Forum Honda NTV

Powitalnia - Valdek NTV XX ST Wita wszystkich .

Valdi/NTV/XX/ST - Sro Kwi 11, 2012 18:53
: Temat postu: Valdek NTV XX ST Wita wszystkich .
[i]Witam wszystkich serdecznie nazywam się Waldek mam 38 lat żona córka jakaś firma pasjonat motocykli , byłem tu kiedyś na starym forum jak miałem kilka lat temu NTV-kę teraz .... Wracam chyba do niej heh :) )
A mianowicie noszę się z zamiarem kupienia Duvillea ,mam nawet coś na oku , a od czasu mojej NTV Revere z 1992 roku ślicznej , wiernej wiele się zmieniło .
NTV została sprzedana a po 2 latach wróciła do mnie !!! Poprostu ją odkupiłem zajeżdżoną zaniedbaną odbudowałem i .... już się miałem nią cieszyć jako drugim moto! ???!!! lecz przyjechał kolega i mi ją ZABRAŁ!!!! Świnia jeden! oczywiście zapłacił adekwatnie do stanu i włożonej pracy ja zaś wtedy jeźdźiłem (do dziś jeżdę) xx-em 1100 SC35 co pomimo potężnych osiągów nijak się ma do wygody podróżowania , turystyki motocyklowej itd .. Pozycja za kierownicą na długie trasy jest raczej niewygodna ... Następnie w mojej stajni jest też Honda ST 1100 Pan European z 1993 roku najlepsza chyba maszyna w której najlepiej zaprojektowano oddanie mocy by poprawić komfort nie osiągi .
A teraz po spotkaniu z kolegą z Fr który mnie Duvillem odwiedził .. wróciło uczucie do tego moto hmmm nieduża moc , komfort , spokojna cicha praca silnika , pozwalająca się delektować otoczeniem niskie zużycie paliwa ... Hmm Ciągnie wilka do lasu a stara miłośc nie rdzewieje po latach latania z średnią prędkoscią 190 km/h chcę spokoju ciszy i tego co daje NTV .. tego czego człowiek nie zrozumie nie mając innych potężnych ( mój xx ma 188 km) maszyn którymi jazda oznacza wojnę za każdym razem kiedy między nogami jest Bak ..
Pozdrawiam
[/i]

ADNAW - Sro Kwi 11, 2012 19:05
:
Witam :mrgreen:
Valdi/NTV/XX/ST - Sro Kwi 11, 2012 19:07
:
ADNAW, ADNAW, ADNAW, To ja Witam :) )

[ Dodano: Sro Kwi 11, 2012 20:11 ]
3 razy ADNAW ... Wybacz :) )
walus - Sro Kwi 11, 2012 19:13
:
Witam na forum . :smile:
Johny - Sro Kwi 11, 2012 19:43
:
Witam, XX oj zło i ogień, pewnie daje rade, sporo mocy.
pappuu - Sro Kwi 11, 2012 20:05
:
Witaj!
Skorpionwr - Sro Kwi 11, 2012 20:33
:
Witam imiennika.
Zapraszam na zlot forumowy.

Też przesiadłem się na ST-ka. Zapraszam na to forum. https://st1100.fora.pl/
kudlaty - Sro Kwi 11, 2012 20:47
:
Witaj :mrgreen: :twisted:
DorDaw - Sro Kwi 11, 2012 20:55
:
Witam Valdi/NTV/XX/ST, aleś się ucieszył jak cię Niewiasta pierwsza powitała :razz: :mrgreen: :mrgreen:
Borys - Sro Kwi 11, 2012 22:49
:
Witamy!
NTV-ka ma w sobie coś takiego, że jak się na nią wsiądzie nawet z innej maszyny, to morda automatycznie śmieje się od ucha do ucha... :)
Valdi/NTV/XX/ST - Czw Kwi 12, 2012 07:11
:
to prawda :) ) hehe
Killu - Czw Kwi 12, 2012 09:56
:
Witam znowu :)

Co do tego Iksa, to powiedz mi proszę, jak to, to winkluje!? Da się tym coś skuteczniej polatać, czy nie za bardzo, bo różnie o tym mówią.

Co do wygody, to miałem okazję do zbliżenia z XXem, ale z jazdy nie skorzystałem. Niemniej jednak wydał mi się wygodniejszy od NTV... Prawda jest jednak taka, że wszystko wychodzi w czasie jazdy ;)

PozdRR
mczmok - Czw Kwi 12, 2012 10:57
:
Witam !
Valdi/NTV/XX/ST,
Masz rację pierwsza miłość nie rdzewieje :mrgreen:
Dlatego moją pierwszą mam od ponad ćwierć wieku...
sitars - Czw Kwi 12, 2012 13:38
:
Witaj.
Valdi/NTV/XX/ST - Czw Kwi 12, 2012 14:16
:
Killu napisał/a:
Witam znowu :)

Co do tego Iksa, to powiedz mi proszę, jak to, to winkluje!? Da się tym coś skuteczniej polatać, czy nie za bardzo, bo różnie o tym mówią.

