Forum Honda NTV

Ogólne - Gleba plama oleju

sebatorun - Nie Lip 22, 2012 12:21
: Temat postu: Gleba plama oleju
[img]http://imageshack.us/photo/my-images/521/imag0327f.jpg[img]

No i stało się długa plama jakiegoś oleju albo coś podobnego i gleba przy 50km/h Miałem zamiar zjechać z wiaduktu i nagle przednie kolo odjechało i położyło mnie na prawy bok motocykl poszurał jeszcze dobre 15 metrów a ja się zatrzymałem nieco wcześniej na krawężniku.
Straty
Przytarte lusterko ,odłupany kawałek czaszy.pęknięcie przy prawym gmolu starta osłona gmola przerysowany tłumik przerysowany centralny kufer. Przetarta kurtka na ochraniaczach barkowym i łokciu uszkodzony kask.

Jutro przejdę się do MZD ciekawe czy coś wywalczę zobaczymy jak podejdą do naotatki policyjnej
Padre - Nie Lip 22, 2012 14:36
:
Dobrze że ciebie się nic nie stało , motor naprawisz a ze zdrowiem różnie bywa :wink: ja ostatnio tez miałem taką przygodę wjeżdżając na obwodnice Piekar Śl. wchodzę w zakręt i widzę olej na jezdni dobrze że jechałem takim torem że nie wjechałem w środek tej plamy tylko bokiem ją wziołem bo gleba murowana :???: a tak tylko oba koła mi wpadły w delikatny uślizg zdąrzyłem wyprostowac moto i wszytko skonczyło się na strachu :cool:
sgtcop13 - Nie Lip 22, 2012 20:40
:
sebatorun , mniemam, że w Notatce Policyjnej jest wyraźnie wpisane, że przyczyną zdarzenia było zanieczyszczenie drogi olejem. Jeśli tak jest, to masz dużą szansę wyegzekwować odszkodowanie. O stan drogi ma dbać jej zarządca i zawsze jest ubezpieczony na okoliczność takich roszczeń jak Twoje. Na pewno jednak będą Cię chcieli spławić. NIE DAJ SIę !.

Powodzenia i daj znać jak Ci poszło.
kresek - Nie Lip 22, 2012 22:10
:
Dobrze że Tobie się nic nie stało ... jak widać warto nawet na "skok po fajki" ciuszki zakładać .. napisał kresek wracając ze sklepu w DŻINACH :(
sebatorun - Nie Lip 22, 2012 22:31
:
Zobaczymy jutro na razie to się naczytałem że MZD i jego ubezpieczyciele zasłaniają się nie możliwością ustalenia sprawcy zanieczyszczenia jezdni. A gdyby MZD było poinformowane przez polcje, staż pożarna lub obywatela to na pewno by usuneli zagrożenie ,a tak nie są wstanie monitorować każdego centymetra na jezdni przez 24 h na dobę . Zobaczymy co z tego wyniknie. Na razie jestem wkurzony obolały i pełen obaw zwłaszcza ze torunski MZD kiedyś miał ubezpieczenie w PZU a teraz mają w jakiejś COMPENSIE.
afra - Pon Lip 23, 2012 06:58
:
kurcze cholernie mi przykro trzymam kciuki znam parę osób z MZD jak co daj znać na priv z kim gadałeś może będę jakoś mógł pomóc
sebatorun - Pon Lip 23, 2012 12:22
:
Wiec wróciłem z MZD pan nie bardzo wiedział czy powinienem zgłosić się do nich czy może do MPO. Ale zgłoszenie do towarzystwa ubezpieczeniowego Compensa przyjął. Oczywiście zdążył nadmienić że tu niema ich winy bo nie są wstanie monitorować dróg w mieście każdego cm 24h na dobę ni i prywatnie wyraził wątpliwość co do wypłaty odszkodowania. Na moje pytanie : jak postępuje się w przypadku gdy jestem użytkownikiem drogi i widzę np. plamę oleju -odpowiedział- no to zadzwonić do straży albo na policję do 15-stej to można do nas do MZD albo na pogotowie drogowe ale to numer musiał by pan znalezć w internecie. Pytałem policjanta powiedział że owszem na wezwanie oni podjadą albo poinformują straż ale nie są od monitorowani czy usuwania zabrudzeń jezdni. W straży odpowiedzieli podobnie że owszem na wezwanie albo przy wypadkach ale nie żeby monitorować drogi. odebrałem notatkę z polcji notatka była lakoniczna ...upadek motocykla spowodowany zanieczyszczeniem jezdni substancja olej podobna.. Zaskoczyło mnie pozytywnie to że panowie nie umieścili żadnej złotej myśli w stylu ...nie dostosował prędkości do warunków panujących na drodze i innych sformułowań które tłumaczą każde zdarzenie. Później udałem się do pana prawnika z fundacji bezpieczeństwa ruchu drogowego po poradę twierdził że sprawa jest oczywista ale prawdopodobnie ubezpieczyciel będzie próbował uniknięcia wypłaty zasłaniając się nie możnością ustalenia sprawcy zanieczyszczenia jezdni.
Wiec czekamy na ruch Compensy wszystko w rekach ubezpieczyciela.
sgtcop13 - Pon Lip 23, 2012 14:12
:
Ubezpieczyciel zrobi wszystko, aby Cię "spuścić po brzytwie". Nie daj się wyciulać. W kwesti odpowiedzialności ubezpieczyciela nie zawsze konieczny jest tzw. "sprawca". Czy przy tzw. "nieszczęśliwych wypadkach" zawsze musi być sprawca?!. A jak sobie ubezpieczysz swojego "wacusia" i po jakimś czasie jego potencjał spadnie, to też będzie potrzebny sprawca.

