Forum Honda NTV

Powitalnia - nowy gość - nowy temat

ryve - Pią Wrz 17, 2010 09:05
: Temat postu: nowy gość - nowy temat
Cześć i czołem,

Od jakiegoś czasu przeglądam, czas na ujawnienie się.

Franek, od 1995 roku Warszawa (Ursynów), wcześniej Zamość. 35lat. Planuję na wiosnę zaopatrzyć się w moto. Nie będę oryginalny, jeśli ujawnię, że NTV chodzi mi mocno po głowie (ale nie Devilka). Choć dopóki jeszcze go nie mam, sprawa jest ciągle otwarta.

To już było:

W toku:

W planach:

Jutro Mototarg - wybieram się, żeby kupić chociaż rękawice (na dobry początek). A teraz zabieram się za czytanie porad, które pomogą mi podjąć decyzję jakie miałyby to być rękawice.
yacey - Pią Wrz 17, 2010 10:50
: Temat postu: Re: nowy gość - nowy temat
Witam sasiada :smile:
Killu - Pią Wrz 17, 2010 11:04
:
Cześć!
Miramar - Pią Wrz 17, 2010 14:11
:
Witam kresowiaka !!! Zapraszam do grupy zamojskiej :lol:
ARTURO - Pią Wrz 17, 2010 15:49
:
No witam :smile:
BartekOpole - Pią Wrz 17, 2010 16:52
:
Cześć :grin:
shbo - Pią Wrz 17, 2010 17:24
:
witka!
maziTS - Pią Wrz 17, 2010 17:47
:
Witam i podziwiam za profesjonalne podejście do tematu.
mateo - Pią Wrz 17, 2010 19:47
:
Witaj, ryvew w szkole chyba musiałeś być prymusem... tak wzorowego forumowicza to jeszcze nie mieliśmy :D ale żeby nie było tak idealnie to dodam, że w planach obowiązkowo trzeba uwzględnić wizytę na zlocie NTV/NT Łoje 2011 ;) pozdrawiam
cinek - Sob Wrz 18, 2010 08:10
:
cześć!
sgtcop13 - Nie Wrz 19, 2010 13:24
:
Witam!

Planujesz wszystko w najdrobniejszych szczegółach, czyli jesteś zorganizowanym pe..., pee, ... pedantem oczywiście :grin:
Borys - Nie Wrz 19, 2010 16:37
:
Witam kolege! Zima to fajny czas, zeby na spokojnie uzbroic sie w ciuszki i pogrzebac przy motocyklu (zakladajac ze sie go juz posiada:P), w oczekiwaniu na upragniony nowy sezon. Przy takim podejsciu do tematu jestem pewien ze bedziesz na wiosne czerpal garsciami z motocyklowej pasji!
Pozdrawiam!
ryve - Nie Wrz 19, 2010 23:06
:
Czołgiem!

Dzięki za ciepłe przyjęcie! :-)

yacey: sąsiad? Szanse małe, ale będę strzelał: mieszkasz może przy Puszczyka? Widziałem tam pod klatką bloku o numerze 18 zaparkowaną Devilkę. A nóż-widelec forumowicz. A może właśnie Ty?

Miramar: ale co, gdzie? Jeszcze nie jestem na tyle zorientowany, żeby wiedzieć o co chodzi z "grupą zamojską"... :oops:

maziTS: to chyba kwestia doświadczenia zawodowego i technicznego wykształcenia (inżynierskie podejście do wszystkiego). "Zważyć, zmierzyć, wyciągnąć wnioski, zaplanować, realizować, dostosowywać itp itd...".

mateo: mówiąc szczerze trafiłeś ;-) W podstawówce i średniej szkole tak. Na studiach już zdecydowanie nie. Ale nie byłem "dziobakiem". Jakoś tak wychodziło, że wystarczało to, co się z lekcji wynosiło oraz zwykłe odrabianie pracy domowej (tej samej, co wszyscy). Na więcej nie miałem czasu bo trzeba było rodzicom pomagać przy różnych pracach a i na uprawianie sportu czas znaleźć.

sgtcop13: pie... pie... przesadzasz oczywiście :razz: A na poważnie - planowanie to jedno a przemyślane wybory i rozłożenie w czasie przyjemności (delektowanie się) z "wchodzenia w temat" to drugie. Inna sprawa, że domowa Najwyższa Izba Kontroli jest mocno przeciwna ujeżdżaniu przeze mnie dwóch kółek (jak była w średniej szkole, to kolega z jej klasy zabił się na MZtce - nota bene nie z własnej winy) i rozłożenie w czasie pewnie pomoże w przełamaniu jej nastawienia.

Borys: a no maszyny jeszcze nie mam. Ale to nie problem. Przyjdzie wiosna to się człowiek rozejrzy i kupi coś sensownego z pomocą znajomych.

