Forum Honda NTV
Powitalnia - Witajcie bracia motórzyści.
grzybol - Pią Sie 13, 2010 23:25
: Temat postu: Witajcie bracia motórzyści.
Witam,
chyba jak wszyscy najpierw sporo sie naczytalem, a teraz sam chcialbym zaczac sie udzielac.
Otoz nazywam sie Krystian, do tej pory jezdzilem na ETZ 250, ktora nadal stoi w moim garazu i mam nadzieje, ze nigdy sie to nie zmieni.
Jednakze, niedawno kupilem dla siebie devila z 2003 roku z przebiegiem 30 tys. km, oraz w pakiecie drugiego, mocno poprutego z tego samego rocznika, jednak bez papierkow z przeznaczeniem na czesci z przebiegiem niespelna 19 tys. km, co faktycznie po sprzecie bylo widac.
Devila z mniejszym przebiegiem juz porozkrecalem i wrzucilem na strych
Byc moze, jak cos bedziecie potrzebowali, to pofatyguje sie aby cos wam wyslac. Chociaz ja troche jak ta sroka, zbieram wszystko co mi w rece wpadnie.
Co jeszcze ? ano, moja Devillka jest po malym szlifie na prawej stronie. Do wymiany mam czache z reflektorem, teoretycznie jedna lage, ale juz zamowilem obie, i prawa owiewke. Aha, jeszcze szyba poszla.
Wiece jezeli ktos z was, bedzie mial wyzej wymienione czesci na odsprzedaz, prosze szepnac slowko na pw. Zalezy mi, aby kupic to od was, a nie od handlarzy z allegro.
Tyle o sprzetach. Dodam jeszcze tylko, ze mieszkam pod Piotrkowem Trybunalskim, a studiuje w Lodzi.
Byc moze, jest ktos z okolic ?
Pozdrawiam,
grzybol
Killu - Sob Sie 14, 2010 00:06
:
Witam na pokładzie! Pochwal się swoimi sprzętami!
Radzio81 - Sob Sie 14, 2010 01:22
:
Oooo Witam serdecznie kolegę.
Nareszcie ktoś z łódzkiego he he.
grzybol - Sob Sie 14, 2010 01:57
:
Killu- Devilki jeszcze nie poskladalem, wiec na zdjecia trzeba bedzie poczekac. Musze skompletowac czesci, ale ceny z serwisu mnie zabijaja, a na allegro same polamane reflektory i klejone czasze, wiec poki co, czekam cierpliwie. Jak sprzet bedzie gotow, to na pewno nie omieszkam wrzucic picsów.
A Etki, wrzuce najpewniej w niedziele. Jak rozumiem, do galerii ?
Radzio81 Witam Cie. Dosiadasz Devilke, czy Reverke ? W przyszly łikend bede w lodzi, Etka, wiec moze bym podjechal, obadac Twojego sprzeta i zawrzec nowa znajomosc ?
Killu - Sob Sie 14, 2010 02:01
:
Zgadza się - fotki do galerii... A jako serwer do przetrzymywania moto-fotek polecam http://www.bikepics.com
Pozdrawiam!
Borys - Sob Sie 14, 2010 11:14
:
Siema grzybol! Witaj w naszych skromnych progach!
Jesli masz trafiony przod, to przy okazji wymiany lag moze zajsc potrzeba wymiany półek, bo lubia sie one zwichrowac przy walnieciu w kolo z boku, a takze wichruje sie mocowanie kierownicy przy konkretnym przywaleniu w nią...
W tej devilce-dawcy nie masz przypadkiem dobrego silnika, ktory będzie Ci zawadzał w miejscu składowania? Upominam się w imieniu Killa
grzybol - Sob Sie 14, 2010 14:03
:
Killu, powiem CI, ze nigdy mi sie nie chcialo bawic w PJ i Bikepics... Jakos tak moze dlatego, ze wlasnie wszyscy tak robia. A ja jezdze po prostu dla siebie
Powiem wam tylko jeszcze, moze troche juz sie chwalac, ze w zeszlym roku na swojej ETZ-cie, z plecaczkiem, w grupie ludzi z MZ-klub Polska, objechalismy praktycznie całą Rumunia i zawitalismy na jeden dzien do Varny w Bulgarii. Wyszlo mi 4850 km w rownych 14 dni
W tym roku chcialem skoczyc na Krym, ale kupilem moto, wiec plany przenosze na przyszly rok, mam nadzieje, ze juz Devilka.
