Forum Honda NTV

Ogólne - Lakiernik - pytania.

vasiliy - Nie Maj 10, 2009 13:21
: Temat postu: Lakiernik - pytania.
Witam

Noszę się z zamiarem oddania baku do malowania (nie NTV, tylko Virago).

Czy ktoś korzystał z usług lakiernika?

Jakiego rzędu są koszty wymalowania baku, biorąc pod uwagę dostarczenia we własnym zakresie mieszanki lakieru i lakieru bezbarwnego?

Znacie dobrych lakierników? Najlepiej z okolic Krakowa, Rzeszowa lub Lublina.

Z góry dzięki za każdą odpowiedź bo w temacie jestem zupełnie zielony,

Pozdrawiam
Skorpionwr - Nie Maj 10, 2009 13:46
:
Jak dobrze pójdzie to pod koniec tygodnia odbiorę od lakiernika swoje plastyki i bak, wtedy będę wiedzieć ile to kosztuje. Z braku czasu przez lakiernika nie malowałem zimą a później to ja miałem deficyt w czasie, zresztą teraz też nie jest o wiele lepiej.

Pozdrawiam.
vasiliy - Nie Maj 10, 2009 14:17
:
Czy lakiernik podawał Ci już jakiekolwiek przybliżone koszty? Np. za mieszankę?

P.s. Jak odbierzesz już wszystko pod koniec tygodnia to daj znać co i jak :)
Skorpionwr - Nie Maj 10, 2009 14:27
:
Znam go od lat. To jest najlepszy lakiernik samochodowy w okolicy najtańszy w związku z tym też nie jest ale robi bardzo dobrze. Jak zapłacę to będę wiedzieć ile i oczywiście dam Ci znać.

Pozdrawiam
Killu - Pon Maj 11, 2009 02:00
:
Vasiliy, masz wiadomość na PW :wink:
vasiliy - Pon Maj 11, 2009 02:12
:
Dzięki :>
Killu - Pon Maj 11, 2009 02:15
:
Non problemo :wink: Mam nadzieję, że kontakt się przyda! Jeżeli będę malował aerograficznie mojego bajka, to jadę z nim do Lucas 'a :wink:
wally - Wto Maj 12, 2009 10:58
:
robisz szparunki w virowce na baku ?
vasiliy - Wto Maj 12, 2009 11:07
:
Jest to XV 750 SE z roku '83 - w oryginale nie ma szparunków :wink:

Pozdrawiam
wally - Czw Maj 14, 2009 00:23
:
mam taka z 85 sama i posiada, nawet xs starsze niz 83 maja szparunki

http://www.fotosik.pl/sho...ea8a1edba67c88f
vasiliy - Czw Maj 14, 2009 01:09
:
Moja nie ma szparunków, lakier jest na 100% oryginalny.

[/url]
Killu - Czw Maj 14, 2009 10:18
:
Całkiem ładne maszynki... Tylko pewnie skręcać nie chcą :wink:

Vasiliy, nie biją Cię te "frendzle" jak trochę szybciej jedziesz?
vasiliy - Czw Maj 14, 2009 11:53
:
Nie ma z nimi problemu, ładnie sobie powiewają :wink:

Co do brania zakrętów, bez countersteeringu jeździ się dużo trudniej. Ale jak się potrafi dobrze stosować przeciwskręt to jest zupełnie przyzwoicie.
SzrotRider - Czw Maj 14, 2009 20:42
:
W ?wiecie Motocykli na czerwiec 2009r. jest artykuł o Yamaszce XV 750.
Tomek-88 - Czw Maj 14, 2009 23:17
:
Ja malowałem bak i uchwyt pasażera w Nowinach koło kielc. Zapłaciłem 150zł z farbą a bak był nieźle pognieciony .
vasiliy - Pią Maj 15, 2009 00:52
:
Skorpionwr, wyczytałem w innym wątku że odebrałeś stuff od lakiernika :) Jaki stosunek wrażenia do ceny? :wink:
Skorpionwr - Sob Maj 16, 2009 21:28
:
Dzisiaj odebrałem elementy od lakiernika . Za pomalowanie 9 elementów zapłaciłem 800pln, mam nadzieję, że Ci to da orientację w cenach.

