Forum Honda NTV

Ogólne - Mgła i zaparowana przednia szyba - jak zapobiec?

krzys59 - Sro Wrz 08, 2010 21:20
: Temat postu: Mgła i zaparowana przednia szyba - jak zapobiec?
Jak w temacie. Zrobiło się chłodno, wyjeżdżam z domu około 7 rano, jest mgła, po 2-3 km mam kompletnie zaparowaną przednią szybę, tak że nic przez nią nie widać. W kasku też pokrywa się kropelkami wody, ale tu przynajmniej można rękawicą przetrzeć. Macie jakiś sposób na to? W puszce włączam wycieraczki i jest ok, ale na moto? Próbowałem płyny przeciw parowaniu, ale o d... rozbić.
axa - Sro Wrz 08, 2010 22:04
:
Ostatnio ktoś na forum mówił o płynie z biedronki. Ponoć dobry można spróbować.
http://hondantv.pl/forum/...90147ac01#30858
Chociaż wątpię żeby to pomogło na osiadającą na szybie mgłę.
Skorpionwr - Czw Wrz 09, 2010 09:09
:
W sklepach z akcesoriami do moto są aerozole do kasków zapobiegające osadzaniu się wody na szybce podczas deszczu. Myślę, że zadziała. Kolega to bardzo sobie chwali ale używał tylko w deszczu.
andrut78 - Czw Wrz 09, 2010 20:10
:
Moim skromnym zdaniem to spróbowałbym jeszcze wypolerować szybę pastą AUTOMAX i dobrze nawoskować ją potem, jest szansa że woda sama będzie spływać nawet przy niewielkim pędzie powietrza.
Oczywiście zabieg woskowania trzeba będzie powtarzać co jakiś czas ;)
sgtcop13 - Czw Wrz 09, 2010 20:53
:
Ja na razie nie inwestowałem w solidne nakrycie głowy, dotąd bujam się w jakimś chińczyku. jak się robi chłodniej, to zakładam pod kask kominiarkę. Wtedy w razie parowania szybki od wewnątrz leciutko uchylam szybkę robiąc minimalną szczelinkę. Kominiarka chroni przed wychłodzeniem mordy, a para z szybki znika :grin:
Jac123 - Czw Wrz 09, 2010 21:11
:
Ostatnio w sam zmieniałem przednią szybę w firmie Jaan Glas i pokryli mi ją preparatem poprawiajęcym widoczność podczas jazdy. RWELACJA. Muszę tylko zapytać czy można położyć ją na plastikową szybę kasku. Jak będę miał info to dam znać.
Killu - Sro Wrz 15, 2010 13:27
:
Preparaty typu antirain na mgłę niestety nie działają... Ja po po prostu jeżdżę wolniej i otwieram szybę. Fakt - cała gęba mokra i zimno w cholerę, ale przynajmniej widzę tych kilka metrów dalej.

O antifogach na zewnątrz szyby jeszcze nie słyszałem :P
Może jakiś preparat na bazie alkoholu dał by radę przez kilkadziesiąt km?
Borys - Sro Wrz 15, 2010 18:10
:
Dzialaja, dzialaja! Tylko trzeba jechac na tyle szybko, zeby woda sie kondensowala i splywala z szyby :)
Przetestowane podczas ostatniego porannego wypadu do Czech :)
Killu - Sro Wrz 15, 2010 19:03
:
Widocznie słaba ta mgła była ;) Możesz mi wierzyć, albo nie... Ale nie była to mała prędkość. Woda z deszczu, czy z pod kół nie trzyma się tak bardzo szyby po zastosowaniu Antirain'u... Ale ostatnio jechałem w takiej mgle, że nie pomagało kompletnie w niczym.
Borys - Sro Wrz 15, 2010 20:36
:
Killu, jaja sobie przeciez robie.. Jak mozna leciec setką przez mgle, gdzie widac moze na 15m :)
Killu - Sro Wrz 15, 2010 22:10
:
Borys napisał/a:
Killu, jaja sobie przeciez robie.. Jak mozna leciec setką przez mgle, gdzie widac moze na 15m :)

