Forum Honda NTV

Ogólne - Fotoradary - nowe przepisy weszły w życie!

grzybol - Pon Lip 04, 2011 22:26
: Temat postu: Fotoradary - nowe przepisy weszły w życie!
Byc moze nie wszyscy jeszcze wiedza, ale od pierwszego lipca troche sie w przepisach zmienilo:

Fotoradar daruje 10 km przekroczenia prędkości

Od 1 lipca inspektorzy transportu drogowego skontrolują prędkość wszystkich rodzajów samochodów, także osobowych. Początkowo będą dysponowali 75 fotoradarami

Weszło w życie rozporządzenie określające lokalizację, sposób oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące.

Wynika z niego, że urządzenie zanotuje te pojazdy, które przekraczają dopuszczalną w danym miejscu prędkość o więcej niż 10 km/godz. Tych, którzy jadą szybciej, sprawdzi z dokładnością do 1 km/godz.

- To znaczy, że mamy możliwość karania tych kierowców, którzy przekroczyli prędkość o minimum 11 km na godzinę - mówi Marcin Flieger, dyrektor Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym GITD.

Przypominamy, że na zdjęciu nie musi być widoczna twarz kierowcy, ponieważ właściciel pojazdu zobowiązany jest do wskazania, komu udostępnił samochód w czasie, kiedy popełniono wykroczenie.

Rozporządzenie określa też, w jakich miejscach mogą stać urządzenia rejestrujące prędkość i to, że mają być zapowiedziane odpowiednim znakiem drogowym.

Nowe przepisy regulują również warunki, w jakich strażnicy miejscy mają prawo kontrolować prędkość kierowców. Wynika z nich, że dokonując pomiarów, powinni się znajdować poza jezdnią, a nawet jej poboczem, tak by nie utrudniali korzystania z drogi. Nie mogą stać też bliżej niż pół kilometra od stałego fotoradaru.

Podstawa prawna:

- rozporządzenie z 17 czerwca 2011 r. (DzU nr 133, poz. 770)

źródło : rp.pl
Killu - Wto Lip 05, 2011 07:34
:
grzybol napisał/a:
Weszło w życie rozporządzenie określające lokalizację, sposób oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące.

A gdzie można znaleźć te konkretne wytyczne? I co w razie ich nieprzestrzegania?
grzybol - Wto Lip 05, 2011 07:53
:
Killu napisał/a:
grzybol napisał/a:

A gdzie można znaleźć te konkretne wytyczne? I co w razie ich nieprzestrzegania?

rozporządzenie z 17 czerwca 2011 r. (DzU nr 133, poz. 770) ;) na samym dole jest napisane co dokladnie reguluje nowe przepisy ;)
Killu - Wto Lip 05, 2011 09:46
:
§ 10. Do stacjonarnych urządzeń rejestrujących, które zostały zainstalowane w pasie drogowym dróg publicznych przed dniem wejścia w życie rozporządzenia:

1) nie stosuje się przepisów § 3;

O kand dupy takie wymagania, skoro przepisy na dzień dzisiejszy dotyczą pewnie jednego radaru na pięćset.

http://www.infor.pl/dzien...i--sposobu.html
sgtcop13 - Wto Lip 05, 2011 10:03
:
Na razie się nie wypowiadam, bo jeszcze tych nowych przepisów nie czytałem :oops:

Ale jedno mnie tylko cieszy, że te fotoradary zabrali Policji, bo to był jeden wielki strup na dupie. Do dziś policja się zajmuje zdjęciami zrobionymi jeszcze w ubiegłym roku :evil:
Tak naprawdę są to błahe sprawy, a angażują Policję niepotrzebnie tylko po to, aby ściągnąć pieniądze do budżetu.

