vasiliy napisał/a: |
Witam
Piszcie gdzie ubezpieczacie swoje motocykle. Ja od zawsze w PZU, nigdy nie mogę znaleźć czegoś tańszego. Ale może źle szukam? W PZU mimo że mam już maks zniżek to co roku składka drożeje. I to nie mało. W zeszłym roku płaciłem 111zł, w tym 120zł! To się nazywa rozbój w biały dzień. Paliwo za 5,40 a i tak trzeba skubać kierowcę z każdej innej strony... |
Piotr sq2frv napisał/a: |
PZU, ze zniżką 60% za OC 68zł. |
cinek napisał/a: |
Z tego co widzę to masz 23 lata więc musisz doliczyć zwyżkę za wiek |
vasiliy napisał/a: |
Witam
Piszcie gdzie ubezpieczacie swoje motocykle. Ja od zawsze w PZU, nigdy nie mogę znaleźć czegoś tańszego. Ale może źle szukam? W PZU mimo że mam już maks zniżek to co roku składka drożeje. I to nie mało. W zeszłym roku płaciłem 111zł, w tym 120zł! To się nazywa rozbój w biały dzień. Paliwo za 5,40 a i tak trzeba skubać kierowcę z każdej innej strony... |
CGenie napisał/a: |
A coś słyszałem że od lutego 2012 OC ma nie być obowiązkowe... Ciekawe czy to prawda. |
Cytat: |
Raczej w drugą stronę ale może za mało grzebałem:
"Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, od 1 stycznia 2012 roku zmienią się przepisy dotyczące naliczania kar za brak OC. Teraz będą one obliczane na bazie minimalnej płacy krajowej, a nie, jak do tej pory, stałej kwoty 500 Euro. Co to oznacza dla kierowców? Jak zwykle, że będzie drożej. Jadąc na motocyklu bez ważnego OC kierowca zapłaci 500 zł kary. Jeżeli zimą przesiadacie się na samochód, też musicie uważać. Tutaj stawka za niedopełnienie obowiązku ubezpieczeniowego wyniesie 3000 zł." http://www.motogen.pl/akt...zej,art844.html |
buu-84 napisał/a: |
W tym roku moja mz z mocy ustawy stanie się pojazdem historycznym (minie 40 lat od daty produkcji) i OC będę brał tylko wtedy jak będę jeździł.
Wcześniej nie chciało mi się bawić z opiniami rzeczoznawców. |
RedGuy napisał/a: |
Dziś byłem w PZU zapytać odnośnie pojazdów historycznych i zabytkowych i sprawa wygląda tak. |
RedGuy napisał/a: |
Zgłosić do wydziału komunikacji, wymiana tablic. |
Michał0775 napisał/a: |
A pytałeś w Kamieńsku czy w Radomsku? |
Kobrzak napisał/a: |
50 zł to faktycznie śmieszna cena.. Każdy agent może też dołożyć swoje zniżki ale taniej niż 85-90 to chyba jeszcze nie słyszałem, żeby było. Ja płace 120zł rocznie. |
GhoustDragon napisał/a: |
na puszkę podnieśli mi o 200zł(brak szkód ). |
Sim napisał/a: |
Powinna być jedna składka dla kierowcy niezależnie od liczby posiadanych pojazdów (przecież kilkoma na raz jeździć nie może). |
radzieckii napisał/a: |
SIM dobrze gada. Też uważam, że OC powinien mieć kierowca. Mam 6 pojazdów i jak jednym kursant zrobi komuś kuku, to składka rośnie mi na wszystkie pojazdy, chociaż szkodę spowodował jednym inny człowiek. Tak byłoby najsprawiedliwiej, gdyby każdy płacił za siebie. |
Dziś byłem płacić... Zgodnie z ofertą wznowienia było 69zł i tak też się przygotowałem. Pan Agent poklikał, poklikał i... ostatecznie zapłaciłem 67zł. Niby nic, ale mam na ciastko do kawy w robocie
Kolejny rok z głowy. |
koval napisał/a: | ||
Gdzie masz takie stawki? Ja za wznowienie w PZU tydzień temu zapłaciłem 120zł, w tym chyba 10zł mnie naciągneli na ochronę zniżek |
Pisałem już kilka razy - w HDI Panie w HDI. |
Tak Gregor, tak
Wrzuciłem tutaj te wynurzenia żeby nie zakładać nowego tematu. |
GregorS napisał/a: | ||
a, to spoko GregorS..........S na końcu, czytaj gregors |
tAboon napisał/a: | ||||
Zupełnie nie wiem dlaczego, ale mi się "Chłopaki nie płaczą" przypomniał |
tAboon napisał/a: |
hestia 132 OC, 39 NNW --> ze specjalną zniżką
warta 166 pzu 144 wszystko z jedną szkodą z OC na puszcze z lutego (nie dogadałem się z facetem w Golfie przy zmianie pasa ) teraz wszystkie TU mają podnoszenie skłaek ze względu an działania KNF oraz PISu u władzy (podziękujmy PISiorom i ich wyborcom). ubezpieczenia drożeją.... |
kefas, tylko, że to PiS wprowadził podatek Religi oraz podatek bankowy dla instytucji finansowych (a takimi też sa po części ubezpieczalnie, ponieważ podatek dotyczy aktywów...), a te wszystkie podatki ktoś musi zapłacić, więc zostało wszystko przerzucone na ostatnie ogniwo łańcucha pokarmowego - przepraszam - podatkowego. Dołożył do tego jeszcze KNF zmieniając wytyczne tego jak mają być rozpatrywane i rozliczane szkody.