Pozdrawiam
tomas19892 - Sob Lip 11, 2009 17:26
:
Witam:) Zamierzam pomalowac swoja NTV. Aktualnie jest w kolorze bialym i srebne kola. Pomalowac chce poniewaz w sumie bak sie rozni od pozostalych elementow i boczek jest szary. Czy dobry pomyslem jest pomalowac felgi na bialo??? Czy na czarno??? Moze macie lepszy pomysl:) A reszte na jaki kolor pomalowac zeby ladnie to wygladalo? Biala perle wybrac tak jak oryginalnie??? Moto bede sam malowal,juz bedzie to moje kolejne dzielo:) Narazie z malowaniem sie nie spiesze wole poczekac troszke na wiecej czasu i funduszy zeby byc z tego zadowolony:) Pozdrawiam i czekam na wasze porady i pomysl:)
przemek13 - Sob Lip 11, 2009 17:36
:
tomas jeszcze mój bzyk jest do malowania :P

przemek
tomas19892 - Sob Lip 11, 2009 17:38
:
No spoko poczekam na Ciebie tak zeby zrobic twojego rowniez:)
Skorpionwr - Nie Lip 12, 2009 00:17
:
Tomas ja mam białą Daro perłową białą i na zlocie Wszystkim się to podobały proponuję zostawić kolor taki jak jest czyli biała perłę.
Killu - Nie Lip 12, 2009 01:11
:
Osobiście odradzam lakierowanie samemu, jeżeli wcześniej nie miałeś z tym odczynienia i jeżeli nie masz dostępu do w miarę profesjonalnych środków! Nie chcę

"złowróżyć", ale malowanie sprayem nie będzie wyglądało nawet w połowie tak dobrze jak seryjne! Nie mówiąc już o zaciekach, odpryskach i złuszczeniach... Twoje ryzyko, jednak ja stanowczo odradzam! Pomalujesz sam, wydasz kasę a w efekcie końcowym i tak będziesz szukał lakiernika, który będzie miał tylko więcej pracy!
zenek.s - Nie Lip 12, 2009 11:46
:
a może ktoś zna dobrego specjalistę z wawy lub okolic?

spawanie plastików + lakierowanie

Widzę że kilku kolegów posiada virago oprócz ntv. Ja mam też xv750 82 '

obecnie czeka na lepsze czasy i remont
Skorpionwr - Nie Lip 12, 2009 12:37
:
Lakiernik u którego ja lakierowałem potrafi spawać plastyki zresztą sam go tego uczyłem, jeżeli chodzi o fachowość, to jest najlepszy w mojej okolicy. Efekt jego pracy widzieli Uczestnicy zlotu i raczej wypowiadali się pochlebnie.

Waldek
zenek.s - Nie Lip 12, 2009 13:37
:
ale rozumiem że jest on gdziś z okolic przesnysza? najbardziej odpowiadało by mi coś w wawie a najlepiej gdzieś praga pdn, wesoła, te okolice bo obecnie mam problemy logistyczne
Skorpionwr - Nie Lip 12, 2009 14:02
:
Przykro mi ale lakiernik jest z Przasnysza
tomas19892 - Nie Lip 12, 2009 19:38
:
ok to zostawie biala perle:))) akurat warunki sa i bedzie to moj 3 sprzet ktorego sam omaluje tylko perelka bedzie piekna moze jakis odcien perly tez sie dobierze:) pozdrawiam
Skorpionwr - Nie Lip 12, 2009 19:43
:
No i gra na następnym zlocie będą trzy białe. Oczywiście mam nadzieję, że tą trzecią będzie Twoja.
zenek.s - Nie Lip 12, 2009 20:08
:
Skorpionwr to raczej mi jest przykro, poszukam jeszcze czegoś bliżej, jak nic nie znajdę to uśmiechnę się po namiar do tego twojego lakiernika, zwłaszcza że i auto bede miał do malowania...

Ten biały kolor to niegłupi pomysł, myślę że większość kierowców widząc w lusterku taki matocykl może mieć obawy że ma policję na ogonie.
Skorpionwr - Nie Lip 12, 2009 20:20
:
Załóż jeszcze kamizelkę zieloną a efekt gwarantowany. Ja tak jeżdżę, nawet Emzet myślał, że ma przed Sobą "gliniarza"
Killu - Nie Lip 12, 2009 23:37
:
Co racja, to racja! Poprawa bezpieczeństwa murowana :D Kolega jeździ czarnym V-strom 'em i w kamizelce z napisem na plecach POLSKA... Puszkarze momentalnie robią miejsce w korkach 8)
tomas19892 - Pon Lip 13, 2009 10:18
:
no koledzy nie myslalem w ten sposob ale faktycznie bedzie to dzialolo na puszki:)))
Radzio81 - Wto Gru 01, 2009 17:03
:
Witam.

