Forum Honda NTV

Powitalnia - Witam!

DJB - Sro Lip 11, 2018 18:48
: Temat postu: Witam!
Witam wszystkich Forumowczów!
Po 29 latach przerwy w jeździe zdecydowałem się kupić motocykl i padło na hondę deauville z 1999 r. Mam spore zaległości, więc na poczatku będę zadawał banalne pytania:
1. Przy ilu obrotach powinienem zmieniać biegi?
2. Biegi, szczególnie pierwszy, nie wchodzą zbyt gładko. Czy jest to kwestia samej skrzyni czy też coś jest nie tak ze sprzęgłem? A może jestem przeczulony?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Darek
oldmotory - Sro Lip 11, 2018 19:32
:
Witaj! :wink:

Powitalnia służy do witania, inaczej robi się bałagan. :cry:
Pytania najlepiej zadawać w konkretnych działach. :idea: http://hondantv.pl/forum/viewtopic.php?t=2573
Najlepiej jednak użyć funkcji "szukaj", bo na większość pytań odpowiedzi już na naszym forum są. :mrgreen:
Powodzenia w okiełznaniu bestii! Również po wielu latach przerwy w jeździe kupiłem Devi i jestem bardzo zadowolony!
Radziu77 - Sro Lip 11, 2018 20:20
:
Cześć, Witaj na Forum

(A w puszcce jak zmieniasz? Na czuja, na ucho... Motór to nie Audi, biegi bez synchro zawsze inaczej wskakują. Ale szukaj na Forum, jest tu duuużo na każdy temat)
szyszkowiecki - Sro Lip 11, 2018 21:08
:
Witaj, czy to ten Występ koło Nakła? LwG!
Polk - Sro Lip 11, 2018 23:17
:
Witaj :lol:
Scotty_ - Czw Lip 12, 2018 08:19
:
Witaj we właściwym miejscu!
Skorpionwr - Czw Lip 12, 2018 08:55
:
Witam KolegÄ™.
mrok31337 - Czw Lip 12, 2018 11:10
:
DJB, cześć
1. W zależności od sytuacji
- jak jedziesz po bułki to możesz zmieniać przy ok 3k rpm
- jak kobieta dzwoni, że rodzi to kręcisz do odcięcia i zmieniasz :)
2. Odpal sprzęta, przeturlaj na sprzęgle kawałek i dopiero wrzuć 1 bieg. Jak będzie lepiej to fajnie, jak nie to nie wiem :) Możliwe, że luz na klamce sprzęgła masz za duży, albo za mały, sprawdź to
3. Ciesz siÄ™ jazdÄ…
Robert Ozy - Czw Lip 12, 2018 14:05
:
Powitał :cool:
DJB - Czw Lip 12, 2018 16:03
:
szyszkowiecki napisa³/a:
Witaj, czy to ten Występ koło Nakła? LwG!

TAK. Cieszę się, że jest tu ktoś z okolicy :)
Nomad_FH - Czw Lip 12, 2018 19:09
:
Powitał i LwG :)

ad 1 - na czuja (tzn na słuch) - plus minus przy 3-4 tys. ale to nie jest reguła, tutaj co osoba to lubi inaczej :D

ad 2 - wprawdzie piszesz o biegach, ale jeśli neutralny nie chce Ci wskoczyć można lekko podnieść obroty mając wciśnięte sprzęgło - wskakuje wtedy jak złoto..
szyszkowiecki - Czw Lip 12, 2018 19:40
:
DJB, jak byś czegoś i tak dalej to śmiało pisz.
Krzysztof_nowy - Pi± Lip 13, 2018 09:49
:
Cześć!

mrok31337 napisa³/a:
DJB, cześć
1. W zależności od sytuacji
- jak jedziesz po bułki to możesz zmieniać przy ok 3k rpm
- jak kobieta dzwoni, że rodzi to kręcisz do odcięcia i zmieniasz :)
2. Odpal sprzęta, przeturlaj na sprzęgle kawałek i dopiero wrzuć 1 bieg. Jak będzie lepiej to fajnie, jak nie to nie wiem :) Możliwe, że luz na klamce sprzęgła masz za duży, albo za mały, sprawdź to
3. Ciesz siÄ™ jazdÄ…

Hej, mrok, 3k to takie minimalne obroty "użytkowe", niżej niezdrowo schodzić. 3500 to takie minimu dla mnie w warunkach zagęszczonego ruchu, aby po wbiciu wyższego biegu mieć właśnie 3k obrotów, aby nie szarpał itd.
Przy normalne jeździe zmieniam przy ok 4000 obr/min. (*)

Co do wbijania biegów:
Po dłuższym postoju potrafią się sklejać tarcze sprzęgła. Wtedy wciskasz sprzęgło, robisz szybką, krótką, nie za dużą, ale zdecydowaną przegazówkę aby się rozkleiły.
Bieg należy wbijać szybko i zdecydowanie. Kładziesz nogę na dźwigni, znajdujesz lekki opór, robisz szybi i zdecydowany ruch stopą w dół.
Czasami mi 1. bieg wchodzi gładko, częściej sobie stuknie. Tak ma być, nie wiem od czego to zależy. Może wbijanie przy schodzeniu z obrotów po przegazówce eliminuje stukanie? Nie zauważyłem jeszcze takiej korelacji, ale potestuję ;)
mrok31337 - Pi± Lip 13, 2018 10:08
:
Krzysztof_nowy, no w sumie, dawno nie jeżdziłem reverką :)
izywec - Sob Lip 14, 2018 23:12
:
Krzysztof_nowy napisa³/a:
.........Czasami mi 1. bieg wchodzi gładko, częściej sobie stuknie. Tak ma być, nie wiem od czego to zależy. Może wbijanie przy schodzeniu z obrotów po przegazówce eliminuje stukanie? Nie zauważyłem jeszcze takiej korelacji, ale potestuję ;)

Jak dla mnie sprawa jest prosta. Pierwszy bieg przy stojącym motocyklu zawsze wejdzie ze stukiem szczególnie przy zimnym oleju. Mamy mokre sprzęgło i miedzy tarczkami sprzęgła znajduje się olej, który "ciągnie" tarcze sprzęgłowe odbierające moment obrotowy mimo iż mamy wyciśniętą dźwignię sprzęgła. Z chwilą gdy załączamy jedynkę ten moment obrotowy wywołany lepkością oleju wybiera nam wszystkie luzy w linii napedowej i musimy usłyszeć stuk oraz odczuwamy drgnięcie motocykla do przodu. Nie ruszymy bo albo jeszcze zapieramy się nogą o ziemię albo trzymamy motocykl na hamulcu.
Stuk ten jest mało zauważalny przy gorącym oleju bo wtedy lepkość oleju jest mała i to "ciągnięcie" tarczek jest małe to i stuk kasowania luzów linii napędowej mały.
PSzydlowski - Czw Lip 19, 2018 10:53
:
Witaj i LwG :)

Jedynka wchodzi niekoniecznie lekko, a biegi zmieniam "na słuch" a nie na obroty. Pojeźdź parę tygodni i sam do tego dojdziesz ;)

Pozdrawiam,