Forum Honda NTV

Problemy techniczne - nie mogę odpalić mojej Devi

j matuszewski - Nie Lis 16, 2014 20:27
: Temat postu: nie mogę odpalić mojej Devi
Witam wszystkich. Mam problem. Skończyło mi się paliwo i na oparach dojechałem do domu. Nalałem paliwa i od tej pory nie mogę uruchomić silnika. Rozrusznik kręci, ale bez skutku. Do tej pory paliła na dotyk. Czy może mi ktoś poradzić, co to może być(zanim pozdejmuję wszystkie owiewki)?
Kobrzak - Nie Lis 16, 2014 20:52
:
Witaj!

Powitalnia na Ciebie czeka :) Chyba, że chcesz opiernicz od Killa :D

A co do tematu, to przekręcałeś kranik na rezerwe?
Jeśli tak to mógł Ci zaciągnąć syfu z baku gdy dojechałeś na oparach. Mogło Ci się coś pozatykać o tego

Kiedyś gdzieś czytałem, że jednemu mechanik polecił po wlaniu znowu paliwa na chwilę "strzelić" rozrusznikiem w odstępie paru sekund. Podobno wtedy pompa zasysa paliwo do gaźników i jest lepiej. Spróbuj może u Ciebie też pomoże
BartekOpole - Nie Lis 16, 2014 20:54
:
A jak to nie pomoże i w baku JEST paliwo to pewnie pompa paliwa...
Michał0775 - Nie Lis 16, 2014 22:49
:
A może przekręciłeś kranik nie na rezerwę, ale na pozycję zamknięcia?
GhoustDragon - Pon Lis 17, 2014 06:50
:
Podobnie miałem u siebie. Problemem nie jest syf w układzie tylko pompa paliwa, a w zasadzie jej zasilanie. Otóż pompa dostaje sygnał elektryczny z impulsatora, co w efekcie sprawia, że nie pracuje w trybie ciągłym tylko pulsacyjnie "tryska". Dawka paliwa jest tak mała, że akumulator trzy razy ładowałem zanim paliwa do gaźników napompowało. U siebie problem rozwiązałem stosując dodatkowy włącznik pompy w postaci przycisku - póki trzymam wciśnięty pompa podaje paliwo. Proste i skuteczne.
mrok31337 - Pon Lis 17, 2014 09:46
:
Ja miałem ten sam problem. Rozwiązałem go uruchamiając ssanie na maksa. Chwilę pokręcił i poszło :)
Alan - Pon Lis 17, 2014 11:29
:
Ja po zimie jak paliwo odparowuje? po dlugim postoju robie tak, ze zdejmuje wezyk laczacy kranik z filtrem paliwa i dużą strzykawką wstrzykuję paliwo przez filtr do pompy. Odpalal po tym zawsze.
Killu - Sro Lis 19, 2014 11:28
:
I ja stawiam na pompę paliwa. Tematów o pompie na forum było od groma - poszukaj ;)

Oficjalnie opierniczam :P
SławekK - Sro Lis 19, 2014 15:07
:
Stawiam na pompkę :mrgreen:
Wymień styki, załóż diodę będzie dożywocie :wink:
j matuszewski - Czw Lis 20, 2014 21:53
:
Witam Wszystkich ponownie! Wreszcie dzisiaj udało mi się dojść do garażu, podłączyłem dodatkowy rozruch (taki, co to zimą startuje się samochody, które nie chcą palić) i rozrusznik tak pokręcił, że chyba był jakiś syf w paliwie, bo odpalił prawie natychmiast chodzi, jak zegarek. Dzięki za porady. Wszystkie bardzo uważnie przeczytałem. A za co mam dostać opiernicz? Czy jest coś, czego nie wiem? A teraz z innej beczki: coś mnie podkusiło i zdjąłem owiewki, żeby przed zimą go trochę zakonserwować i zobaczyć, czy coś złego się nie dzieje. No i znalazłem: kolektory wydechowe dziurawe, jak sito. Przeszukałem Allegro, i nic. Ma ktoś z Was może jakieś namiary na nie dziurawe? Chętnie kupię. Pozdrawiam wszystkich jeźdzców
SławekK - Czw Lis 20, 2014 22:15
:
Opiernicz... a byłeś w powitalni, przywitać się? ;-)
No, a jeżeli chodzi o odpalenie Devi to super, że zagadała. A jak masz już zdjęte owiewki to pompę możesz sprawdzić, może większy prąd ruszył styki ;-)
Kolektory bywają na alle.... tylko szukać
Kobrzak - Czw Lis 20, 2014 22:35
:
j matuszewski,
j matuszewski napisał/a:
Ma ktoś z Was może jakieś namiary na nie dziurawe?

Napisz to w dziale Kupie. Prędzej tam ktoś to ogłoszenie znajdzie niż w tym poście.

Rada ode mnie: poszukaj na allegro / otomoto itd Deauville 650 na części. Zadzwoń zapytaj, może się uda:)