Forum Honda NTV
Problemy techniczne - Tarcze sprzêg³owe - piszcz±cy d¼wiêk
Maciek650 - Wto Maj 06, 2014 20:16
: Temat postu: Tarcze sprzêg³owe - piszcz±cy d¼wiêk
Witam, moto Honda NTV rc 33 rok 1996 przebieg 46000 . Motocykl stal nieodpalany ok 6 tygodni . Po przejazdze ok 30km na biegu ja³owym i wolnych obrotach , na nozce bocznej jest slyszalny "piszcz±cy " dzwiêk - dzwiek jak w ³ozysku bez smaru . Olej jest na max . Konsultowalem to z 2 mechesami i twierdz± ze winne s± suche tarcze sprzêg³owe - ale przeciez one plywaj± w oleju ? Twierdz± ze miedzy tarczami (w tarczach) s± male otworki ktore nie zawsze zapewniaja odpowiednie smarowanie . Rozwi±zanie to demontaz sprzêgla i olejowanie tarcz - to zdecydowanie mi sie nie usmiecha . Mial ktos podobny problem ? Czy diagnoza powyzej jest prawdziwa . Nie da sie inaczej rozwiazac tego problemu? dziêkuje za podpowiedzi i pozdrawiam
Maciek
Killu - Sro Maj 07, 2014 18:13
:
Lozysko na sprzegle?
radzieckii - Czw Maj 08, 2014 07:30
:
A jak wci¶niesz sprzêg³o, to olej nie dojdzie do tarcz? Ja zawsze po odpaleniu moto, zw³aszcza w niskich temperaturach, wciskam sprzêg³o i dodajê trochê gazu, ¿eby rozkleiæ tarcze sprzêg³owe. Dziêki temu ³atwiej wbiæ jedynkê. O olejeniu nigdy nie s³ysza³em. Te¿ prêdzej obstawia³bym ³o¿ysko.
GhoustDragon - Wto Maj 13, 2014 15:53
:
Olejowanie tarcz sprzêg³owych to nic innego jak nas±czanie ich olejem. Proces ten stosuje siê w przypadku nowych tarcz, np. po wymianie i polega on na zalaniu tarcz olejem i odstawieniu na jaki¶ czas/ a¿ do nasi±kniêcia.
Zmieñ mechaników bo Ci "s³yszeli, ¿e dzwoni±, ale nie wiedz± w którym ko¶ciele".