ITD wiedziało jak się ustawić, bo oni będą pracować w oparciu o inne przepisy i kasa będzie płynęła na ich konto :neutral:

pozdro
BartekOpole - Wto Lip 05, 2011 13:54
:
sgtcop13 napisał/a:

ITD wiedziało jak się ustawić, bo oni będą pracować w oparciu o inne przepisy i kasa będzie płynęła na ich konto :neutral:
pozdro

Czyli co kasa dla ITD? sami sobie sciągają ? Jesteś pewien?
gordon110 - Wto Lip 05, 2011 20:55
:
może i zabrali policji ale pytanie czy lepiej żeby była w rękach policji czy też straży miejsciej czy gminnej, która robi sobie polowania.
Na przykład na ludzi jadących na wakacje ?
Znów wróci temat układania budżetów gminy o mandaty
sgtcop13 - Wto Lip 05, 2011 21:33
:
BartekOpole napisał/a:
sgtcop13 napisał/a:

pozdro

Czyli co kasa dla ITD? sami sobie sciągają ? Jesteś pewien?

BartekOpole już Ci odpowiadam, dlaczego tak myślę. Do tej pory kary z tzw. decyzji administracyjnych wypisywanych przez Inspektorów ITD wpływały na konto danego inspektoratu wojewódzkiego. Niby dlaczego miałoby to się zmienić.
Tylko naiwny uwierzy, że Inspekcja Transportu Drogowego ma wielce na sercu troskę o bezpieczeństwo w ruchu drogowym.
Tak się jakoś składa, że od 23 lat znam osobiście obecnego Głównego inspektora transportu Drogowego Tomasza Połeć. Wcześniej służył w Policji, dokładnie w KGP. Już wtedy marzył mu się system fotoradarów na wzór tego we Francji. No cóż dopiął swego i ........ mamy przesrane.
kresek - Wto Lip 05, 2011 22:48
:
my ???
nam się może zawsze jakiś "syf" do tablicy przykleić i mogą nas .. sami wiecie co.. a w samochodzie to "cholera... dzieciaki po podwórku ganiają i takie naklejki na szyby naklejają - akurat na na naklejce identyfikacyjnej"... :)
damy rade Panowie damy radę ....
i co dowód zabiorą ??? zawsze naklejki można zerwać przy funkcjonariuszu i po kłopocie syf z tablicy zetrzeć i po drugim
A i jeszcze jedno (uwaga hardcore) nie wydaje mi się aby itd swoimi busikami ścigali motocyklistów :)
BartekOpole - Sro Sty 02, 2013 20:38
:
W związku z ostatnimi nowościami coś wrzucę: http://motoryzacja.interi...natorow,1877061
Na marginesie tych co nie wiedzą - uświadamiam - że sędziowie i prokuratorzy nie płacą mandatów. Zakładam że wszelkiej maści agenci służb (ci medialni już chyba nie) pewnie też mają jakieś super tajne procedury :wink:
I mam pytanie, może ktoś siedzi w branży, jak to jest teraz z wezwaniem do uiszczenia opłaty za wykroczenie. Mój ojciec dostał ostatnio takie wezwanie straży gminnej. Myślałem że padnę jak je czytałem :shock: (mnie dotychczas taka korespondencja omijała). Można wybrać sobie rodzaj ukarania? Większy mandat i mniej punktów lub odwrotnie. To chyba nie bardzo zgodne z konstytucją jest jak sądzę. Za rok/dwa znów sędziowie TK będą się głowić nad tym syfem pisanym na kolanie...I każdy ma robotę...Ale ma być bezpieczniej :wink:
radzieckii - Czw Sty 03, 2013 12:32
:
Tak, te mandaty bez punktów karnych to piękna sprawa. Widać jak na dłoni, że autorom tego pomysłu chodzi jedynie o poprawę bezpieczeństwa.
Proponuję, aby urzędnicy wyższego szczebla i parlamentarzyści mieli odpowiedzialność finansową i karną za swoje buble prawne. Niezgodne z konstytucją? To mandacik 40 tyś. Oczywiście celem poprawy jakości państwa :wink:
A co do ITD, to mają narzędzia do ścigania motocyklistów- od 4 lat mają kilkanaście szt. Kawasaki GTR1400. Głównie stoją i kurzą się w garażach. To też efekt zafascynowania Francją szefa ITD. Chciał, aby nimi inspektorzy ścigali TIRy po bocznych drogach :razz:
sgtcop13 - Czw Sty 03, 2013 14:04
:
Spokojnie Panowie, nie ma się co przejmować na wyrost. Pamiętajmy, że wszystkie fotoradary mają jedną cechę; są oznakowane wcześniej odpowiednimi tablicami. Jeśli akurat nie mamy przypadkowo przyklejonego do tablicy rejestracyjnej :mrgreen: liścia, to wystarczy tylko na chwilę zwolnić. Prawda jest taka, że kierowca nie przygląda się w czasie jazdy "wszystkim" znakom drogowym, tylko tym wg. niego ważniejszym :mrgreen: Czyli patrzeć przed siebie i hejka do przodu...