Moja szkoda nie ma tu żadnego wpływu na moje zapatrywanie się na składki OC - bez szkody też bym więcej zapłacił, sprawdzałem w multiagencji ile byłaby składka bez szkody, Niestety jeśli poszkodowany ma dostać więcej, to TU musi skądś te pieniądze wziąć... |
Alan napisał/a: |
Z tego co pamiętam to chyba niezależnie od wieku i wartości samochodu poszkodowanemu przysługują oryginalne części, a nie zamienniki. |
2 lata temu za samochód płaciłem 250zł, rok temu miałem stłuczkę z mojej winy i składka OC wyniosła coś ponad 400zł, w tym roku OC 800zł ... |
.............
Radzę więc szukać i nie przywiązywać się nadto do jednej firmy ubezpieczeniowej. |
PSzydlowski napisał/a: |
Patrzę ile płacicie za ubezpieczenie i nachodzi mnie myśl żeby zameldować się poza Warszawą lub jakimkolwiek innym dużym miastem. Różnice olbrzymie |
Przy tych różnicach w cenie mogę być słoikiem A co mi tam ... |
Sim napisał/a: | ||
Ale myślisz, że różnice są zauważalne? |
Prawko na motor ponad dziesięć lat, na samochód czterdzieści, mój wiek pięćdziesiąt, |
Karol CB 500 napisał/a: |
Zniżki pełne i prawko od 1992 roku. |
Krzysztof_nowy napisał/a: |
274 zł w PZU - 0% zniżki. |
274 zł w PZU - 0% zniżki. |
Nie martw się Ja dziś z NNW zapłaciłem 216 zł, samo OC 150. |
Jezusie Nazareński!!!!! Za moment jazda na moto będzie dla wybranych |
Mam info od agentki, że najtańsze OC na auto będzie 800zł.. więc szykujmy się |
jeśli nie będziemy mieli AC i przypierdzieli ktoś w nas to będzie 50% szans, że ma OC i naprawa pójdzie z jego ubezpieczenia.
Nie czarujmy się, spora część aut to jakieś tikacze, uniaki itd. czyli auta o wartości do 1.500zł więc będą jeździć bez OC. |
Parabiker napisał/a: |
Od sprawcy możesz co najwyżej dochodzić odszkodowania na drodze sądowej o ile sam za nią zapłacisz. |
Dla Ciebie to tylko ewentualna zwyżka i szkodliwość, a dla ubezpieczyciela do tysiące PLN wypłacone, które może odzyskać. |
pewnością ubezpieczyciel wykorzysta sytuację i składkę podniesie (znam z autopsji). |
Z Funduszu wypłacają bez szemrania i auto masz naprawiane jak z OC czyli do 100% wartości co przy dużej szkodzie ma niebagatelne znaczenie. |
W przypadku AC 70% i cześć. Wycenią pozostałości, wypłacą różnicę i papa. Ewentualnie sprzedadzą wrak i wypłacą wg wyceny "rynkowej" choć Ty mogłeś akurat zainwestować w auto spore pieniądze. Zostajesz więc bez samochodu z czapką drobnych. |
Mentalność ubezpieczających jest powalająca - kupuje tanio i sadzi, że będzie miał dobrze i wszystko. Za kompleksowość i jakość ubezpieczenia trzeba zapłacić. |
Nie pisz mi tu o tym jak to wszyscy (generalizując) |
Nie traktuj więc wszystkich z góry bo Ty wiesz najlepiej. |
Wiem, że praca często przenika do naszego życia ale staraj się patrzeć na sprawy obiektywnie i nie oceniaj innych z góry
Nie traktuj tego posta jako ataku. Wywołałeś mnie do tablicy więc nie mogłem pozostawić Cię w błędzie Najlepszego |
Jeśli Twój pojazd był więcej wart niż agent Ci go wycenia, to zgłaszaj to przy ubezpieczaniu a nie przy szkodzie |
a jak przyjdzie do szkody to płacz i lament). Mentalność ubezpieczających jest powalająca - kupuje tanio i sadzi, że będzie miał dobrze i wszystko. Za kompleksowość i jakość ubezpieczenia trzeba zapłacić. |