Co do wygody, to miałem okazję do zbliżenia z XXem, ale z jazdy nie skorzystałem. Niemniej jednak wydał mi się wygodniejszy od NTV... Prawda jest jednak taka, że wszystko wychodzi w czasie jazdy ;)

PozdRR

Powiem tak xx a ntv to dwa różne motocykle 2 gary v-ka i 4 rząd moc koło 50 koni miękko oddawana i 164 konie seryje xx-a które po odkręceniu manetki i przekroczeniu 4 tyś w obrotach chcą zabrać cię do nieba. xx jest bardzo stabilnym dużym motocyklem ale nie jest stworzony do pyrkania tym 90km/h , tam 160 jest tak naturalne jak 90 ntv-ką a w zakrętach zależy jak potrafisz jeźdźić możesz kłaść go aż zaczną się zapinać podnóżki mój ma do tego 188 koni co przy stawianiu go na koło robi to tylko z gazu hmm .. Mając NTV-kę tęskniłem do mocy do dzwięku rzędówki mając teraz kilka motocykli wiem że frajdę daje MI turystyka motocyklowa spokojna i cicha , dlatego tego xx z yoshimurą którego posiadam mi nie leży pomimo że potrafię nim jeźdźić 3 paczki i więcej i spędziłem na nim kilka tyś . km . w jednym podejściu wolę St-ka bo jest super wygodny a do Ntv-ki najzwyczajniej tęsknie heh :) ) ..
ARTURO 72 - Czw Kwi 12, 2012 16:03
:
Witaj!
Killu - Czw Kwi 12, 2012 21:13
:
Składać się do podnóżka da się na każdym fabrycznym sprzęcie i nie stanowi to większej filozofii. Mi rozchodzi się raczej o to, czy da się to robić z przyjemnością, czy trzeba motocykl do tego zmuszać ;)
Valdi/NTV/XX/ST - Czw Kwi 12, 2012 22:25
:
Killu napisał/a:
Składać się do podnóżka da się na każdym fabrycznym sprzęcie i nie stanowi to większej filozofii. Mi rozchodzi się raczej o to, czy da się to robić z przyjemnością, czy trzeba motocykl do tego zmuszać ;)

XX-a nie trzeba zmuszać do niczego raczej go ograniczać ha ha :D )))) .. To dobry moto jako szybki turysta jest jednym z najlepszych lecz mnie nie odpowiada pozycja leżąca na baku ... Takie moje odczucie . PIsałeś że robiłeś przymiarkę trzeba było się przejechać :) ) jest cięzki ale przy przeciwskręcie wchodzi w zakręty ciasno przy każdej prędkości .
Killu - Pią Kwi 13, 2012 06:07
:
Valdi/NTV/XX/ST napisał/a:
PIsałeś że robiłeś przymiarkę trzeba było się przejechać :)