pozdrawiam
BartekOpole - Czw Sty 03, 2013 14:24
:
Tak tylko kto będzie w stanie jeździć 40/50 w terenie zabudowanym w trasie gdzie nie ma alternatywnej drogi? Mój ojciec właśnie jechał 60 na 50`tce. Ale walka z piractwem trwa...Nikt też nie wspomina o tym ze ci "piraci" mają poważne problemy z płatnościami tychże mandatów. A skarbówka nie jest w stanie ich zciągnąć. Kwoty roczne takich mandatów idą w tysiące aż do ostatecznego umorzenia i echo. Statystyka gra. Argumentacja walki o mniejszą ilość ofiar na drodze też jest dobra. Nie zrobiono nic ws. osób pod wpływam alko kierującymi pojazdami. To samo dotyczy osób kierujących bez uprawnień (motocykliści też). Mogą jeździć dalej, ważne że wydano bloczek mandatowy (patrz ukarano). Kolejne publiczne piany i zorganizowanie wpływów dla gmin.
grzybol - Czw Sty 03, 2013 15:36
:
Nie wiem czy w ogóle wiecie, ale ITD nie wysyła zdjęcia z fotoradaru, do właściciela pojazdu, a jedynie zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia i trzy oświadczenia.
Pierwsze, to przyznanie się do winy na warunkach proponowanych przez ITD zgodnie z taryfikatorem, drugie to wskazanie paluchem (ale żeby tylko, trzeba pesel, dokładne dane, chyba nawet z imionami rodziców) kogoś kto od nas na czas powstania wykroczenia pożyczył samochód i trzecie to oświadczenie kierowcy, że nie pamięta kto kierował, przyjmując 500zł mandatu bez pnkt. Wsio dla naszego bezpieczeństwa ;)
Zdjęcia są dostępne dopiero na sali rozpraw, w mieście w którym wykroczenie powstało (ano np. w Szczecinie, bo tam byłem na wakacjach).

Jeżeli o straszoków chodzi, to można ich olać ciepłym sikiem. Zwlekać tak długo aż się da i pisać do nich pisma o zmniejszenie kary z poważnym uzasadnieniem, że np. babcia właśnie zadzwoniła, że ma problem z oddychaniem.
Dlaczego? Otóż oni dostają kwotę mandatu do swojej kasy, tylko przed rozprawą. W momencie gdy się obarczony winą obywatel nie przyznaje i żąda rozstrzygnięcia sprawy w sądzie, wartość nałożonego wówczas mandatu wędruje do kasy skarbu państwa (chyba tam, na pewno nie do straszoków). Dlatego też, zależy im chociażby na polubownym załatwieniu sprawy i z 200 zł mandatu, można wynegocjować stówkę, co stanowi pewne wyratowanie z sytuacji. Osobiście dobrze znam właśnie taki przypadek.
BartekOpole - Czw Sty 03, 2013 19:35
:
grzybol napisał/a:

Jeżeli o straszoków chodzi, to można ich olać ciepłym sikiem. Zwlekać tak długo aż się da i pisać do nich pisma o zmniejszenie kary z poważnym uzasadnieniem, że np. babcia właśnie zadzwoniła, że ma problem z oddychaniem.
Dlaczego? Otóż oni dostają kwotę mandatu do swojej kasy, tylko przed rozprawą. W momencie gdy się obarczony winą obywatel nie przyznaje i żąda rozstrzygnięcia sprawy w sądzie, wartość nałożonego wówczas mandatu wędruje do kasy skarbu państwa (chyba tam, na pewno nie do straszoków). Dlatego też, zależy im chociażby na polubownym załatwieniu sprawy i z 200 zł mandatu, można wynegocjować stówkę, co stanowi pewne wyratowanie z sytuacji. Osobiście dobrze znam właśnie taki przypadek.