Tutaj kilka fotek z zeszlorocznego wypadu:
Jazda po slowacji: http://img245.imageshack....264db97920d.jpg
Dojazd do Bulgarii: http://img444.imageshack....97/img2808d.jpg
Przed morzem czarnym, miejscowosc Constanta: http://img62.imageshack.u...sfogarskiej.jpg
Mam nadzieje, ze moja ex nie bedzie wiedziala, ze umieszczam te zdjecia tutaj, oraz, ze sie nie bedzie czepiala :]
No i najsmutniejsze, mialem glebe na rumunskim asfalcie, na szczescie etka z porluczonymi zegarami, reflektorem, dziura w baku zaklejona na poxiline oraz z rozklekotanymi kolkami, dojechala do domku http://img337.imageshack....unskiejdrod.jpg
I to na tyle.
Borys, polki obadalem organoleptycznie i wydaja sie byc cale. Czytalem na forum, ze ktos z was wysylal swoje do pomiarow i ew. prostowania. Bede tez musial o tym pomyslec. W dawcy sztyca polki jest pokrzywiona. Silniczek... hmm.. no niby mam, na chodzie, pyrka ladnie. Ale sam sie zastanawiam, ktory wrzucic. Kusi mnie przebieg 19 tys. Z drugiej strony, sporo roboty, no i nie wiem jak modul to odbierze ? nie bedzie jakichs konfliktow ? Sprawa kolejna, ten z mniejszym przebiegiem dostal kolem i posiada dwa pekniecia w miejscu skrecania srub z przodu ramy (takie wystajace uszy pod chlodnica). Sa do pospawania, ale sa, wiec od razu informuje.
Poza tym, stan naprawde optycznie wyglada na rewelacyjny i cyka jak zegarek.
Ile mozesz mi za niego zaproponowac ? Nie ukrywam, ze na lagi juz sie zaporzyczam, a do tego czacha i reflektor, wiec kaska sie przyda
Borys - Sob Sie 14, 2010 14:29
:
Killu, pytanie przekierowuje wiec do Ciebie! Wydaje mi sie, ze w obliczu stanu przedremontowego Twojego silniczka taka opcja bedzie najzdrowsza...
Grzybol, polki na oko zawsze wygladaja dobrze. Dopiero po zalozeniu wychodzi kupa...
grzybol - Sob Sie 14, 2010 15:12
:
Borys, a czym ta kupa bedzie sie charakteryzowala ? Kolko bedzie krzywo stalo, motor bedzie sciagal itp. ? Mysle, ze w poniedzialek bede mial juz lagi, wiec poskladam wszystko do calosci i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzieki za rady !
Killu, jakbys byl zainteresowany, to mysle, ze sie dogadamy Wyslesz mi swoją czache z reflektorem i masz moj silniczek
sgtcop13 - Sob Sie 14, 2010 15:27
:
Witaj grzybol
Baw się u nas dobrze
grzybol - Sob Sie 14, 2010 20:09
:
sgtcop13 Witaj Dzieki serdeczne. Licze na to :]
Swoja droga, dosyc ciezki do wymowienia nick sobie wybrales
Jeszcze jedno, czy przod od NTV650 (naked) bedzie pasowal do Deauville ?
Borys - Sob Sie 14, 2010 21:35
:
Grzybol, przod od NTV ma mocowanie na jeden zacisk hamulcowy, a devi ma dwie tarcze. Nie ma sensu w ta strone isc bo to cofanie sie w rozwoju.