Na taki sprzęt trzeba być gotowym, a ja zdecydowanie nie byłem. Wydaje mi się, że nadal nie mam na tyle umiejętności, żeby porządnie, a jednocześnie bezkolizyjnie sprawdzić taki motocykl w winklach. Póki co ogarniam jeszcze NTVa ;) Ale wiadomo, że aby się nauczyć trzeba próbować. Mimo wszystko, nie na cudzym motocyklu. Chociaż nie ukrywam, że jeszcze niedawno, nie myślałem o tym krążowniku :)
ARTURO - Pią Kwi 13, 2012 09:32
:
Witam .
Kiedyś miałem okazję się przejechać XXem , ale wiadomo motor nie mój więc nie dawałem jej aż tak . Ciągnie pięknie , aż oczy wciska w czaszkę , lecz faktycznie pozycja bardziej zbliżona do ścigacza , nie wygodna . Mając jednak ST nie przesiadłbym się na Devi :razz: no chyba , że ma się w stajni wszystkie trzy :wink:
haidi - Pią Kwi 13, 2012 12:13
:
Witaj Waldek- ładna kolekcja!
Valdi/NTV/XX/ST - Pią Kwi 13, 2012 19:29
:
Wiecie co ?? Jak czytam że nie macie przygotowania itd . to hmm powiem wam tyle NTV to dobra szkoła nie jest za lekki i prowadzenie go też wymaga umiejętności róznica między innymi motorami jest w mocy wyglądzie pozycji za sterem nie bać się .. Hmm jeśli nie spróbujesz to się nie przekonasz nie nauczysz .. ja też kiedyś miałem Motorynkę i po niej Wsk-a 4-ka mnie porwała heheheh :D ))) bo nie było rozumu :) ) Myśłałem że kop będzie trochę większy a był dużo trochę większy :) ) Potem Etz 150 /251 /Jawa 350 i NTV o potężnej mocy hi hi 60km :) )) Pierwsza jazda xx-em to było szaleństow myślałem że jadę z 140-150 ( nauczony wrażeniami z Ntv-ki a tu było grubo ponad 2 paczki inne wrażenie owiewki itd brak uderzenia wiatru w klatę zmylił czuja .. przestraszyłęm się :) ). Ale to nauczyło mnie patrzeć na zegar .. więcej byków nie było ... kolekcja niezła dziękuję kosztowna bo przygotowanie do sezonu przeglądy opony ubezpieczenia i inne wydatki oleje klocki to z 3 klocki conajmiej heh ... :) )
edek - Pią Kwi 13, 2012 20:28
:
Witam.
Killu - Sob Kwi 14, 2012 00:08
:
Ptanie brzmi, czy masz zdrowie i portfel, żeby przesiadać się z NTV na XX :P Bo przy takim sprzęcie o paciaka nie trudno, a ja jestem wyjątkowo utalentowany, jak chodzi o gleby, szlify i dzwony :P Poza tym taki XX, to raczej na drugie, albo trzecie moto musiałby stać :P Ważniejsze jest mieć jakąś maszynkę na tor ;)
Borys - Sob Kwi 14, 2012 08:16
:
Ostatecznie można do XX-a kostki zakładać i w pole.... orać, orać!!! :)
Padre - Pon Kwi 16, 2012 20:22
:
Witam kolegę , fajnie zaopatrzony garaż :grin: a co do wrażeń to miałem podobne jak po 9-cio letniej przerwie postanowiłem kupic motocykl i kupiłem ntv-ke to po przejechaniu pierwszych kilometrów stwierdziłem ze chyba oszalałem :grin: kupując moto ale z biegiem czasu było coraz przyjemniej :mrgreen: , po trzech sezonach postanowiłem kupic coś większego , wybór padł na starsza siostrę VFR-ke , jak podjechałem do gościa od którego kupowałem sprzęt i po przejechaniu się nim stwierdziłem ze teraz to na pewno mnie pojebało :mrgreen: admin sory za wyraz ale inaczej nie dało się określic mojego stanu uniesienia wtedy :lol:
Favi - Pon Kwi 16, 2012 20:56
:
Witam.
Jacenty - Wto Kwi 17, 2012 13:07
:
Witaj, zaskocznym nieco, bo dopiero zbieram te doświadczenia które Ty już masz, ale na początku mojej drogi mam nieco inny pogląd. Zobaczymy jak będzie się zmieniał. Witam i pozdrawiam.
Valdi/NTV/XX/ST - Sob Kwi 21, 2012 19:54
:
Jacenty napisał/a:
Witaj, zaskocznym nieco, bo dopiero zbieram te doświadczenia które Ty już masz, ale na początku mojej drogi mam nieco inny pogląd. Zobaczymy jak będzie się zmieniał. Witam i pozdrawiam.