Już odpowiadam:
Szybko i sprawnie :twisted:
Gregory - Sro Wrz 15, 2010 22:47
:
Nie polecam woskowania i pastowania wizjera. Będą kłopoty po zmroku - refleksy!
jacek.olo1 - Pią Wrz 17, 2010 14:07
:
Ja u siebie używam anty foga wklejanego na szybę od środka i niema problemów z zaparowaniem szyby a z zewnętrznej strony wodę wycieram irchą naturalną i też jest git :mrgreen: tyle tylko że na razie do poruszania się pozostaje mi chiński skuter więc nie wiem czy z irchą się da radę na motorze ..... o tej porze .....
krzys59 - Sob Wrz 18, 2010 12:27
:
Chciałbym powrócić do tematu który rozpocząłem, bo widzę że schodzi na boczną ścieżkę. Mi nie chodzi o kask i parowanie szyby w kasku, tak z zewnątrz jak i wewnątrz. Moje pytanie dotyczy przedniej szyby moto, owiewki, jak kto woli. W NT700 jest dość wysoko ustawiona i w czasie jazdy w porannej mgle, mocno zachodzi wodą, nie da się jej przetrzeć jadąc równocześnie, no może jedynie nieco górną krawędź, ale i to nie specjalnie jest wykonalne.
Moje pytanie dotyczyło tego problemu, nie szyby w kasku. Z tym problemem sobie poradziłem, antyfog lub w ostateczności uchylenie szybki, a z zewnątrz można spokojnie przetrzeć rękawiczką. BTW, widziałem gdzieś kiedyś pomysł na przyklejenie kawałka wycieraczki do palca rękawiczki motocyklowej i używanie tego jako ręcznej wycieraczki wizjera :mrgreen:
Killu - Sob Wrz 18, 2010 16:20
:
Kiedyś ktoś podrzucił link do deauville z wycieraczką... To chyba jedyna opcja :/
mirekk - Nie Lut 20, 2011 22:31
:
Ja jednak bym odbiegł od tematu Jako ze często jeżdżę w godzinach rannych to często miałem problemy z zaparowana szybką KASKU Ale odkąd nabyłem kask z taką folia jak ta (http://allegro.pl/folia-anty-fog-oxford-do-kaskow-od-motor-fun-hjc-i1456225488.html) problem znikł Za to pojawił sie nowy :D Bo folia jest przyciemniana Jak pożną jesienią jeździłem rano w mgłę do pracy zanim słonce zdążyło wstać miałem dylemat Czy zwiększyć widoczność uchylając szybkę czy nie uchylać i nie zamarznąć;]

Jeśli chodzi o przednia szybkę Owiewkę to wiem ze wosk może pomóc Przynajmniej pomaga w samochodach W swoim saabie miałem czymś w rodzaju wosku wysmarowaną przednią szybę (przez poprzedniego właściciela rzecz jasna) ze nie musiałem podczas deszczy włączać wycieraczek Poważnie Kropelki deszczy same uciekały na boki przy pewniej prędkości Z czasem sie wytarło Chciałem powrócić do tego stanu smarując szybę zwykłym woskiem Działa ale do momentu uruchomienia wycieraczek Na bocznych ten efekt uciekania kropelek wody działa dłużnej
Wiec może i w szybce w owiewce sie sprawdzi;)

Ale patrząc po dacie postów problem chyba został już rozwiązany
vagner - Sob Lut 26, 2011 21:42
:
Cytat:
BTW, widziałem gdzieś kiedyś pomysł na przyklejenie kawałka wycieraczki do palca rękawiczki motocyklowej i używanie tego jako ręcznej wycieraczki wizjera

Zawsze można kupić rękawice z wszytą wycieraczką... :lol: Rozwiązanie praktyczne i pewne.