Czyli najlepiej pojechać i zaproponować stówkę dla "nich". Jeśli się zgodzą to ok. Jeśli nie wracam do domu i płacę przelewem np. ratami. Czekanie na sąd nic nie da bo może byc oddalony o kilkaset km. a poza tym trzeba było uzasadnić swoje tłumaczenia no i dojdą dodatkowe koszty. Mówię o straży miejskiej - nie o policji. Oczywiście wszystko to dotyczy osób pracujących. Oficjalnie bezrobotni, nic nie posiadający, olewają oczywiście temat zupełnie na wstępie.
P.S. Ojciec dostał fotkę z fotoradaru na trójnogu w krzakach (straż miejska) z tymi trzema oświadczeniami o których piszesz oraz ksero homologacji urządzenia. Przypomniała mi się piosnka która idealnie tu pasuje: http://www.youtube.com/watch?v=lcBNXYWva2w :wink:

[ Dodano: Sob Sty 05, 2013 13:14 ]
I mamy mieć kolejną ustawę: "o szczególnej odpowiedzialności za niektóre naruszenia przepisów ruchu drogowego"; link do art: http://wyborcza.biz/bizne...ego_mandat.html
grzybol - Nie Sty 06, 2013 16:13
:
dorzucę coś do piecyka:

Numery rejestracyjne nieoznakowanych radiowozów ITD wg. gazety FAKT- 22 szt.
Cytat:

Białystok
czarny Ford Focus WE 582CW
czarny Ford Mondeo WE 592CW

Bydgoszcz
czarny Ford Mondeo WE 576CW

Gorzów Wielkopolski
srebrny Ford Focus WE 580CW
srebrny Ford Mondeo WE 591CW

Katowice
czarny Ford Mondeo WE 578CW
czarny Ford Focus WE 585CW

Kraków
granatowy Ford Focus WE 589CW
srebrny Ford Mondeo WE 593CW

Lublin
czarny Ford Mondeo WE 579CW
granatowy Ford Focus WE 586CW

Łódź
srebrny Ford Focus WE 587CW
srebrny Ford Mondeo WE 590CW

Poznań
srebrny Ford Mondeo WE 577CW
granatowy Ford Focus WE 581CW

Warszawa
granatowy Ford Mondeo WE 575CW
srebrny Ford Focus WE 584CW
czarny Ford Focus WE 595CW

Wrocław
granatowy Ford Mondeo WE 574CW
srebrny Ford Focus WE 583CW

Rzeszów
czarny Ford Focus WE 588CW
czarny Ford Mondeo WE 594CW

i jeszcze ciekawe wpisy na forum, na które warto rzucić okiem:
http://fotoradary.net.pl/...d-vt3740,15.htm
BartekOpole - Nie Sty 06, 2013 19:44
:
Czyli pójdą w stronę karania właściciela pojazdu (jak już jest teraz) i trybu administracyjnego. Nie zapominajmy o tym że te pomysły nie wykluwają się w głowach pracowników ITD tylko parlamentarzystów (tak samo jak ze wszech miar bita po d..pie straż miejska której organy samorządowe kupiły fotoradary a teraz wszyscy się na nich mszczą, łącznie z radnymi tychże gmin). I teraz się tłumaczą to nie my tak chcieliśmy to nam tak kazano, to wina systemu jest itp...O ile ich można zrozumieć to trudno zrozumieć bezsens legislacyjny. Już widzę skarbówki obrabiające tony dokumentów których nie mogła obrobić policja :grin: i zciągające kasę ze zwrotu podatku dla tych co mają jeszcze zwrot. Jak życ P. Premierze?
Art ustawy o ITD odwołuje się do ustawy o Policji chyba art 129 który składa się z tylu podpunktów że można by było ułożyć z niego odrębną broszurkę (sprawa mobilnych fotoradarów).
pikonrad - Pon Sty 07, 2013 14:27
:
BartekOpole napisał/a:
... Jak życ P. Premierze? ...