Jacenty opowiedz co myśłisz ?? Proszę :) ) Takie zadanie forum wymieniamy myśli :) ) .. Pozdawiam :)
SławekK - Nie Kwi 22, 2012 18:10
:
Witaj!
Ciekawy jestem jak wygląda u Ciebie sprawa wyboru moto na przejażdżkę ;) , bo ja miałbym mały mętlik w głowie jakbym wszedł do garażu :mrgreen:
Valdi/NTV/XX/ST - Nie Kwi 22, 2012 19:28
:
Flagowo ST1100 Pan EU ...:)) Ale jak było jechać gdzieś z chłopakami którzy dosiadają jakieś tam Cb1300 x4 Albo CBF-y 1000 Hmm to już musiał być XX .. Bo byśmy ,,SE" się nie pogonili ? :) ) .. Pan Eu .. To wygoda ale 120km/h to koniec frajdy z jazdy mocno wieje i Ja (zanzaczam to moje odczucie ) nie mam przyjemności z jazdy .. Xx to inna bajka leżysz na baku i jak łeb schylisz 2 paczki nie jest strasznie choć adranalina już jakaś jest .. :) ) .. Hm :) ) Ale powiem wam w zaufaniu że XX ma już nowego właścicela .. :) ) Więc zostałem przy ST 1100 P.E. .. :) ) ..
I szukam czegoś sobie :)
Jacenty - Pon Kwi 23, 2012 12:41
:
Jak to mówią: volenti non fit iniura :) zatem zanim przejdę ad rem, wyjaśnię że autorytetem nie jestem, bo myślę że Ty doświadczenia masz więcej. Dla mnie w XX trzeba wymienić trzy rzeczy: łańcuch na wał, owiewkę na wyższą ew. dodać deflektor i podnieść kierownicę. Poza tym, waga jest podobna ale zauważyłem że promień skrętu XX ma większy i nie jest tak poręczny jak nasze 650-tki (ew. 700), większy jest też kąt ugięcia kolan (dla mnie ma to znaczenie). Osiągi są nieporównywalne, ale wieje konkretnie. Co prawda, pierwszą rzeczą którą zrobiłem w mojej deauvillce była wymiana szyby na wyższą, zatem mogę mieć złe odczucia. Chyba do miasta na codzienne moto bym XX nie wziął, choć myślę pozytywnie o fujarce a przecież to podobne rozmiary, fjr-ka przecież nawet nieco więcej waży. Poza tym, dla mnie NT (bo na NTV nie jeździłem) nie wymagała umiejętności - po przesiadce ze szkolnej 250 nie byłem zaskoczony wagą czy prowadzeniem, podszedłem do tego motocykla z nastawieniem że nic nie umiem (mimo że jakieś tam doświadczenie człowiek miał, ale MZ czy Jawy TS to jak sam zauważyłeś, nie ta klasa) i jeżdżę, pamiętając żeby odstawić moto do garażu kiedy uznam ze umiem jeździć. XX w porównaniu z tym to dla mnie jak MZ250 po motorynce ;) Zaznaczam, że mam zamiar nad tymi wrażeniami popracować w tym roku :)
Parabiker - Pon Kwi 23, 2012 15:53
:
Witam kolejnego, pozytywnie zakręconego :) :) " przygotowanie do sezonu itd.... to ze 3 tys " hehe nikt nie mowił, że to jest tanie hobby :)
Valdi/NTV/XX/ST - Wto Kwi 24, 2012 19:08
:
Heh Ciekawa dewiza :) )) Do łańcucha i belereya pod ręką trzeba się przyzwyczaić szyba turystyczna też jest hmm podnięść kierownicę :) ) heheh wiesz że masz stary pojęcie o motocyklach ??:)) To byłby wzorowy motocykl :) ) Ale nie ma tak .. Xx generuje spora moc uważam że leżenie na baku ma pewnie związek ze środkiem ciężkości gdyby pozycja była prosto 2ka gaz trzymasz się kierownicy i nie ma Cię hehe jest koło :) ) ... Ciekawe jak by to latało tak z 280km/h heh z wielką szybą od Gold winga :D hahah :) )
Jacenty - Sro Kwi 25, 2012 12:23
: Temat postu: a propos podniesienia kiery
Nie mówię o podnoszeniu kiery do poziomu "ape hanger" ale kilka cm też się przydaje ;) W devilce też chodzi mi to po głowie.
Killu - Pią Kwi 27, 2012 14:03
:
Jechałem na XX dwa dni temu... Muszę przyznać, że jestem bardzo zaskoczony... Rocznik chyba 98, więc jeszcze gaźnik. Niby bestia, ale bardzo przyjazna. W tym motocyklu nie ma żadnej agresji. Nie jest jakoś przesadnie nerwowy, czy narowisty. Wszystko zależy od kierowcy, bo motocykl psikusów nie robi. Moc oddaje liniowo, konsekwentnie, pewnie i bardzo przewidywalnie. Fakt, na brak mocy nie można narzekać, bo idzie, jak burza... To taki trochę dynamit, który nikomu nie zrobi krzywdy, dopóki nie podpali się lontu :)

Cudny bajk. Jest dokładnie tak, jak piszesz... Dla XX 180, to to samo, co dla NTV 90. I mam wrażenie, że wieje niewiele bardziej nawet na zupełnie wyprostowanych rękach i plecach. Dla mnie bomba. 180km/h, 6 bieg i około 6 tys obrotów. Do sportowej turystyki, bajka.

Jak dla mnie, to był wygodny... Wiadomo, że przy miejskich prędkościach może być problem... Ale w trasie pozycja powinna być super, byle trzymać tempo powyżej 100.
Valdi/NTV/XX/ST - Pią Maj 04, 2012 21:16
:
Hmmm ... Nio tak .. Nioooooo Taaaaaak .. Niooooooooooooooooo hehehe :) )