Forum Honda NTV

Powitalnia - Ponownie zawita艂

kasz_K - Sob Lis 06, 2021 17:59
: Temat postu: Ponownie zawita艂
Dzie艅 dobry
Po kilkunastu pr贸bach ponownie uda艂o mi si臋 zarejestrowa膰 na forum. Po tym jak przywr贸cona zosta艂a baza okaza艂o si臋 偶e 艣wie偶ak贸w nie ma. Tak偶e witam ponownie. Staram si臋 robi膰 pierwsze kroki w motocyklizmie po przesiadce z 125. Kupi艂em troch臋 po tanio艣ci deauville z 98 i nawijam kilometry. Szykuje si臋 te偶 do pierwszego serwisu. Jako 偶e 120 tys na budziku to wypada艂oby zajrze膰 do ga藕nik贸w i filtr贸w. No i p艂yny oraz olej wymieni膰. Po konsultacji z mechanikiem zasugerowa艂 偶e przy okazji synchronizacji ga藕nik贸w powinienem dokona膰 regulacji zawor贸w. Dajcie znaka czy to konieczne. Z g贸ry dzi臋kuj臋. Pozdrawiam wszystkich i 偶ycz臋 cierpliwo艣ci w oczekiwaniu na nowy sezon.
艁ukasz
Ciok - Sob Lis 06, 2021 21:47
:
Regulacja zawor贸w, nie jest z tego co pami臋tam, bardzo skomplikowana. Zawsze warto wyregulowa膰.

LwG
Scotty_ - Nie Lis 07, 2021 10:55
:
Witaj we w艂a艣ciwym miejscu!!!

Jak robisz serwis, to lepiej zrobi膰 komplet. Po regulacji zawor贸w silnik b臋dzie pracowa艂 poprawnie - tak samo, je艣li by艂y ustawione dobrze, lub lepiej. Nie wiem jak b臋dzie u Ciebie, ale w Revelce za ka偶dym razem tylko sprawdzam luzy, bo zawsze s膮 w granicach.
oldmotory - Nie Lis 07, 2021 11:01
:
Witaj! :wink:
mrok31337 - Pon Lis 08, 2021 09:20
:
Cze艣膰. Koniecznie zerknij do zawor贸w.
Skorpionwr - Pon Lis 08, 2021 15:54
:
Witam Koleg臋.
dosiek77 - Wto Lis 09, 2021 10:00
:
Siema :mrgreen:
Robert Ozy - Wto Lis 09, 2021 11:53
:
Powita艂 :cool:
rzempi - Sob Lis 20, 2021 18:35
:
Siemka :cool:
艁ukasz_K napisa/a:
przy okazji synchronizacji ga藕nik贸w powinienem dokona膰 regulacji zawor贸w.

Najpierw regulacja zawor贸w, p贸藕niej regulacja ga藕nik贸w. Stara sprawdzona zasada. Z reszt膮 nigdy nie masz poj臋cia kiedy i czy w og贸le regulacja zawor贸w by艂a robiona.
Polk - Pon Lis 22, 2021 19:43
:
Witaj :)
izywec - Wto Lis 30, 2021 23:40
:
Witaj i szcz臋艣liwie ganiaj po trasach !
P.S. Przy regulacji luz贸w zaworowych przy tym przebiegu pomierz wska藕nik wyd艂u偶enia 艂a艅cuszka rozrz膮du . Ciekaw jestem ile b臋dzie przy tych 120 kkm. Napisz !
slavkc - Sro Mar 23, 2022 23:53
:
Cze艣膰, witaj ponownie na forum, reaktywacja :)
kasz_K - Nie Cze 04, 2023 21:07
:
izywec napisa/a:
Witaj i szcz臋艣liwie ganiaj po trasach !
P.S. Przy regulacji luz贸w zaworowych przy tym przebiegu pomierz wska藕nik wyd艂u偶enia 艂a艅cuszka rozrz膮du . Ciekaw jestem ile b臋dzie przy tych 120 kkm. Napisz !

Pomiar zrobiony i okazuje si臋 偶e 艂a艅cuch luz贸w nie ma, znacznik na 2 mm wysuni臋ty tzn. kto艣 zapewne kiedy艣 ju偶 wymieni艂 osprz臋t. Co ciekawe, luzy w normie. Dlatego sprawdzi艂em tylko jeden garnek. Mo偶e 藕le zrobi艂em ale stuk贸w zawor贸w nie s艂ycha膰. Nawet nie zmienia艂em regulacji ga藕nik贸w bo 艣wiece mia艂y 艂adny kolor. Oczywi艣cie da艂em nowe 艣wieczki i zrobione zosta艂o synchro, cho膰 dramatu nie by艂o. No ale teraz jest lux. Pokrywa klawiatury ma 艂adny kolor czyli olej raczej terminowo wymieniany.

Mo偶e troch臋 na skr贸ty taki serwis ale po co nadmiernie grzeba膰 skoro dzia艂a.
Temat odgrzewany ale przy takim nalocie na budziku to raczej stan ok i chcia艂em si臋 podzieli膰. Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze!