Forum Honda NTV
Ogólne - Motocyklista doskona³y Lektura obowi±zkowa i uzupe³niaj±ca
Pils - Sob Cze 20, 2009 17:07
: Temat postu: Motocyklista doskona³y Lektura obowi±zkowa i uzupe³niaj±ca
Podczas rozwa¿añ w osobnym w±tku na temat jazdy w deszczu SzrotRider poleci³ ksi±¿kê Davida L. Hough "Motocyklista doskona³y". Jestem motocyklist± pocz±tkuj±cym (15 lat przerwy) a jako cz³owiek lubiê wiedzieæ co siê dzieje i dlaczego (szczególnie jak jadê motocyklem). Poszed³em do EMPIKU i przy pierwszym rzucie oka w strony wiedzia³em t± ksi±¿kê trzeba przeczytaæ. Je¿eli chcesz zmniejszyæ ryzyko niekorzystnego zdarzenia mieæ wiêkszy wp³yw na w³asne Bezpieczeñstwo - lektura obowi±zkowa. ¯a³ujê, ¿e wcze¶niej nie zna³em tej pozycji, parê razy unikn±³bym szybszego bicia serca (Bogu dziêki póki co oby³o siê bez upadku). Koledzy, którzy nie jedno miejsce zwiedzili motocyklem na pewno znajd± tez dla siebie uwagi. Ksi±¿ka pisana lekkim piórem przyjemna w czytaniu. Ryciny ilustruj±ce tekst. Jestem zadowolony. Co my¶licie o tej pozycji ksi±¿kowej?
Skorpionwr - Sob Cze 20, 2009 17:49
:
Ksi±¿ka jak najbardziej godna polecenia, ka¿demu bez wzglêdu na ilo¶æ nawiniêtych kilometrów. Za rekomendacjê niech pos³u¿± s³owa mojego kolegi. Dodam, ¿e przeczyta³ j± maj±c dobrze po 50 i jak sam stwierdzi³ za 300000km tylko na motocyklu. Cytujê " to powinien byæ elementarz ka¿dego kierowcy moto, bez przeczytania tej ksi±¿ki powinien byæ zakaz wsiadania na motor"
Pozdrawiam
sladek - Sob Cze 20, 2009 23:04
:
Zgadzam siê z Wami.
Ksi±¿kê powinien przeczytaæ przynajmniej raz ka¿dy mototnita.
PS dla zainteresowanych skanem ksiêgi (pdf 15 mb) PM
Killu - Pon Cze 22, 2009 15:14
:
Ja z chêci± przeczyta³bym, gdybym mia³ fundusze na zakup! Podobno jest jeszcze genialna pozycja pt "Dawca".
Fidel - Pon Cze 22, 2009 17:56
:
"Dawca" w przeciwieñstwie do "Motocyklisty Doskona³ego" niewiele mo¿e pomóc w technice jazdy i nie ma tam nic genialnego bo jest to zbiór nic nie wnosz±cych opowiadañ.
Jest jeszcze pozycja pt. "Strategie uliczne" ale jest bardzo podobnie napisana jak "Motocyklista doskona³y". Ja polecam "Motocyklistê doskona³ego" i "Przy¶pieszenie". Ksi±¿ki te kosztuj± jakie¶ 30z³ co w porównaniu do naszych sprzêtów wartych od 5000pln do 15000pln nie jest chyba jak±¶ nieosi±galn± kwot±.
Zawsze mo¿na te¿ siê z³o¿yæ np w dwie osoby ¿eby tak± ksi±¿kê kupiæ albo podpowiedzieæ bliskiej osobie ¿eby sprawi³a taki prezent na urodziny czy inn± okazjê.
Skorpionwr - Pon Cze 22, 2009 18:11
:
Killu jak Chcesz to Ci po¿yczê. We¼miesz na spotkaniu a jak Przeczytasz Ode¶lesz Poczt±.
Pozdrawiam
maurycy - Pon Cze 22, 2009 20:16
:
Polecam "motocyklista doskona³y" jest tam wiele pozytecznych rzeczy bez których teraz nie wyobra¿am sobie jazdy.
Killu 30 z³ to jest du¿o za ksi±¿kê, która pomo¿e oszczêdzic Tobie czas, motocykl i mo¿e zycie?
Zastanów siê nad kupnem, zawsze lepiej mieæ j± na pólce i co jaki¶ czas isegn±æ i przeczytaæ 10 raz o wchodzeniu w zakrêt.
Pils - Pon Cze 22, 2009 22:46
:
Rzeczywi¶cie warto chyba mieæ t± pozycjê na pó³ce nawet kosztem jednego tankowania
Killu - Wto Cze 23, 2009 21:33
:
Kiedy¶ sprawdza³em na allegro cenê tej lektury i z przesy³k± wysz³o niewiele ponad 70 z³ :/
Pils - Wto Cze 23, 2009 21:52
:
Naprawdê? cena w Empik-u 52 pln to ile za przesy³kê policzyli 18 pln dyli¿ansem
pitervx - Wto Cze 23, 2009 22:03
:
Killu musia³o byæ to dawno bo na t± chwilê ceny na allegro zaczynaj± siê od 35 + 8 prszesy³ka.
Killu - Wto Cze 23, 2009 22:14
:
Tak, wiem... W³a¶nie sprawdza³em! Jednak i tak w tej chwili nie jestem w stanie wy³o¿yæ takiej kwoty :/
leslie - Sro Cze 24, 2009 00:57
:
Jak kto¶ nie ma zupe³nie pieniêdzy to mam wersjê elektroniczn± (oraz parê innych ksi±¿ek), tylko po angielsku, na http://motonita:motonita@.../Books/Driving/
Ale 35 z³ to pó³ tankowania, warto od¿a³owaæ
Killu - Sro Cze 24, 2009 02:14
:
Papier, to zawsze papier... A kilka pozycji w pdf po angielsku posiadam
mateo - Sro Cze 24, 2009 19:05
:
Posiadam w pdf-ie ca³o¶æ po polsku je¶li kto¶ chce to pisaæ na PW chêtnie udostêpnie .
Tomi - Pon Sie 31, 2009 02:02
:
Ksi±¿ka doskona³a, polecam wszystkim motocyklistom. Z takich podrêczników powinno siê nauczaæ na kursach prawa jazdy zamiast 1-AB, 2-A, 3-BC, 4-ABC, 5-AC, itd. (nie bagatelizuj±c znaczenia przepisów prawa o ruchu drogowym). Tre¶æ ksi±¿ki u³atwia poznanie i zrozumienie technik oraz taktyki jazdy motocyklem. Jest napisana jêzykiem zachêcaj±cym do przewracania kolejnych stron - chce siê j± czytaæ! Przebija przez ni± amerykañski pragmatyzm - nie marnuje siê w niej stron na pisanie o rzeczach zbêdnych, a ka¿de zdanie niesie ³adunek wiedzy. Dla przyk³adu cytat - jak¿e trafny, a prosty zarazem: "... Tego trzeba siê nauczyæ - niezale¿nie od tego, czy jedziemy na motocyklu wyposa¿onym w zintegrowany uk³ad hamulcowy czy ABS. Pamiêtaj, ¿e najlepszy system antypo¶lizgowy zamontowany jest nieco wy¿ej - miêdzy uszami motocyklisty..." David L.Hough