Rękawice są. Teraz przekopuję się przez temat kasków. Mnóstwo informacji można znaleźć i jak to zwykle bywa, wzajemnie sprzecznych. Ale coś mi się już wyłania - wkrótce będzie lista kilku typów, które później trzeba będzie pozakładać na uszy. Generalnie jest w czym wybierać.

A na MotoBazarze była tylko jedna NTVka. Jakaś taka... oczojebnie żółta... Niby główka ramy ok, niby kierownica, wydech, zegary, kolor silnika i felgi zgadzały się z rocznikiem, ale coś mi w tej maszynie nie leżało... Mniejsza o to - i tak nie planowałem jeszcze kupować.
kermadec - Pon Wrz 20, 2010 01:16
:
Witaj :) .
grzybol - Pon Wrz 20, 2010 09:04
:
ryve, no witamy, witamy :)
Forum rosnie w sile, oby tak dalej.
mateo, jak zwykle spuentował tresciwie :lol:
Skorpionwr - Wto Wrz 21, 2010 08:12
:
Witam
SławekK - Sro Wrz 22, 2010 20:55
:
Witaj Inżynierze, takie powolne wchodzenie w temat to bardzo potęgujące napięcie zajęcie jest ;)
Miłego forumowania no i wybrania tej "jedynej" życzę.
mariov8 - Sro Wrz 22, 2010 20:57
:
Powitać
pozdrawiam wlkp :grin:
ryve - Sro Wrz 22, 2010 21:58
:
SławekK napisał/a:
Miłego forumowania no i wybrania tej "jedynej" życzę.

A dzięki, dzięki.

Jeśli chodzi o wybieranie tej jedynej, to mam nadzieję, że wiosną któryś z forumowiczów będzie chciał się przesiąść na coś innego i puści w obieg swojego motonga ;-) . Gdyby nie to, kupiłbym pewnie beemkę od kumpla (dzisiaj znowu wystawił na sprzedaż), ale 1100 pojemności to stanowczo za dużo jak dla mnie na tym etapie. I kupiłbym nie dlatego, że aż tak mnie ten motocykl rajcuje, ale dlatego, że to pewna maszyna.

Zauważyłem, że przed moją firmą (Szturmowa 2A w Warszawie) parkuje jakiś gość czarne NTV (nie Revere), ale jeszcze nie udało mi się namierzyć tegoż właściciela. Zastanawiam się czy nie forumowicz. Tylko jak to sprawdzić...
Borys - Sro Wrz 22, 2010 22:03
:
Ten 1100 to GS czy R, a moze RT?
Prawde mowiac, to ten lytr nie moze sie rownac w dzikosci i narowistosci z japonskimi lytrami, zwlaszcza ze stajni czterocylindrowych psów gończych... Mysle, ze nawet poczatkujacy motocyklista bez problemu dalby sobie z duzą beemką rade... :)
ryve - Sro Wrz 22, 2010 22:28
:
RT. Miał też R, ale już sprzedał. Faaaaajna była (chyba mam gdzieś jeszcze jej zdjęcie). Ta RT już taka bardziej użytkowa, trochę bez polotu i fantazji. Ot typowe czerwone BMW R1150RT...
A mnie i tak najbardziej wizualnie pasują GS. Te ciut starsze. Tak z początku wieku mniej więcej.

Wiesz, pewnie bym ją opanował (skoro nad sobą potrafię), ale ma sporo plastików - nawet byle gleba parkingowa byłaby bardzo bolesna (głównie dla portfela). Myślę, że pierwsze moto raczej nie powinno mieć za wiele plastików, powinno być dość tanie w zakupie i eksploatacji. NTV wpisuje się w te wymagania znakomicie. No a poza tym to kurcze podoba mi się i już.

A ten kumpel od RT to nawet z Twoich okolic. Chciał założyć działalność gospodarczą polegającą na sprowadzaniu beemek z wysp. Jego dobry znajomy (brytyjczyk), który od wielu lat ujeżdża właśnie niemieckie boksery miał mu tam wyławiać okazje (nie w typowo allegrowym tego słowa znaczeniu). Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że miało chodzić o sprowadzanie maszyn w pełni sprawnych i bez najmniejszych usterek - nie wytrzymał konkurencji z tymi, którzy przywożą na lawetach złomy i montują z kilku jeden a później tanio sprzedają. Zbankrutował po pierwszych dwóch sztukach. Ta RT to właśnie ta druga, którą chce sprzedać poniżej kosztów zakupu, ale i tak po cenie, która w przeciętnym przeglądaczu ofert allegrowych nie wzbudzi zainteresowania.
Gdybyś znał kogoś zainteresowanego, to mogę podać namiary - okazja cenowa to nie jest, ale sprzęt jest OK (nawet licznik nie był kręcony - bo i po co).
Brt - Czw Wrz 23, 2010 06:01
:
ryve napisał/a:
Zauważyłem, że przed moją firmą (Szturmowa 2A w Warszawie) parkuje jakiś gość czarne NTV (nie Revere), ale jeszcze nie udało mi się namierzyć tegoż właściciela. Zastanawiam się czy nie forumowicz. Tylko jak to sprawdzić...