Za kompleksowość i jakość ubezpieczenia trzeba zapłacić |
Nie znam Cię osobiście |
Wybierając konkretne TU zwróćmy uwagę nie tylko na samą cenę ale też poczytajmy jak dane TU likwiduje szkody. Wiadomo, każdy z nas liczy pieniądze i chce jak najtaniej ale... Ubezpieczamy się, żeby w razie W ktoś nie był stratny z naszego powodu. To nie tylko ustawowy obowiązek ale przede wszystkim moralny. Mi osobiście bardzo zależy na tym, żeby nikomu nie zrobić krzywdy i żeby nikt mnie nie wyklinał. Jeśli już popełniam błąd to staram się go naprawić najlepiej jak się da. Niestety życie pokazuje, że o wyborze TU decyduje cena. Cieszymy się, że "zaoszczędziliśmy" stówkę na polisie ale z tego powodu ktoś inny może stracić znacznie więcej. |
albercikxxl napisał/a: |
4 116,5zł |
Poczekajcie, aż zobaczycie ile Wam wyliczą Oc za auta u mnie ludzie co płacili po 400 zł to teraz minimum 1100 ja musze cyrograf podpisać za miesiąc i aż się boję
|
Poczekajcie, aż zobaczycie ile Wam wyliczą Oc za auta u mnie ludzie co płacili po 400 zł to teraz minimum 1100 ja musze cyrograf podpisać za miesiąc i aż się boję |
Skorpionwr napisał/a: |
Ja za ST1300 120zł w PZU. |
Ja mam świeżą (z listopada) polisę w Liberty - samochód 2.4 z 2009 roku za 620zł (wzrost o 100zł) |
Chyba przepłacacie |
Niekoniecznie. Koledzy wybierają po prostu sprawdzonych ubezpieczycieli i nie kierują się tylko tym, żeby było najtaniej. Ważne (jak nie najważniejsze) jest to, w jaki sposób będzie likwidowana szkoda poszkodowanego jak narozrabiasz, a z tym w AXA jest bardzo słabo. Te stawki z czegoś wynikają. |
konrad1f napisał/a: |
ale kogo to obchodzi w przypadku OC? |
To ja z innej beczki. Jako, że Reverki osiągnęły już słuszny wiek, to przypomnę, że pojazdy historyczne (nie mylić z zabytkami) nie mają obowiązku ciągłości OC i mogą korzystać z dodatkowych zniżek. Ale nie tylko historyczne. Ja jako członek Automobilklubu Polski w PZU mam dodatkowe 70% zniżki na pojazd starszy niż 25 lat. Zatem za Hawka płacę ok 40 zł za rok 😃 |
Michał0775 napisał/a: | ||
Od ubiegłego roku obchodzi, bo ze szkodą z OC możesz iść do swojego ubezpieczyciela, u którego kupiłeś polisę. Nie musisz bujać się z taką na przykład Axą. |
Doskonale, mój załapie się na brak obowiązku ciągłości już w przyszłym roku |
Info z tego linku jest aktualne, czy może aktualnie ten zakres jest/będzie szerszy? |
pojazd mający co najmniej 25 lat pod warunkiem, że posiada większość oryginalnych części (minimum 75%, w tym główne podzespoły). Dodatkowo dany model samochodu musi być wycofany z produkcji od przynajmniej 15 lat. |
A to nie obowiązuje w moim przypadku? |
konrad1f napisał/a: | ||
konrad1f napisał/a: | ||
Doskonale, mój załapie się na brak obowiązku ciągłości już w przyszłym roku Skłaniam się ku tezie, że obowiązek ciągłości ubezpieczenia jest wyciąganiem pieniędzy od wielu, zwłaszcza od motocyklistów. |
Parabiker napisał/a: | ||||
Ciebie jak widać nie obchodzi i słabo to o Tobie świadczy. Najwidoczniej te parę groszy taniej jest w stanie kupić spokój Twojego sumienia ale przynajmniej jesteś szczery. |
Ciebie jak widać nie obchodzi i słabo to o Tobie świadczy. Najwidoczniej te parę groszy taniej jest w stanie kupić spokój Twojego sumienia ale przynajmniej jesteś szczery. |