Kupa na polkach charakteryzuje sie z grubsza tym, ze ciezko jest wsadzic druga lage, a po zrobieniu tego na sile przednie kolo nie bedzie prosto kiedy kierownica bedzie prosto...
Killu - Sob Sie 14, 2010 22:02
:
Tak po prawdzie, to nie chcę silnika z deauville, bo jego przełożenia mi nie leżą. Najchętniej wpakowałbym najlepszą jednostkę z 88 lub 89 roku... Ale nie chcę pakować się w aż takie koszta jak kolejny silnik. Przynajmniej nie na dzień dzisiejszy.
Jeżeli chciałbyś się zamienić zdrowym silnikiem za reflektor z mocowaniem, to... Uhh - bardzo niesprawiedliwa oferta. le bym się czuł, bo sprawa jest kompletnie nieproporcjonalna.
Jeżeli masz Deauville i chcesz ją robić na nakeda, to nie ma problemu i z chęcią pomogę Ci w zdobyciu nowych części z w miarę rozsądne pieniądze. Nie potrzebujesz przecież ca całego stelaża pod mocowanie reflektora itp... Wystarczy Ci sam reflektor i obejmy, a to spokojnie można załatwić. Reflektor z GSa albo innej cebuli w uzywce będzie kosztował około stówki. Nowy zamiennik jakieś 250zł, a mocowania znajdę Ci jakieś uniwersalne za niewielkie pieniądze Co do reflektora, to mowa oczywiście o okrągłej lampie... Bo jeżeli w grę wchodzi coś innego, to spokojnie można załatwić taniej. Myślę, że taki układ będzie znacznie bardziej uczciwy.
grzybol - Sob Sie 14, 2010 23:57
:
Borys, no pewnie, ze nie bedzie to mialo sensu, jezeli tak sytuacja wyglada... A same lagi pasuja? bez golenii ?
Co do moich polek, to okaze sie, jak poskladam moto. Zamowilem lagi z bielska bialej poprzez jakies sprzedawce z allegro. Cena taka sama jak u nich na stronie. No i mial do mnie oddzwonic i poki co, cisza w eterze. Moze jutro go pomecze.
Killu, niesprawiedliwa oferta z mojej strony, czy z Twojej, bo juz nie rozumiem
Ile w ogole za taki silnik mozna wytargac ? Z jednej strony szkoda mi go, naprawde... Ale z drugiej, slubu z motocyklem nie biore, a znajac zycie i tak z tego silniczka bym nie skorzystal.
A co do zrobienia nakeda ? To musialbym kupic jeszcze jakies zegary, tak ? I co z owiewkami bocznymi, zbiornikiem i tylnymi kuframi ? To chyba niepotrzebne pakowanie sie w koszta. Owszem, chcialbym juz nia pojezdzic, a podjarany jestem jak pies na zupe, ale poki co mam w garazu zdrową Etke, do ktorej reki nie dokladam, wiec nie ma cisnienia. Jest czym jezdzic.
Dzieki za propozycje.
No i jeszcze jedno, ile mozna dac za uzywana czache i reflektor ? Jakis gosc z allegro powiedzial mi za komplet 1200 zł, ale mam do niego ze 400 km w jedna str. :/ No i przez telefon stan idealny, a jak przy nastp. dzwonieniu poprosilem o zdjecia, to juz sie Panu przypomnialo, ze czacha to jednak byla klejona i cos tam, cos tam.. Nie chce takich polamanych gratow wsadzac do sprzeta, a reflektora pewnie z anglii- i bedzie mi pozniej swiecil na lewo.
Z drugiej strony ceny z ASO zabijaja. 1080 netto za ref. i 1450 za czache (juz lakierowana wg. VIN)- ceny pisze z pamieci, wiec moge sie o pare zl. pomylic.
Borys - Nie Sie 15, 2010 00:41
:
Grzybol, ja na Twoim miejscu mialbym jednak cisnienie... Po odkreceniu manetki na Devi usmiech rozszerza sie znacznie bardziej niz na Etce, przy calym szacunku dla tej drugiej .