Hmm... To chyba moja :mrgreen:
kermadec - Czw Wrz 23, 2010 09:26
:
ryve napisał/a:
Zastanawiam się czy nie forumowicz.

... a ja właśnie w radiowej Trójce usłyszałem, że poprawna forma to "forowicz". Ciekawie :???: .
ryve - Czw Wrz 23, 2010 10:07
:
Brt: O! A jesteś w "fabryce"? Ja właśnie siedzę na 6i przy samej flocie samochodowej (jeśli coś Ci to mówi, to znaczy, że pracujemy dla tych samych akcjonariuszy).

kermadec: W sumie to może coś w tym jest. "Udzielać się na forumach internetowych" brzmi jakoś dziwnie. "Udzielać się na forach internetowych" brzmi po ludzku.
Borys - Sob Wrz 25, 2010 07:32
:
RT tez jest fajny, do robienia kilometrow :)
Zawsze mozna obedrzec z oslon, zalozyc kostki i do lasu :P
Pokaz jakies fotki tej igielki, naciesze oczy... Ile kolega chce za niego? Pytam z proznej ciekawosci - i tak nie mam funduszy na zakup...
Jac123 - Pon Wrz 27, 2010 15:03
:
Ja polecam Deauville. Sam jestem posiadaczem od 2 miesięcy. kufry boczne się sprawdzają w codziennych wyjazdach, można coś zawsze przechować. Pozdro
ryve - Pon Wrz 27, 2010 22:43
:
Borys: a proszę bardzo. To jest ta RT, którą sprzedaje (zdjęcie podlinkowane z otomoto, więc za jakiś czas zniknie). Z tego, co widzę, wystawił cenę 22'000zł (a wiem, że dał za nią co najmniej o 3 tyś więcej i jeszcze poniósł koszty transportu z UK). Nie będę podawał więcej szczegółów, ale jeśli chciałbyś dalej drążyć temat (lub znałbyś kogoś zainteresowanego), to z pewnością namierzysz właściwą akcję na otomoto ;-)

Mnie i tak bardziej podobała się R'ka, którą przywiózł. RT praktyczniejsze, ale... zobacz sam ;-)

Jac123: Devi nie przekreślam, ale na początek nie wybieram. Nie wykluczam, że pewnie jakieś gleby parkingowe mi się przytrafią. Zakładam, że tego typu przygody w wykonaniu golasa NTV mniej "bolą".

Ciekawi mnie natomiast jedna kwestia: mam 184cm wzrostu i naczytałem się obiegowych opinii o tym, że dość szybko będą mnie zaczynały kolana boleć na NTV - czy tak samo będzie z Devi? Innymi słowy: czy pozycja motonity na Devi jest inna (wygodniejsza? mniej podkulone nogi?) niż w gołym NTV?
Możliwe też, że jest to kwestia indywidualna i mnie akurat żaden ból kolan nie dotknie. Poczekamy, zobaczymy.
tomala - Wto Wrz 28, 2010 07:52
:
ryve napisał/a:
a proszę bardzo. To jest ta RT, którą sprzedaje (zdjęcie podlinkowane z otomoto, więc za jakiś czas zniknie)

Piękna :)
Może uda mi się kiedyś na taką uciułać...
Borys - Sro Wrz 29, 2010 08:43
:
I znowu spac nie bede mogl.... Piekny ten RT, R-ka jeszcze piekniejsza...

Przy wzroscie >180 licz sie z tym, ze ugiecie kolan bedzie spore. W zasadzie chyba troche demonizujemy problem, ale faktem jest, ze gdyby siedzenie bylo nieco wyzej, pozycja bylaby luzniejsza. Swoja droga ciekaw jestem, jak mocno zaciskaja zeby ludzie na sportach, ktorzy twierdza ze to bardzo wygodna pozycja i do turystyki tez sie nadaje.... :)
walus - Czw Lut 03, 2011 21:43
:
WITAM CZEŚć :smile:
ryve - Czw Lut 03, 2011 22:14
:
a dziendoberek!

to się nazywa odkopać stary temat ;-)

nawiasem mówiąc po przymierzeniu się do ntv, stwierdziłem że moje zdrowie nie pozwoli mi w pełni cieszyć się jazdą na dwóch kółkach. padło na transalpa. wiem, mogłem pójść w devi, ale miałem okazję przymierzyć się do trampka i tak mi zostało ;-)
piguła - Pią Lut 04, 2011 12:19
:
witam..