przeczytaj jeszcze raz post Radka jeśli piszesz o swojej Reverce z '92r to załapać się możesz jedynie na zniżkę w PZU a nie na brak obowiązku ubezpieczeniowego no chyba, że zorganizujesz od rzeczoznawcy papier, że twój motocykl jest unikatowy i szczególnie ważny dla historii motoryzacji |
pojazd mający co najmniej 25 lat pod warunkiem, że posiada większość oryginalnych części (minimum 75%, w tym główne podzespoły). Dodatkowo dany model samochodu musi być wycofany z produkcji od przynajmniej 15 lat. |
Ważne (jak nie najważniejsze) jest to, w jaki sposób będzie likwidowana szkoda poszkodowanego jak narozrabiasz |
Przyznam szczerze, że nie chce mi się wertować ustawy, po nowym roku mam zamiar podpytać jeszcze u ubezpieczyciela jak to wygląda. [ Dodano: Wto Gru 27, 2016 21:10 ] Ta definicja historyczności przewija się na wielu forach i stronach, ale w żadnym oficjalnym dokumencie jej nie ma. |
nie rozumiem dlaczego ma to słabo o mnie świadczyć? słabo to świadczy o kimś jeśli daje się doić! |
aligator napisał/a: |
Zabrzmiało trochę jak wypowiedź agenta od ubezpieczeń |
aligator napisał/a: |
Inaczej z AC, bo wtedy zła decyzja może być bardziej odczuwalna. |
dostaną po dupie.. 10% ich rocznych zarobków . |
kudlaty napisał/a: |
...A wystarczyłaby tylko uczciwość. |
GhoustDragon napisał/a: | ||
Tylko gdzie wtedy zarobek? |
Właśnie dlatego, że nie rozumiesz o co chodzi. Twoje wypowiedzi typu "kogo to" świadczą o tym, że masz gdzieś to czy poszkodowany przez Ciebie człowiek dostanie odszkodowanie czy nie. Dla Ciebie najważniejsza jest kasa, żadnej moralnej odpowiedzialności bo przecież nie będziesz dawał się doić. Nadal nie rozumiesz? Jak ktoś inny ubezpieczony w gównianym towarzystwie (bo było najtaniej i co go to) zniszczy Ci Twój piękny motocykl za który dostaniesz z jego OC jakiś ochłap to może zrozumiesz. |
mam rozumieć, że wydymała Cię już jakaś firma ubezpieczeniowa? |
Najgorsze doświadczenia mam z tymi dużymi prestiżowymi. Najlepiej potraktowało mnie towarzystwo, o istnieniu którego dowiedziałem się z polisy sprawcy 😉 |
Znalazłem coś takiego:
http://www.msn.com/pl-pl/...ocid=spartanntp Ile w tym prawdy i co to przyniesie? Zobaczymy .... |
Dziś w radiu słyszałem, że UOKiK wziął się za ubezpieczycieli, podejrzewają ich zmowę w celu umyślnego podniesienia cen i wyłudzenia kasy od ludzi. Jeśli wyjdzie im, że to prawda to ubezpueczyciele dostaną po dupie.. 10% ich rocznych zarobków chcą im dowalić. Ciekawe co z tego wyjdzie. |
sgtcop13 napisał/a: |
Jednak to ubezpieczenie obowiązkowe i "płać i płacz" |
idąc tą drogą należałoby zrobić jeszcze (albo przede wszystkim) dochodzenie jak firmy ubezpieczeniowe rozliczają szkodę "gotówkowo" - tam mają największe pole do popisu jeśli chodzi o zaniżanie odszkodowania
opinia warsztatów jest mało wiarygodna - oni również robią niezłe wały na naprawach bezgotówkowych nie mówiąc już o laweciarzach |
sgtcop13 napisał/a: | ||
Dawno, dawno temu jak jeszcze pracowałem w pewnej państwowej instytucji, to właściciel pewnego warsztatu co miał umowę z firmą ubezpieczeniową na naprawy "bezgotówkowe", oferował po kilka stów w gotówce za samo skuteczne polecenie jego zakładu jakiemuś poszkodowanemu w kolizji.... bez komentarza |