P. Premier Ci nie powie. Spytaj Krzysia http://www.youtube.com/watch?v=jyjuUHNwWD4
A bardziej na serio jak chcą zbierać kasę proponuję Norweski model mandatów skalkulowany w oparciu o wskaźniki dochodów. Zarabiasz dużo - płacisz mandaty takie, że Cię boli, zarabiasz mało, płacisz odpowiednio mniejsze, ale też Cię bolą bo zarabiasz mało.
I w efekcie nikogo tam nie stać na szaleństwa na drogach.
BartekOpole - Pon Sty 07, 2013 20:21
:
pikonrad napisał/a:

A bardziej na serio jak chcą zbierać kasę proponuję Norweski model mandatów skalkulowany w oparciu o wskaźniki dochodów. Zarabiasz dużo - płacisz mandaty takie, że Cię boli, zarabiasz mało, płacisz odpowiednio mniejsze, ale też Cię bolą bo zarabiasz mało.
I w efekcie nikogo tam nie stać na szaleństwa na drogach.
Ale u nas nikt nie zarabia duzo tzn ma same koszty :grin: :grin:
elgora - Pon Sty 07, 2013 20:22
:

BartekOpole - Sob Paź 12, 2013 09:52
:
Stan faktyczny: przysłano mi (straż miejska) fotkę z fotoradaru. Odpisałem że to ja i mój motocykl. Następnie otrzymałem mandat. I teraz otrzymałem zawiadomienie przedegzekucyjne z pouczeniem że sprawa trafi do Sądu Rejonowego. Wydawało mi się że złożenie stosownego oświadczenie że to ja i to mój pojazd zakończy procedurę badania, sprawdzania, wzywania sprawcy i rozstrzygania o wykroczeniu. Sądziłem że to US będzie egzekwował tego typu należności. Ale się zdziwiłem. Pozostaje mi chyba wyjazd do Sądu Rejonowego w Trzebnicy i udawadniać że fotoradar nie był mobilny i powoływać się na "stanowisko" Prokuratora generalnego który uważa że tego typu praktyki sa sprzeczne z prawem. Ostatecznie Wolałbym jednak zapłacić pieniądze US zamiast Straży Miejskiej w Prusicach....Ktoś ma jakiś pomysł?
sgtcop13 - Sob Paź 12, 2013 20:04
:
Czegoś tu chyba nie kumam. Skoro jak piszesz, otrzymałeś już mandat, to po co sprawa w sądzie :shock: . Bo albo się płaci mandat, albo trzeba się bujać do sądu. A Ciebie spotykają dwa "szczęścia" jednocześnie :???:

Albo Ty coś poknociłeś w tekście, albo dzieje się coś prawnie niemożliwego.

Opisz, pokaż /zeskanuj/ nam jaki dostałeś ten mandat, może to coś pomoże mi zakumać.

W każdym razie jestem chętny Ci pomóc :smile:

p.s. A tak między nami, to dać się złupić na fotoradar straży miejskiej, to dyshonor i szwank na reputacji waćpana :lol:

pozdrawiam
BartekOpole - Nie Paź 13, 2013 08:55
:
Dlatego nie chcę pyszczyć w sądzie i chciałem zapłacić ale US a nie Straży Miejskiej. Tez jestem zdziwiony taką procedurą. Na samym początku naszej znajomości ze Strażą Miejską w Prusicach otrzymałem zdjęcie z fotoradaru z załącznikami tj. certyfikat urządzenia oraz oświadczenia dla kierowcy. Odpisałem wówczas że to ja i mój motocykl ale z uwagi na syt. finansową jaką przechodzę jestem skłonny zaproponować 100 zł. Reakcja Straży Miejskiej Prusice była taka, że przysłali mi bloczek mandatowy na 200 zł. Bloczka nie mam - zaginął, penie go wyrzuciłem, zresztą pomyślałem, że jak nie zapłacę to US mnie poinformuje i wówczas kulturalnie odwiedzę wydział egzekucyjny US Opole i zasilę kasę Skarbu Państwa. Dlatego jestem zdziwiony "zawiadomieniem przedegzekucyjnym" (jak w tytule) w którym jest napisane: "po przeprowadzeniu czynności wyjaśniających na podstawie art 26 par 1 KPW zawiadamiam Pana że zostanie skierowany wniosek o ukaranie do Sądu Rejonowego w Trzebnicy..." Przecież się przyznałem, odesłałem oświadczenia. Być może moją propozycję zapłaty 100 zł a nie 200 potraktowali jako odmowę??? Tylko dlaczego przysłali mi bloczek później na 200 zł???
sgtcop13 - Nie Paź 13, 2013 09:31
:
Rozumiem, że żadnej grzywny jeszcze nie płaciłeś, a przysłany Ci bloczek mandatu, gdzieś wpier....ło. Faktycznie Twoja propozycja została na pewno potraktowana jako "odmowa przyjęcie mandatu 200 zł i sprawę skierowali do Sądu. Skoro się już przyznałeś do wykroczenia, to dupa zbita.