A tak powaznie.. Szukaj z rozbitkow na Allegro. Zbiornik do Devi znacznie latwiej tam trafic niz do NTV i to w nizszej cenie. Z reflektorem tez nie robilbym paniki - wypytaj goscia dokladnie przez telefon, pozniej to samo potwierdz mailem zebys mial podkladke i smialo kupuj. To nie sa jakies straszne kwoty, a nikt powazny nie bedzie Ci wciskal przedniej świeczki z angola jako europejczyka...
O ASO zapomnij, chyba ze potrzebny Ci markowy breloczyk z literka H w tytule
Pozdrawiam!
Killu - Nie Sie 15, 2010 09:38
:
Szczerze mówiąc jeszcze nie widziałem markowego breloczka Hondy Co do Twojej oferty, to uważam, że niesprawiedliwa jest z mojej stromy, bo przód z NTV będzie raczej tańszy, niż silnik.
Jeżeli dodatkowo szukasz jeszcze lag, to cena jakoś bardziej się wyrównuje. Podrzuć komuś półki do sprawdzenia. Jeżeli są proste, to wepchasz do nich wszystkie lagi o średnicy 41mm. W grę wchodzą więc wszystkie cebry 600 od F1 do F3, Hornety 98-99, wiele modeli VFR i sam nie pamiętam, co jeszcze. Tylko pamiętaj, że jak kupisz lagi od innego sprzętu, to musisz wiedzieć dokładnie z jakiego pochodzą! Bo jak przyjdzie z wymiany oleju, i zabierze się za to ktoś średnio kompetentny - możemy mieć bubę. Po wylaniu oleju do beczki nie będzie można odmierzyć ile konkretnie było go w lagach No i jeżeli uszczelniacze będą kombinowane i nie będzie się dało zczytać z nich rozmiarów, oraz będą w takim stanie, że sprawa też będzie zagadką, to jesteśmy w czarnej du%#e. Oczywiście nie będzie to sprawa niemożliwa, ale na pewno nie każdy podejmie się zwykłej wymiany oleju w lagach. No chyba, że zrobisz wszystko sam - wówczas cały bieżący akapit nie ma sensu
Co do reflektora pod oryginał, to ten niestety kosztuje Zarówno nowy, jak i używka. Rozejrzyj się także po niemieckim rynku i poproś chłopaków z wysp, żeby przysłali Ci fotkę jak konkretnie świeci przedni reflektor w angielskich Deauville.
grzybol - Nie Sie 15, 2010 13:48
:
Borys, ze usmiech na Devilce jest spory, podczas wykrecania gazu, mialem juz okazje delikatnie posmakowac i powiem, ze faktycznie masz racje
Co do polek, to ja nia chyba i tak nie wyjade juz w tym roku, z braku reflektora i czachy, wiec poskladam teraz ten przod na nowych lagach i zobacze co bedzie grane. A w razie czego, w przeciagu zimy wysle do jakiejs poleconej przez was firmy, zeby mi ogarneli poleczki jak nalezy. Tyle, ze u mnie nawet kierownica wydaje sie byc prosta. Moto mocno nie dostalo. Poleciala prawa laga, czacha, reflektor, prawa owiewka, szyba i obdarly sie dwa kufry (prawy i centralny).
A 1200 zł za reflektor i czache, to jest dla mnie mimo wszystko straszna kwota wlasnie. Myslalem cos raczej o 500 zł za komplet, a nie podan tysiaczek..
Killu, dzieki za to co napisales o lagach. Poki co, nie bede z nimi specjalnie kombinowal. Wrzuce nowe, polskie zamienniki ktore ponoc sa dobrej jakosci i planuje na tym jezdzic. Chociaz wiadomo, ze czasem lepszy jezdzony oryginal, niz nowy zamiennik. No zobaczymy jak bedzie w tym przypadku, jestem dobrej mysli.