Killu napisał/a: |
Ja nie polecam:
- Axa - Hestia - HDI Bo z nimi ZAWSZE są problemy przy rozliczaniu szkody. |
Zapomniałem dodać... Gdybym chciał być taki prawy i wspaniały oraz zaktualizować moc paska w dowodzie rejestracyjnym wysokość najtańszego OC mogłaby przekroczyć ponad 1500zł. Jak żyć się pytam? |
sgtcop13 napisał/a: |
Wczoraj płaciłem OC,
Za Fiata Seicento 1100 cm poszło z 320 na 570 zł ale to chybia specjalny "domiar" za niedawny incydent z B. Szydło w Oświęcimiu Za motocykl poszło ze 104 na 146 zł. Jeszcze badania techniczne obu sprzętów i zamknę się w tysiaku |
Skorpionwr napisał/a: |
Jakoś z bardzo prostej i oczywistej sprawy dotyczącej tego młodego rzekomego sprawcy po zaangażowaniu się chyba najlepszego prawnika od wypadków w Polsce, już wszystko nie jest tak oczywiste. Chyba BOR i prokurator będą mieć problem z udowodnieniem mu winy całkowitej. |
.......... i wyszło 795 - tyle samo co rok temu. ................. |
sladek napisał/a: |
...Podnieśli mi AC na moto bo nie zmieściłem się w bramie Jeepem.
Złodzieje... |
I to o połowę taniej |
sladek napisał/a:
...Podnieśli mi AC na moto bo nie zmieściłem się w bramie Jeepem. Złodzieje... Może jednak nie tacy złodzieje - było się zmieścić i nie było by problemu... Fakt... Poszaleli... Ale mieli powód... |
sladek napisał/a: | ||
Dwa różne pojazdy, dwa różne ubezpieczalnie - nie kumam czemu . Uczciwie było by, jakby zniżki liczyły się łącznie. 4 pojazdy po 1 rok = 4 lata bezszkodowe. I wtedy jedna szkoda wpływa na wszystko. Albo szkoda na danym pojeździe pozbawia cię zniżek na konkretnym pojeździe ( na polisie AC której defakto użyłeś). Boi teraz jeśli, dajmy na to, szkoda była na 10.000 podniosą po 2 tyś każdą polisę to płacisz w sumie więcej o 8.000. Od jakiego zatem progu opłaca się zgłaszać szkodę AC ? OD 50.000 zł ? To po jaką cholerę te ubezpieczenie jest ? Przy takich warunkach naliczania zwyżek = złodzieje. Jak nie masz szkody to nabiorą kasiorę za darmo. Jak masz szkodę to Ci przyjebią zwyżki i im się "zwrócisz". Stanęło na: OC 150 AC 2899 |
A to nie jest teraz tak, że ubezpieczenia się już nie przedłużają z automatu i za brak ważnej polisy są wysokie kary? |
Właśnie zapłaciłem za Hawka. Jako, że ma 27 lat, a ja mam odpowiednią legitymację, to wyszło 36 zł za rok 😀 Zaszalałem i poszło jednorazowo 😉 |
dudi78 napisał/a: |
Ja właśnie zapłaciłem. U mnie najtaniej wyszło w PZU 134,00 za rok + 33 NW dla kierowcy i pasażera. |
czerwiec 2017 - 127 zł |
robbelgia napisał/a: |
i brak badań technicznych. |
Zastrzegam, nie mam doświadczenia, kiedyś coś tylko czytałem. Poszukaj pod hasłami PZM, ADAC.
[ Dodano: Wto Gru 12, 2017 23:59 ] Sprawdź jeszcze to: https://assistance-motocyklowe.pl/bmwklub/wybor-pakietu |
Glatz napisał/a: | ||
|
Radziu77 napisał/a: |
ERGO HESTIA oferuje specjalne ubezpieczenie dla motocyklistów. Oczywiście OC, AC, kilka wariantów NNW, ale jest też Assistance w razie WYPADKU i Assistance w razie AWARII. Ja sobie takie sprawiłem. Koszt każdego Asistansa to około 50 ziko
https://www.ergohestia.pl...-motocyklistow/ |
Radziu77 napisał/a: |
Wydaje mi się, że wszędzie kręci się koło 130 zł (samo OC). Najlepiej iść do CUK i niech szukają najtańszego. Jeśli ma być samo OC. |