Ale, jeśli Ci mogę doradzić, to na pierwsze wezwanie sądu musisz się udać. Tam się ładnie zachować i sąd może Cię potraktować ulgowo, nawet wymierzyć tylko kare nagany. Oczywiście w przeciwnej skrajności może przyłożyć tłustą grzywnę.

W twojej sprawie, to bardzo możliwe, że sąd rozpatrzy sprawę w trybie zaocznym bez wzywania Ciebie na rozprawę, bo już w materiałach jest zapisane twoje stanowisko w tej sprawie. a w takim przypadku przyślą Ci po rozprawie wyrok i nakaz zapłaty grzywny.

Jeśli już wniosek o ukaranie trafił do sądu, to zawsze możesz tam podjechać i zapoznać się z tym wnioskiem oraz dołączyć do niego jakieś pismo, prośbę etc.

Mam nadzieję, że troszkę pomogłem. Jakby co, to wal na PW. :wink:

Przysłali Ci bloczek na 200 zł, bom może Twoje przekroczenie prędkości było z zakresu 200-300 zł i nie mogli zejść poniżej, albo po prostu tak się bucom umyślało.

Pozdrawiam i życzę sukcesów
BartekOpole - Wto Paź 15, 2013 18:42
:
Ciąg dalszy news`ów ze Straży Miejskiej Prusice. Po dzisiejszym telefonie, już wiem jak funkcjonuje procedura w tej instytucji. Otóż dowiedziałem się że pouczenie informujące mnie w piśmie (że sprawa trafi do SR Trzebnica) to zwykła pomyłka Pani generującej to pismo :grin: :grin: :grin: Pismo zatytułowane zawiadomienie przedegzekucyjne ponagla mnie ws. zapłaty mandatu pod rygorem egzekucji administracyjnej.
Tak więc procedury egzekucyjne się nie zmieniły. Jeśli nie zapłacę sprawa zostanie skierowana do US.
goliat - Wto Paź 15, 2013 19:13
:
Polecam aktualny poradnik Auto Swiat "Mandat nie do przyjecia" nr 10 Październik.
BartekOpole - Pon Sty 27, 2014 18:36
:
http://wyborcza.biz/bizne....html#BoxBizTxt

Zakładam niedokładność dziennikarzy bo jak inaczej rozumieć opis ze właściciel ma zapłacić mandat. Tzn. w przypadku leasingu - bank :wink: No i co jeśli ktoś notorycznie mandaty będzie miał w głębokim poszanowaniu? Nawet te kilkutysięczne. Kolejne bicie piany a cwaniactwo się pleni na potęgę. No i jestem ciekaw jak z konstytucyjnością tego tworka. Skoro odpowiada ten kto nie popełnił wykroczenia
sgtcop13 - Pon Sty 27, 2014 20:51
:
ITD chce robić czysty biznes i ma w dupie, kto będzie płacił. To ma nie być kara, czy też jakiś mandat tylko coś w rodzaju opłaty administracyjnej. Tak to chcą obejść, bo wg nich to najkrótsza droga do pieniędzy. Chyba nikt nie wierzy, że fotoradary są po to aby łapać piratów drogowych, bu ha ha ha :mrgreen:
Banki jako właściciele na pewno nie dadzą się wydoić z kasy. Tutaj na pewno będzie kwestia tzw. użytkownika jakiemu bank czy też firma leasingowa przekazuje pojazd.

