Forum Honda NTV

Problemy techniczne - Urwana śruba

Wróbel - Nie Sie 21, 2011 08:53
: Temat postu: Urwana śruba
Witam,
Wczoraj postanowiłem zrobić coś dla mojej Devi, tzn. wymiana oleju, filtru powietrza, tylnych klocków i uszczelki pod deklem rozrządu tylnego tłoka. Niestety chyba byłem już zmęczony i nie wyczułem oporu na śrubie mocującej dekiel i w konsekwencji ją urwałem. Mam teraz pytanie do was, czy doraźne zaklejenie jej na silikon do uszczelek nie zaszkodzi i czy ewentualnie ma ktoś taką do sprzedania.
Pozdrawiam
Killu - Nie Sie 21, 2011 09:30
:
Śrubka w ASO kosztuje 25zł, więc żadna tragedia. Ja swoją też zerwałem i zrobiłem ją z Śruby, podkładki i tulejki. Odpowiednio wszystko poprzycinałem i olałem sprawę... Jeżeli będę bawił się w zawory, to dopiero wówczas będę wymieniał. Na samym silikonie Ci tego nie utrzyma.
mateo - Nie Sie 21, 2011 09:42
:
Utnij łeb śruby (jeśli go nie urwałeś) i reszte gwintu na dolnej części śruby, rozwierć tulejke śruby na śrubę M6 i po problemie. Po to jest ta tulejka, żeby dać wyraźną granice kiedy nie należy dalej kręcić, za dużo siły w łapach masz kolego (skąd ja to znam) :mrgreen:
Wróbel - Nie Sie 21, 2011 21:32
:
hehe mój szef ciągle tak mówi:D pracuje w warsztacie spawalniczym, także sprawa długo trwać nie będzie, dzięki i pozdro:)
grzybol - Pon Sie 22, 2011 11:30
:
Wróbel, jezeli masz takie dostepy do spawarek, to rozlacz aqu, po czym oslon motor mokrymi szmatami i naloz wieksza nakretke na urwana srube i ja przyspawaj. W ten sposob stworzysz mozliwosc jej wykrecenia, po przez nalozenie np na nią nakretki M8 na 13 klucz ;)
Wróbel - Pon Sie 22, 2011 16:42
:
Dzięki za wszystkie podpowiedzi, nie zrobilem foto, a to napewno by pomogło:) najmniejsza linia oporu to zestaw naprawczy i wykręcenie śruby z gwintu bo zerwala się ona na równi z gniazdem.
Pozdrawiam