po zalaniu nie trzeba ruszać motocyklem tylko się ściska ręką węże co pomaga w odpowietrzeniu
motonita1 - Nie Lis 28, 2021 09:08
:
Markali wszystko o czym piszesz oczywiście robiłem. Ze zbiorniczka wyrównawczego nawet strzykawką resztki wyciągałem. Nawet spec od naprawy motongów potwierdził, ze odpalać z otwartą chłodnicą i dolać gdy poziom się obniży, ale zaraz zamknąć gdy poziom zacznie się podnosić i grzać do 80stopni, aż termostat się otworzy. Może za nisko grzałem, ale skoro wentylator ruszył to chyba było blisko 100stopni? :(
markali - Nie Lis 28, 2021 10:14
:
Termostat otwiera się po osiągnięciu normalnej temperatury pracy płynu. Moim zdaniem więcej niż 80 stopni ale napisałeś że włączył się wentylator a powinien się włączyć przy wyższej temp.
motonita1 - Pon Lis 29, 2021 21:28
:
Myślę, że temat opanowałem. Dla pewności ponownie opróżniłem układ chłodzenia (zapewne niepotrzebnie) ponownie napełniłem, weszło 1900ml pod korek i ani grama więcej. Odpaliłem moto, na wolnych obrotach chodził aż do włączenia się wentylatora, więc gdy się po chwili sam wyłączył, zgasiłem moto. Nic niepokojącego się nie działo, żadnych wycieków, dymienia, przegrzewania itp. więc po wychłodzeniu się silnika dolałem jeszcze 30ml płynu. I na tym proces zakończony, myślę że wszystko ok. chyba, że ktoś z Was coś zasugeruje czy zausterkuje :)
Pozdrawiam wszystkich chętnych do pomocy.
rzempi - Wto Gru 21, 2021 20:07
:
Najprostszy sposób na zrzucenie płynu chłodniczego to odkręcenie śrubki przy pompie wody, a jak nie to odkręcić wąż przy pompie wody, ten grubszy, jest najniżej położonym punktem układu chłodzenia.
Co do zdejmowania owiewek:
1. szyba
2. lusterko, chociaż może nie koniecznie, nie pamiętam
3. schowki, śrubki przy kierownicy, ampol, wkręty, wredny rzep przy zbiorniku paliwa do "wyrwania"
4 siedzenie/kanapa
5. osłona gmola (klucz ampol)
6. osłona na zakończeniu owiewki przy podnóżku
7. obudowa licznika od strony kierowcy 2 śrubki nad licznikiem, ale od spodu, prawie nie widoczne
8. plastik pod lampą
9. śrubki od przedniej obudowy licznika
10. duże śruby M8x4 szt. z sześciokątnym łbem

Powodzenia!

Za pierwszym razem zajęło mi ze 4 godz. Teraz 45 minut obie strony.

początek jak do wymiany filtra powietrza:
https://www.youtube.com/watch?v=0Eo6RSzscus
motonita1 - Wto Gru 21, 2021 21:14
:
Dzięki rzempi, jestem pod wrażeniem wypunktowania kolejnych czynności. Zrobiłem to właśnie tak jak piszesz :) ale zajęło mi pewnie więcej niż 6 godzin łącznie z dokładnym opisem gdzie jaka śrubka była. Teraz wszystko rozbebeszone, czeka na dostawę części. Nowa lampa już jest i jeszcze owiewki przyjdą pewnie po świętach i kierownica to będę powoli składał. Wymiana płynu rozpoczęła cały ciąg zdarzeń i dobrze bo ukazał się cały stan techniczny, gdyby nie to byłbym w nieświadomości :(
rzempi - Wto Gru 28, 2021 18:57
:
W sumie było PILNE, a odpisałem blisko po miesiącu, ale może komuś się przyda.