Forum Honda NTV
Ogólne - Ogrzewanie garażu
sitars - Sro Gru 05, 2012 20:33
: Temat postu: Ogrzewanie garażu
Czołem
Garaż pod domem, zimno jak na Syberii. Jakie macie sposoby na ogrzewanie garażu, coby podłubać przy sprzętach w ciepełku?
Pozdrawiam
P.S.
Tylko bez procentów.
Bryku - Sro Gru 05, 2012 21:03
:
Witam ja proponuje tzw. "koze" a palic mozna smieciami z domu czy pracy zawsze jakis karton papier czy cokolwiek nie toksycznego sie znajdzie pozdrawiam.
Skorpionwr - Sro Gru 05, 2012 21:30
:
Ja używam nagrzewnicę olejową.
haidi - Sro Gru 05, 2012 23:20
:
Ja mialem elektryczny "kaloryfer" (taki płaski o wym ok 50x100) i do tego mała farelka
SławekK - Czw Gru 06, 2012 06:36
:
Piecyki typu "koza" dają radę i jeśli masz możliwość sobie taki zmontować to polecam. A prócz tego, że ciepło od nich, to i piwo można podgrzać, albo grzańca zrobić
sitars - Czw Gru 06, 2012 08:34
:
Znalazłem u siebie taki promiennik ciepła, który trzeba podłączyć przez reduktor do butli gazowej. Spróbuję tym, tylko zastanawiam się jak dobrej wentylacji to potrzebuje.
pikonrad - Czw Gru 06, 2012 09:46
:
z nagrzewnicami olejowymi i piecykami gazowymi, to bym uważał. Warto tak ciepło organizować, co by dym na zewnątrz szedł. Inaczej można zrobić sobie krzywdę i zawilgocić garaż. Główne produkty spalania to CO2 i H2O ( przy sprawnym spalaniu, bo jeśli niesprawne, to CO może dojść i robi się nieciekawie) Pomijam jakieś tlenki azotów i inne siary, które teoretycznie nie powinny powstawać, ale jak jest i tak nie zmierzycie.
Ja bym stawiał na elektryczność, ewentualnie koza. Są takie sprytne lampy grzewcze podczerwone i grzejniki typu "słoneczko", które ustawiasz gdzie mają grzać. Wtedy łatwiej ogrzać przestrzeń, która Cię interesuje zamiast cały garaż.
Killu - Czw Gru 06, 2012 14:47
:
Koza jest git Mały metraż można tym konkretnie nagrzać! W garażu jest na tyle ciepło, że koledzy robią sobie "piecyk party".
Skorpionwr - Czw Gru 06, 2012 15:44
:
Profesjonalna nagrzewnica olejowa jest bez-dymowa czyli nie trzeba odprowadzać spalin i ma czujnik tlenku który wyłącza nagrzewnicę. Niestety ceny zaczynają się pow 1tys. zł.
mateo - Czw Gru 06, 2012 19:26
:
W tym tygodniu kupiłem piecyk - koze na 6 cegieł szamotowych, wszystko mam juz zaplanowane i skompletowane. W sobotę podłącze instalacje i sprawdzę jak to grzeje. Garaż 22 mkw, mam nadzieję, że wystarczy...
goliat - Czw Gru 06, 2012 19:52
:
Ja mam trociniaka.
Skorpionwr - Sob Gru 08, 2012 21:27
:
Koza jak jest dobre dojście ko komina jest najlepszym i najtańszym patentem.
radzieckii - Sob Gru 08, 2012 22:44
:
Ja jako rasowy mieszczuch mam szczątkowe, ale CO. Dziś temperatura w garażu oscylowała w granicach 12 stopni. Planujemy pouszczelniać okna i kotarę powiesić na korytarzu. Co wyjdzie, to zobaczymy, bo i tak dogrzewamy się %
Jac123 - Nie Gru 09, 2012 17:23
:
Mi udało się kupić latem piec nadmuchowy na olej opałowy. Spaliny lecą na zewnątrz, w pomieszczeniu postawiłem termostat działa super. W wolnej chwili muszę jeszcze trochę docieplić garaż. Wcześniej też grzałem kozą.
cinek - Nie Gru 09, 2012 18:51
:
Ja gdybym miał jakieś wyjście na komin, już dawno stałaby koza. Niestety na razie nie mam, więc zimowe prace garażowe przenoszę do garażu CO w domu. Ale tylko te konieczne, które jestem w stanie ogarnąć w maks 1 dzień.
mateo - Pon Gru 10, 2012 21:03
:
Piecyk już przetestowany, grzeje aż miło Na mój garaż tj. 22mkw. w zupełności wystarcza. Teraz tylko muszę kupić moto żeby mieć przy czym grzebać Koszt: piecyk 140zł + 2kolanka x 8zł = 156zł, ciepły garaż, gdy za drzwiami trzeszczy mróz...bezcenne.
SławekK - Wto Gru 11, 2012 06:44
:
Mateo tylko nie kupuj NTV bo piecyk Ci się nie przyda
mrok31337 - Wto Gru 11, 2012 09:25
:
A dla czego nie? Siedzenie w ciepłym garażu i podziwianie motocykla jest lepsze od siedzenia w zimnym garażu i podziwiania motocykla ;]
mateo - Wto Gru 11, 2012 20:58
:
SławekK co racja to racja tak niezawodnego motocykla to jeszcze nie miałem, a teraz kto wie co mnie czeka... ehh tam przynajmniej piecyk nie bedzię bezużyteczny
ARTURO - Sro Gru 12, 2012 07:46
:
Koza fajna , ja teraz myślę jak by taka koza spalała jeszcze przepracowany olej
Nazbierało mi się chyba ze 40 litrów i coś z tym by trzeba zrobić . Myślę o takim piecu http://www.google.pl/url?...354675689,d.Yms
I jeszcze taki - Ruski http://www.youtube.com/watch?v=8GC8OGMNQ2g
Instrukcja jak zrobić http://www.youtube.com/watch?v=ko8TSof3mw0
Co wy na to ?