Mam pytanie do kolegów, którzy malowali NTV-ki... Jaką ilością lakieru należy dysponować, aby pomalować wszystkie elementy?? Niestety nie bardzo mogę podjechać do lakiernika zasięgnąć informacji, więc pytam tutaj :)
Killu - Wto Gru 01, 2009 17:26
:
To wszystko zależy od tego, jakiego lakieru użyjesz, jak dobrze lakiernik potrafi położyć lakier, ile chcesz warstw lakieru a nawet, jaki kolor wybierzesz... Więc nawet jeżeli chłopaki dadzą konkretną odpowiedź i tak nie do końca powinieneś się sugerować tą konkretną ilością... Każdy przypadek jest indywidualny. Ale może będzie się dało wywnioskować jakieś "widełki" min-max.
Radzio81 - Wto Gru 01, 2009 17:32
:
Rozumiem, że nie wszystkie lakiery kryją tak samo, jednak będę miał orientacyjną ilość. Byłem u paru lakierników i nikt mi z foty nie powie ile lakieru potrzeba. Z resztą Ci, u których byłem nie podejmą się malowania.
kusy - Wto Gru 01, 2009 23:40
:
A co rozumiesz przez "wszystkie elementy"?

Chcesz ją rozbebeszyć, lakierować ramę , półki, silnik, koła itp. itd, czy chodzi ci o wszystkie elementy które oddają barwę motocykla? Czyli zadupek boczki, zbiornik, błotnik.

Czy zamierzasz malować akrylem, czy metalikiem, czy zmieniasz barwę nadwozia, czy pozostaje bez zmian, to wszystko ma wpływ. Podaj więcej szczegółów a będzie łatwiej ci odpowiedzieć na to pytanie.
Radzio81 - Wto Gru 01, 2009 23:59
:
Chcę pomalować błotnik, boczki, "zadupek" i zbiornik. Kolor bazowy będzie zbliżony do podkładu. Zamierzam zastosować akryl.
Skorpionwr - Sro Gru 02, 2009 00:08
:
Do pomalowania mojej ale Devili więc dochodzą plastyki które mają dosyć dużą powierzchnię lakiernik kupił 1litr z czego troszkę zostało. Malowane były obie osłony i bak. Ponieważ przy zrywaniu foli odblaskowej pozrywane były całe płaty lakieru więc na plastyki był kładziony podkład. Robotę swoją lakiernik zrobił chyba dobrze bo na zlocie dostał parę pochwał z komentarzem, że wygląda jak fabryczny lakier.

Pozdrawiaqm
Radzio81 - Sro Gru 02, 2009 00:16
:
Moja była wcześniej malowana, tak więc o oryginale musiałem zapomnieć... Plastyki już pomalowałem podkładem. Jednakże ku swojemu zaskoczeniu podczas czyszczenia zbiornika dokopałem się do oryginalnego malowania, które po położeniu bezbarwnego mogło by dalej cieszyć oko. Długo nie mogłem się zdecydować co zrobić i jednak postanowiłem zmienić kolor. Później dam trochę fotek do galerii to zobaczycie o co mi chodzi.
Fidel - Sro Gru 29, 2010 20:34
:
cytat z forum borntoride
Cytat:
W Poznaniu za malowanie obręczy i piasty (dwa koła) zapłaciłem 70 zł na gotowo + cynkowanie szprych 30 zł i efekt znakomity. Firma http://www.malowanieproszkowe.com/ Za cały motocykl ( oprócz plastików i baku) zapłaciłem 250 zł. Jestem bardzo zadowolony...
...Rama, kołyski ramy, stelaż lampy, stelaż baku, wahacz , lagi przedniego zawieszenia, bagażnik, kierownica, zbiornik oleju, koła + drobnica. Cena wraz z piaskowaniem

Killu - Czw Gru 30, 2010 10:34
:
Gwoli ścisłości napisz jeszcze, co to za moto było ;)
Fidel - Czw Gru 30, 2010 10:55
:
coś pokroju Africa Twin czy Tenere
grzegrzol - Pią Sty 14, 2011 00:58
:
Błotnika i plastików proszkowo nie pomalujesz bo farbę proszkową wypala się w piecu. Moim zdaniem do jasnego koloru podkład powinien być ciemniejszy coby było widać, że baza dobrze nałożona (nie było by fajnie jakby po nałożeniu bezbarwnego w niektórych miejscach przebijał podkład). Jak lakier dobrze kryjący to myślę, że NTV-ke powinno wystarczyć 0,5 do 0,75 l.