Już chyba pisałem kiedyś, że ITD przejęło fotoradary bo wietrzyli interes. Chociaż przy okazji zmienili przepisy na swoja korzyść to i tak poparzyli sobie łapy...
Zobaczymy co będzie dalej :wink:
smorawski_m - Pon Sty 27, 2014 21:44
:
Tak jak numer z niepłaceniem mandatu, procedura:
1. Dostajesz list z wykroczeniem
2. Odpisujesz podając trzech możliwych kierowców (ważne żeby mieli kwity i byli w PL) ale nie jesteś pewny kto w tym czasie prowadził
3. ITD nie ma możliwości prowadzenia czynności w celu ustalenia sprawcy i nie ma możliwości zwrócenia się do policji o podjęcie takich czynności
4. Koniec procedury
zibi69 - Wto Sty 28, 2014 08:46
:
Gdzieś już opisywałem "procedurę" postępowania z SM/SG i ITD ale powtórzę bo może komuś pomoże... :wink: :wink: :wink:

Po pierwsze NIGDY nie odpowiadaj na ichniejszych formularzach tylko samodzielnie napisz pismo!!!.

2. nie odmawiaj podania kierującego pojazdem ale zasłaniając się niepamięcią oraz dużą ilością osób kierujących pojazdem żądaj okazania zdjęcia

Podstawa Prawna:
§ 7 Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych (Dz. U. z dnia 15 maja 2013 r. poz. 565)

3.w przypadku zaproszenia do odwiedzin w ich siedzibie żądaj podania podstawy prawnej (tylko przesłuchanie w sprawie jako świadka/podejrzanego, żadne inne wynalazki) gdyż wtedy przysługuje Ci zwrot kosztów transportu do i z powrotem oraz rekompensaty za utracony zarobek w dniu kiedy do nich się pofatygujemy.

4. ITD i SM/SG nie jest oskarżycielem publicznym w sprawach innych niż wykroczenia drogowe, więc nie mają prawa zakładać Ci sprawy za niewskazanie sprawcy wykroczenia (i należy to im w piśmie zaznaczyć).

5. fotoradary mogą być jedynie używane do kontrolowania prędkości, więc w przypadku innych wykroczeń (komórka w ręce, czerwone światło, wyprzedzanie na ciągłej) zarejestrowanych przez fotoradar nie ma podstawy prawnej do ścigania kierowcy - nie wolno z takiej fotki "sumować" wykroczeń/punktów.

6. żądaj uwzględnienia błędu pomiarowego (bardzo często obniża to widełki w które trafiamy).

7. żądaj przesłania instrukcji obsługi i homologacji urządzenia rejestrującego oraz informacji o warunkach panujących w dniu wykonania zdjęcia (zwłaszcza dotyczącego warunków elektromagnatycznych) - na 99% nie mają tych danych .

8. nigdy się nie przyznawaj bez zdjęcia!!! Jeśli Ci je przyślą to musi ono być "czytelne" - pozwala w sposób nie budzący wątpliwości rozpoznać kierującego!!!

9. w przypadku zdjęć z ITD wykonanych z wideorejestratorów czy fotoradarów umieszczonych w samochodzie żądaj okazania homolaogacji na fotoradar oraz na urządzenia do transmisji danych (na 99% na to drugie nie mają, na co im GUM zwracał uwagę w oficjalnym piśmie)

To co powyżej to podstawa przy kontaktach z niekompetentnymi fagasami spod znaku różnych SM/G czy też ITD.

POWODZENIA!!!
sgtcop13 - Pią Sty 31, 2014 19:14
:
Uprzejmie informuję, że nasze Ministerstwo Spraw Wewnętrznych bezproblemowo przekazuje nasze dane praktycznie każdemu podmiotowi / z polski jak i zagranicznemu/, który ma tzw. "interes prawny" w ustaleniu naszych personaliów na podstawie tablic rejestracyjnych.
Przerobiłem to na własnym przykładzie, jestem po wymianie uprzejmej korespondencji z MSW.
Oczywiście to działa w jedną stronę, bo nasze władze "wyrzucają do kosza" zdjęcia z fotoradarów popełnione przez pojazdy na obcych blachach. Dopiero teraz coś drgnęło w legislaturze, aby nasze organa mogły ścigać łobuzów na zagranicznych blachach. Co do tego, kiedy to nastąpi i z jakim skutkiem mam spore wątpliwości :???:

W każdym razie wkur..... jestem okropnie :evil:

Dla zainteresowanych mogę oczywiście posłużyć kopiami mojej korespondencji z MSW.

pozdrawiam