W notatce policaje napisali Ci najlepiej jak tylko formalnie mogli. Zarząd Drogi odpowiedzialny jest za stan drogi. Oni maja problem i ich ubezpieczyciel.

POWODZENIA
DorDaw - Nie Lip 29, 2012 10:29
:
Tak na prawdę to walka z wiatrakami . Compensa wtedy wypłaci odszkodowanie jak zarząd dróg potwierdzi odpowiedzialność co oczywiście nie nastąpi , bo jak sam pisałeś nie są w stanie cały czas monitorować wszystkich dróg . Miałem identyczne zdarzenie i chociaż z początku wygląda to tak ładnie - byłem w PZU obliczyli ile mi się należy itd, potem otrzymałem informacje że zarząd dróg nie poczuwa się do odpowiedzialności ponieważ jeszcze dzień wcześniej nie było tam żadnej plamy . I nawet bardzo przyjazna notatka od policjanta (motonity) nie poruszyła Zarządu Dróg ..........

Ale tak i tak życzę powodzenia :mrgreen:
sebatorun - Nie Lip 29, 2012 20:29
:
Hmm....jutro jestem umówiony z panem rzeczoznawca wysłano mnie do rzeczoznawcy polskiego związku motorowego. Po drukowałem z strony motorista ceny i rysunki elementów uszkodzonych. Niestety prawdopodobnie będę zmuszony udać się na wycenę do autoryzowanego dealera Hondy do warszawy, ponieważ polityka Hondy poland jest taka że,w całym województwie kujawsko-pomorskim niema autoryzowanego serwisu motocykli od początku roku (to też jest dobry temat ich zachowanie, postępowanie nawet nie raczyli odpisać na meila kiedy ta sytuacja się zmieni).
Powoli nastawiam się na to że skończy się w sądzie pocieszające jest to że istnieje orzecznictwo SN w sprawie plam oleju.
Orientuje się może ktoś czy jeśli chodzi o elementy - prawy bok owiewka ,brzeg czaszy uszczypane na wysokości głośników ,przerysowany tłumik na całej długości ,pokrywa kufra prawa .Czy Honda przewiduje naprawę któregoś z elementów czy tylko wymiana na nowy?
widziałem wczoraj u gościa pismo z Yamahy że zgodnie z technologią producent tej marki nie przewiduje naprawy żadnego plastiku ani lakierowania.

[ Dodano: Pon Sie 06, 2012 14:53 ]
Ma ktoś dostęp do cennika eurotaxu ? Chodzi mi jak stoi nt 650 v deauville 2000r