Problemy techniczne - Paliwo w oleju NTV 1993r. Grzybu - Pi± Wrz 02, 2016 08:39 : Temat postu: Paliwo w oleju NTV 1993r.
Czołem forumowicze mam problem z moją ntv-ką i mimo przewertowania forum i znalezienia podobnych tematów dalej nie mam rozwiązania.
Pacjentka to ntv z 1993r. przebieg stan licznika to około 40 tys. km co może być prawdą bo dość długo stała w niemcowni nieruszana/mało śmigana na co mam jakieś tam papiery. Przy zakupie moto miało mieć zrobione synchron i wyczyszczone gaźniki ale chyba mało dokładnie bo dość ciężko schodziło z obrotów zatrzymywało się przy około 2000 i powoli schodziło do jałowych.
Ponownie na koniec sezonu zrobiłem jej pełny serwis z płynami, zaworami, czyszczeniem i regulacją gaźników, filtrami i wszystkim niezbędnym co było potrzebne do jazdy. Serwis zrobił jeden z bardziej znanych i polecanych mechaników we Wrocławiu. Moto za długo nie polatało bo zrobiła się zima i trafiło na zimowanie. W tym sezonie mimo braku czasu trochę polatałem i zobaczyłem, że moto dość mocno strzela w wydech a do tego w oleju pojawiło się paliwo i to na tyle dużo, że przekroczyło stan max. Wszystko to działo się na przestrzeni jakiś 2-3 baków paliwa. Stwierdziłem, że gaźniki mocno przelewają i zawiozłem moto do znajomego który na piecach podobnych do naszego zjadł zęby bo serwisował głownie Afryki/Transalpy i tego typu wynalazki. Zleciłem ponowne czyszczenie gaźników rozłożenie w pył i złożenie na nowo razem z synchro i wszystkim co potrzeba jak wymiana oleju. W jego ocenie poprzedni majster trochę przesadził z regulacja i gaźniki były mocno rozjechany między sobą, a poza tym są w naprawdę dobrym stanie. Wszystko ustawione na fabryczne parametry i śmigą jak szalone. Jest moc, moto ładnie wchodzi na obroty, przy redukcji o 2 w dół to i potrafi koło przyblokować więc kompresja raczej ok.
PrzejechaÅ‚em znowu z 2 baki i w oleju peÅ‚no paliwa… Nie mam już siÅ‚y co robić.
Eksperymenty z zakrÄ™caniem kranika nic nie dajÄ… bo moto nabiera oleju raczej podczas jazdy. RobiÄ™ głównie miasto – 80% reszta to spokojne trasy bez paÅ‚owania.
Nie wiem czy to wina zaworków iglicowych (sÄ… podobno ok.), membran (też ok.), gaźniki ustawione fabrycznie, kranik zakrÄ™cony na postoju…
Jak macie jakieś pomysły to dajcie znać jak będę miał chwile to może w przerwach między remontem mieszkania ogarnę temat.
PS. to już moja 2 ntv-ka, wiÄ™c mniej wiÄ™cej wiem jak powinna jechać i siÄ™ zachowywać. Aroon77 - Pi± Wrz 02, 2016 10:51 :
Witam. WedÅ‚ug mnie mogÄ… być pierÅ›cienie do wymiany, zwÅ‚aszcza ze wspomniaÅ‚eÅ› ze dÅ‚ugo staÅ‚o Twoje moto, mogÅ‚o coÅ› pukać nie tak podczas pierwszego rozruchu po dÅ‚uższym postoju. Ale mogÄ™ siÄ™ mylić Sim - Pi± Wrz 02, 2016 12:21 :
Po dłuższym postoju (sklejenie pierścieni, twarde uszczelniacze) mielibyśmy do czynienia z dymieniem na niebiesko, czyli przepuszczaniem/złym zgarnianiem oleju.
Pierścienie nie mają zbyt wiele wspólnego z przepuszczaniem paliwa do miski.
Zarówno w nowym, jak i starym pojeździe zwiększenie dawki paliwa ponad miarę powoduje przeciekanie przez pierścienie na dół silnika (procedura nieudanego wypalania DPF i inne tego typu cuda).
Zwyczajnie w cylindrze nie ma prawa znajdować się paliwo w stanie ciekłym - tylko mgła, które zostaje spalona w nadchodzącym suwie.
Może jakieś błędnie połączone podciśnienia gaźników? (wysysanie paliwa z gaźnika)
Nieszczelność trzonków i po nich spływa paliwo do oleju? (ta sama historia co z pierścieniami)
Chyba, że jest tak banalnie, że nie zakręcasz kranika na postój, albo nie jest on szczelny i paliwo spływa sobie samo.
Z iglicami/zaworkami w samych gaźnikach pisałeś, że wszystko ok?
Badali Ci Grzybu skład spalin?
Może mimo niezÅ‚ego zgrania gaźników i dobrego stanu dysz wolnych obrotów, przy wiÄ™kszych prÄ™dkoÅ›ciach obrotowych coÅ› tam jednak leje? Grzybu - Pi± Wrz 02, 2016 12:49 :
Składu spalin nie badałem a do tego mój człowiek od przeglądów rejestracyjnych się połamał i będę musiał jechać gdzie indziej. Świecy typu colortune tez nie stosowałem.
Obstawiam w dalszym ciÄ…gu problem z gaźnikami ich odpowietrzeniem lub cos w tym rodzaju. Krzysztof_nowy - Pi± Wrz 02, 2016 13:57 :
Sim napisa³/a:
Chyba, że jest tak banalnie, że nie zakręcasz kranika na postój, albo nie jest on szczelny i paliwo spływa sobie samo.
Dziwne, ja nie zakręcam i nie mam paliwa w oleju.
Grzybu bak pÅ‚ukaÅ‚eÅ› w celu pozbycia siÄ™ syfu? Grzybu - Pi± Wrz 02, 2016 14:34 :
Pisałem wyżej, że eksperyment z zakręcaniem kranika nie przynosi rezultatu.
Bak jest czysty i bez rdzy. Jest też filtr paliwa po drodze i w nim widać idealnie klarowną benzynę.
ktoÅ› podpowie gdzie szukać przelewu w gaźnikach? Powinien być pewnie jakiÅ› wężyk wypuszczony w dół. Jak bÄ™dÄ™ miaÅ‚ chwile to zajmÄ™ siÄ™ tym może w niedziele albo w nastÄ™pnym tygodniu. oldmotory - Pi± Wrz 02, 2016 16:15 :
Grzybu napisa³/a:
w przerwach między remontem mieszkania
Ja dwa miesiące walczę za darmo, i widać koniec prac....na redzie
A jeśli chodzi o motorek to bardzo często problem tkwi w zaworkach iglicowych.
Szczególnie w starych zastanych gaźnikach. Jeśli moto w miarę jedzie to od gaźników bym zaczął.