Generalnie robie wszystko samemu. Mam do tego narzedzia, miejsce i troche oleju w glowie. Sam studiuje na Mechanicznym na PŁ, wiec damy rade. A tatko prowadzi warsztat samochodowy, wiec i wylakierowac bedzie gdzie. Inaczej sprzeta bym chyba nie kupil, bo by mi sie to nie oplacalo. W moim przypadku, zrobie sobie wszystko samemu i wiem na czym jezdze, znam autentyczny przebieg i ogolny stan motocykla. To najwazniejsze przy wyjazdach w traske, ale i nie tylko. Wiadomo, ze my motocyklisci, sami musimy o siebie dbac i o swoje sprzety. To od tego zalezy nasze bezpieczenstwo.
Chłopaków z wysp ?? Jest ktos taki tu na forum ? Bardzo dobry pomysl. Na jebajach zagranicznych siedze kazdego dnia. Niestety nie trafilem jeszcze nic konretnego.
Boje sie tez tego, ze czesc moze nie pasowac. Reflektory byly dwa z tego co juz zauwazylem, czarny z plastikiem na przedzie i szara obudowa ze szklanym kloszem.
Podejrzewam, ze czarne byly od 2002r Czyli musze szukac takiego. O czachach tez sie naczytalem na forum, ze sa inne. I to chyba nawet byla Twoja wypowiedz Killu
Skorpionwr - Pon Sie 16, 2010 10:15
:
Witam Kolegę.
Szybę nową w rozsądnej cenie Dostaniesz tu:
http://www.mgg.com.pl/
Tylko Kup sobie z otworami, jest znacznie cichsza.
Przebiegiem w Devi się nie Przejmuj bo czy ma 20kkm czy 60kkm nie ma najmniejszego znaczenia byle było wszystko wymieniane na czas.
NTV słynie z niezawodności.
grzybol - Pon Sie 16, 2010 12:31
:
Skorpionwr, dzieki serdeczne, link na pewno sie przyda. Gosc na allegro za krotka, oryginalna szybe, uzywana, chcial ode mnie 2 stowki. Niech sobie w buty wsadzi.
pozdrawiam
Killu - Pon Sie 16, 2010 22:57
:
Jak masz pytania, co do konkretnych części i ich identyczności z innymi rocznikami/modelami to wal do mnie. Pracuję w byłej Hondzie i kilka rzeczy mogę sprawdzić. Tylko zawsze podawaj mi dokładne dane motocykli. Mogę od ręki sprawdzić wszystkie sprzęty od lat 90 w górę. Starsze też, ale to nieco bardziej czasochłonne.
Pozdrawiam!
jozjag - Czw Sie 19, 2010 11:10
:
Cześć kolego
grzybol - Czw Sie 19, 2010 13:57
:
Czesc Jozjag
Mam dla wszystkich dobre wiesci, dzisiaj wrzuce fotki nowych lagow, zebyscie mieli poglad jak wygladaja. Tylko nie wiem, do ktorego dzialu najlepiej ?
EDYCJA:
fotki nowych lag, znajdziecie tutaj: http://www.ntv.fora.pl/ga...2489.html#30601
pitervx - Czw Sie 19, 2010 16:25
:
Witam serdecznie fotki najlepiej wrzuć do galerii
mateo - Pią Sie 20, 2010 22:48
:
Witam grzybol, a jednak kupiłeś devi chyba się trochę do tego zakupu przyczyniłem, czekam na odwiedziny na nowym sprzęcie po reaktywacji (daleko nie masz) szerokości lewa w górę !
grzybol - Sob Sie 21, 2010 22:14
:
Mateo Siemanko
Pewnie, ze sie przyczyniles ! W koncu pytalem Cie o zdanie i pewnie gdyby bylo krytyczne, to nie kupilbym jej
Pierwsza traske na posklejanym do ladu sprzecie, obiecalem juz kumplowi z Torunia, ale drugą rezerwuje do Kielc :] Wiec, do zobaczyska w nstp. sezonie, bo w tym to niestety nie wydolam finansowo z poskladaniem sprzeta. Dzieki za wszystko.